Докато пристигащите изтощени мигранти на средиземноморския бряг са нещо обичайно,

...
Докато пристигащите изтощени мигранти на средиземноморския бряг са нещо обичайно,
Коментари Харесай

Трафиканти и отчаяни мигранти създават румънски маршрут към Западна Европа


Докато идващите изтощени мигранти на средиземноморския бряг са нещо всекидневно, сходна панорама на черноморското крайбрежие е необикновена. Но в последно време от Турция дойдоха няколко групи мигранти и това допуска, че може да се появи и "румънски път" към Западна Европа.

Малко преди зазоряване в сряда (13 септември) към 150 души, една трета от тях деца, бяха избавени в Черно море. От средата на август това е петата лодка с мигранти, стигнала до румънския бряг. Пристигането на 570 иракчани, сирийци, афганистанци, иранци и пакистанци за по-малко от месец е доста по-малко от мигрантския поток в Средиземно море.

Еврочленката Румъния не е част от Шенгенската зона и до момента значително избягваше мигрантския напор, следен по други места на континента през последните няколко години.

Последното развиване се следи деликатно в страната.

"Това наподобява значи, че контрабандистите се пробват да намерят маршрут през Черно море", сподели за Агенция Франс Прес Кшищоф Боровски, представител на Frontex, европейската работа за гранична защита.

Контрабандистите търсят по-заможни имигранти, които да платят таксата за новия маршрут, избягващ Гърция, където идващите рискуват да бъдат депортирани по съглашение сред Европейски Съюз и Анкара, изясни Мирча Мокану, началник на румънския клон на Международната организация по миграция (МОМ) в Румъния.

Преминаването сред Турция и Румъния може да коства сред 1000 и 3000 евро, добави той.

Въпреки това той се съмнява, че ще има прилив на лодки през студените месеци: "Десет пъти е по-трудно да се пресече Черно море от Средиземно море. Това е Черно море, и не поради цвета му, а поради заплахата от стихии. Преди лодката да влезе в пристанището, тя може да се преобърне няколко пъти", сподели полицейският комисар Габриел Чърчез, който участваше в спасяването на мигрантите в сряда.

Мигрантите настояват, че са подготвени на всичко, с цел да продължат, само че пред тя се издигат спънки. В Тимишоара, покрай границата с Унгария, стотици бежанци изчакват опцията да преминат границата.

Прякото прекосяване от Сърбия в Унгария стана невероятно заради оградата от бодлива тел, издигната сред двете страни. Но румъно-унгарската граница остава отворена.

Според румънската гранична полиция над 1200 души, пробвали се да пресекат западната граница, са задържани от началото на годината. Докато за цялата 2016 година техният брой е бил 900 души. Според МОМ 80 роцента от опитите за секване на границата от опитите се провалят. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР