Докато се стремим да се справим с климатичната криза, има

...
Докато се стремим да се справим с климатичната криза, има
Коментари Харесай

Плаващата архитектура не е бъдещето – тя вече е тук

Докато се стремим да се оправим с климатичната рецесия, има действителности на нашия изменящ се климат, с които към този момент би трябвало да живеем. Морските равнища се повишават с ускорени темпове, като равнището на океаните край крайбрежието на Съединени американски щати се чака да се увеличи с 25 до 30 см до 2050 година, написа CNN.

Организация на обединените нации предизвестява, че вследствие на това цели общности и страни могат да изчезнат през идващите десетилетия - заплахата е изключително сериозна за към 900 милиона души, живеещи в ниско разположените крайбрежни зони. Много от тези уязвими общности към този момент са претърпели опустошителни наводнения. Но вместо да строят стени, пробвайки се да задържат водата или да издигат домове на кокили, някои архитекти проектират бъдеще, в което живеем с водата - и върху нея.

Предложенията за “устойчиви на климата “ плаващи градове - в това число амбициозно океанско населено място в Южна Корея и едно задоволително огромно, с цел да побере 20 000 души, на Малдивите - влязоха в новините.

Но съществуващите планове - от Лагос до Ротердам, демонстрират по какъв начин може да наподобява животът на вода. Нова галерия в Nieuwe Instituut в Ротердам показва работата на NLÉ - архитектурна процедура, ръководена от Кунле Адейеми, която изследва и тества плаваща архитектура по целия свят. Серия от павилиони на вода, развили се от утвърждения план на плаващото учебно заведение Makoko на основаните в Амстердам и Лагос архитекти, са ситуирани в езерата на музея. Makoko е централен квартал на Лагос в Нигерия, където хиляди хора живеят в дървени структури, издигнати на кокили в лагуната. Вдъхновен от селището, Кунле Адейеми построява учебно заведение за жителите му през 2012 година

Дървената постройка с триъгълна А-образна рамка е налична с лодка и включва класни стаи и общо пространство за игра за десетки деца. Вместо да стои на кокили, структурата се носи по водата върху основа от пластмасови варели. Училището се срутва няколко години след построяването му – съгласно NLÉ то е било с краткотрайно предопределение, само че неналичието на поддръжка и групово ръководство са довели до утежняване на положението му.

Учейки се от този план и от настоящи проучвания, огромна част от които са включени в новата му книга “Африкански водни градове “, Кунле Адейеми продължава да създава плаващата система Makoko (MFS) - група от устойчиви дървени структури, които могат бързо да се сглобяват и разглобяват. Системата е модулна, с по-ефективни стоманени връзки и е високотехнологична, с цел да дава отговор на европейските строителни правила.



MFS се състои от сглобяеми, плоски елементи, които могат да бъдат конструирани от екип от петима души за две седмици, без тежко съоръжение или кранове.

Нашата цел е да създадем решение за адаптиране към климата на най-уязвимите общности “, споделя архитектът.

Системата предлага дребни, междинни и огромни версии на триъгълната A-образна рамка. Адейеми има вяра, че MFS може да се употребява за разнообразни цели - от жилища до просветителни структури, и е решение, което може да се ползва световно. Той е конструирал системата в разнообразни страни - в това число Италия, Белгия и Китай, с цел да я тества при разнообразни климатични и водни условия.

През 2021 година в границите на концепцията е основан плаващ музикален център в Миндело - пристанищен град в Кабо Верде край крайбрежията на Западна Африка. Разположен в три триъгълни дървени и стоманени павилиона, културният център включва място за представления, бар, трапезария и звукозаписно студио, плаващи в морето и свързани с брега посредством пътека.
Да се научим да живеем с водата
Ротердам е градът в Нидерландия, който е най-уязвим на покачващите се води. 90% от територията му е ситуирана под морското ниво, тъй че гледката на плаваща архитектура не е нищо ново. Примери от голям брой дизайнерски компании могат да бъдат открити в целия град.

Проект, приключен тази година и наименуван Nassauhaven, включва 17 плаващи къщи, основани от локалната компания Public Domain Architects (PDA). Дизайнът печели конкурс на градската администрация за създаване на пилотен план за плаваща архитектура, който да помогне за обезпечаването на бъдещето на Ротердам. Интересът към плаващите здания нараства - през последните няколко години в града са открити и плаващ офис комплекс и плаваща плантация.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР