Докато продажбата на билети за холивудски филми отслабва в САЩ

...
Докато продажбата на билети за холивудски филми отслабва в САЩ
Коментари Харесай

Печалбата на Холивуд в Китай надмина тази в САЩ

Докато продажбата на билети за холивудски филми отслабва в Съединени американски щати поради пиратството и компании като Netflix и Hulu, предлагащи онлайн стрийм, възходящият вкус за гледане на филми в Китай компенсира загубите.

Експерти от Прайсуотърхаускупърс предвиждат, че през 2020 година Китай ще е най-големият пазар за кино, като приходите от продажба на билети ще скочат от 9,9 милиарда $ през 2018-а на 15,5 милиарда през 2023-а.

През първото тримесечие на 2018-а Китай за първи път изпревари по боксофис Съединени американски щати. През същата година приходите от билети в Китай са били 9 милиарда $ – малко зад Съединени американски щати и Канада, където са били 11,9 милиарда.

"Трябва доста да внимавате по какъв сюжет снимате, с цел да ви одобри Китай добре, имайки поради размера на пазара им ", разяснява за Си Ен Би Си Стенли Роузън, учител по политология в Университета на Южна Калифорния. Около 70% и повече от облагата от хитовите заглавия идва отвън Северна Америка, а най-големият дял е на Китай, прецизира той.

Холивуд от ден на ден има поради китайския пазар, до момента в който снима. Над една трета от най-гледаните филми в Китай през последните две години са били създадени в Съединени американски щати.

Китай обаче желае негови лични компании да водят класацията по доходи – както по финансови аргументи, по този начин и от позиция на национална горделивост.

През 2018-а китайският конгломерат Dalian Wanda, който през 2012-а купи емблематичната американска верига от кина AMC, откри най-голямото кино студио в света, оповестено като китайския отговор на Холивуд. Тези вложения обаче към момента не са се отплатили, защото китайският пазар на създадени в страната филми е в тежка конкуренция с холивудските продукции. Според "Файненшъл таймс " облагата на множеството китайски кино студиа е намаляла през 2018 година

Синергия сред Холивуд и Китай

Посочените трендове внезапно ускоряват съдействието сред Холивуд и Китай през последните години. Между 1997 и 2013 година Китай взе участие във финансирането на едвам десетина от стоте най-печеливши кино лентата за всяка година, твърди разбор на "Ню Йорк таймс ". През идващите пет години цифрата нараства на 47.

Китайският софтуерен колос Alibaba финансира и промотира филмите на "Парамаунт " от серията "Мисията невъзможна " – "Разпад " и "Престъпна нация ". Китайската група Bona Film финансира "Имало едно време в Холивуд ", въпреки че филмът в никакъв случай не е показван по китайските екрани.

"Китай желае да стане най-големият кино пазар в света колкото може по-бързо, а за задачата Холивуд е безусловно незаобиколим ", заключава Стенли Роузън.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР