Докато председателството на общинския съвет в София изглежда все така

...
Докато председателството на общинския съвет в София изглежда все така
Коментари Харесай

Да, България забрани на общинарите си работа с Възраждане, Борис Бонев търси и там подкрепа

Докато председателството на общинския съвет в София наподобява все по този начин мъгляво поради липса на задоволително поддръжка за номинираните, в това число за Борис Бонев ( " Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София " ), " Да България ", която е част от ДБ възложи на своите общински съветници в цялата страна да се разграничават от политическите начинания на съветниците на " Възраждане ". 

Засега обаче не е ясно по какъв начин това кореспондира с вчерашната изява на водача на " Спаси София ", който в ефира на Българска национална телевизия съобщи, че ще се водят договаряния с Българска социалистическа партия, " Възраждане " и останалите политически сили в Столичния общински съвет да поддържат кандидатурата му. Бонев уточни още, че всички сили в съвета, в това число партията на Костадин Костадинов, имат политики, които може да бъдат подкрепени - " имат цели, сходни на нашите, на тези на Българска социалистическа партия и ГЕРБ " - съобщи.

Той прикани и ГЕРБ за поддръжка, като за следващ път обаче даде поръчка, че няма да работи с партията на Бойко Борисов в " сглобка ", каквато има на национално равнище.

" Националният съвет на " Да, България "  взе решение, с което разпореди на своите общински съветници да се разграничават от политическите начинания на съветниците на " Възраждане " в цялата страна.

Това важи с особена мощ в интервал, в който се образуват болшинства и управление на общинските препоръки и когато се оформя новата общинска администрация.

По този метод " Да, България "  ясно декларира, че не поддържа легитимирането на " Възраждане "  в локалната власт през присъединяване в управителни локални орган ", се споделя в решението на партията, част от Демократична България и сътрудник на Политическа партия и " Спаси София ".

Това значи, че нейните представители в СОС няма по какъв начин да договарят за поддръжка с хората на Костадин Костадинов, нито да поддържат техни начинания.

Ситуацията е патова не само заради отхвърли на ГЕРБ да подкрепи Бонев, само че и поради този на Българска социалистическа партия. 

По информация на Клуб Z е допустимо при следваща  " рулетка " да бъде издигната номинацията на Вили Лилков, която не бе издигната на първото съвещание на новия СОС този понеделник. Такава номинация се чака да бъде подкрепена от ГЕРБ (която отхвърли да издига собствен човек за председателския пост и не взе участие в гласуването), КОД на Лилков, само че и от общинските съветници на ПП-ДБ.

" Да, крие се риск от това " Спаси София " да се отдели от обединението и да заиграе ролята на съпротива в СОС ", разясняват представители на ПП-ДБ, които не изключват и опцията един подобен процес на събитията да укрепи политически  " Спаси София " за идващите локални избори след 4 години.

Гласуването за ръководител на СОС е скрито, само че елементарно може да бъде разгадано съгласно броя съветници във всяка група. Така при започване на седмицата поддръжка от своите групи получиха Борис Бонев с 23 гласа. Диана Томова (9) от Българска социалистическа партия, Красимир Гълъбов (8) от " Възраждане ", Пламен Данаилов (3) от Има Такъв Народ. Ивайло Йонков от КОД остана без нито един глас. 

Следващото съвещание на съвета (по-скоро е първото съвещание, при което часовникът спира) е идния понеделник.

Днес обаче водачът на ГЕРБ заплаши, че в случай че ПП-ДБ и " Спаси София " създадат коалиция в столицата с Българска социалистическа партия и " Възраждане " " ще платят цената горчиво ". Борисов допълни, че на следващия ден ще сложи този въпрос пред европейските посланици, с които има среща. И съобщи, че съветниците от партията в никакъв случай няма да поддържат Борис Бонев за ръководител на СОС.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР