Докато предишни проучвания показват, че шофьорите се разделят приблизително по

...
Докато предишни проучвания показват, че шофьорите се разделят приблизително по
Коментари Харесай

Шофьорите не искат автономно управление

Докато предходни изследвания демонстрират, че водачите се разделят почти по равно по проблема автономност, то последното изследване за сигурност на Consumer Reports е доста по-красноречиво: единствено 11% от интервюираните водачи, които имат намерение да закупят нов или използван автомобил в идващите 2 години, желаят модел, оборудван с технология за самостоятелно шофиране.

Докато полу-автономните система за ръководство дават обещание да подобрят сигурността, наподобява че клиентите избират по-старите и изпитани технологии, каквито са камерите за преглед обратно, сензорите за придвижване на заден ход и предизвестията за сляпа точка. Цифрите споделят, че 51% от респондентите се декларирали, че за тях е значимо идващият им автомобил да е оборудван с камера за придвижване на заден ход или система за предизвестие за напречен трафик. Не по-далеч са системите за предизвестие за наличности на обект в сляпото зрително поле, като 45% от интервюираните ги считат за доста значими.

Както отбелязва Consumer Reports, данните от Insurance Institute for Highway Safety допускат, че системите за предизвестие за съществуване на обект в сляпата зона може да понижат случаите с до 14%. По същия метод камерите за придвижване на заден ход може да понижат ударите със 17%.

Системите за самостоятелност не са единствените, които се оказват изненадващо непопулярни измежду водачите. Едва 28% от тях считат адаптивния круиз надзор за значима облага. Същото се отнася и за системите за поддържане лентата на придвижване, като единствено 21% от водачите ги дефинират за значими. Последните две влизат в пакета, който оформя така наречен самостоятелност. Вчера тествахме този пакет в Audi A7 (скоро в подробности) и би трябвало да кажем, че е занимателно, само че и натоварващо, защото към момента не можеш да се довериш на 100%.

Сред аргументите, които клиентите акцентират против системите за самостоятелност, са подправените предизвестия, незадоволеност от метода, по който автомобилът се намесва в процеса на шофиране и неналичието на довери в технологиите. Друго допустимо пояснение е, че водачите не са осведомени персонално с въпросните системи, нито пък са ги тествали в действителна конюнктура.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР