Докато потребителите на Туитър (Twitter) очакват със затаен дъх да

...
Докато потребителите на Туитър (Twitter) очакват със затаен дъх да
Коментари Харесай

Малцина в Германия знаят за съществуването на алтернативна социална мрежа на Туитър


Докато потребителите на " Туитър " (Twitter) чакат със спотаен мирис да схванат какво тъкмо се готви да направи с онлайн платформата новият ѝ собственик - мултимилиардерът Илон Мъск, доста от тях не знаят, че съществува различна обществена мрежа, сочи изследване, извършено наскоро в Германия и представено от ДПА. Тя се споделя " Мастодонт " (Mastodon), също като праисторическото животно. Подобно на " Туитър ", достъп до нея се получава посредством приложение на мобилно устройство или посредством настолен компютър. 

И в " Мастодонт ", както в " Туитър ", известията, които можете да публикувате, са лимитирани до избран брой знаци. Потребителите могат да ги разясняват, споделят или да ги харесват ( " харесват " ).

Най-важната разлика сред двете обществени мрежи е, че " Мастодонт " е с " отворен код ". Това значи, че софтуерът (компютърните програми), с помощта на който действа тази онлайн услуга, не е благосъстоятелност на някоя компания. Освен това потребителите на тази обществена мрежа не са принудени да гледат реклами, с цел да я употребяват.

За разлика от " Туитър ", " Мастодонт " е децентрализирана мрежа, което значи, че е основана на разнообразни сървъри (в момента към 3800 " общности ", както ги назовават в мрежата). Тоест тази обществена мрежа не може да бъде следена от дадена корпорация или от някой мултимилиардер, написа онлайн изданието на английския вестник " Гардиън ". Това очевидно е привлякло десетките хиляди консуматори, които се причислиха към " Мастодонт ", откогато Мъск пое контрола над " Туитър ". Само в деня, откакто той разгласи, че е завършил договорката по придобиването на софтуерната компания, която ръководи обществената мрежа, над 70 000 консуматори са основали профили в по-малкия й съперник - " Мастодонт ", добавя " Гардиън ".

" Мастодонт " е основана в Германия през 2016 година и досега в нея са регистрирани към 5,7 милиона профила на консуматори. Те са доста по-малко от 217-те милиона дейни консуматори, за които през 2021 година компанията " Туитър " разгласи, че посещават на ден мобилното ѝ приложение или уеб версията на обществената ѝ мрежа, отбелязва ДПА.

Около 80 % от хората в Германия в никакъв случай не са чували за тази децентрализирана обществена мрежа, съгласно представително изследване на организацията за маркетингови проучвания " ЮГав " (YouGov), оповестено в края на октомври.

Във Федералната република хората, които към този момент имат деен профил в " Мастодонт ", са единствено 4 на 100, до момента в който 11 % са чували за платформата, само че не са регистрирани в нея. Други 5 на 100 са отказали да отговорят на въпросите по отношение на тази обществена мрежа. 

В Германия, както и в доста други западни страни, съществуването на профил в " Туитър " е от значително значение за политици, известни персони от света на шоубизнеса, както и за корпоративния имидж на компаниите. Някои консуматори на обществената мрежа обаче са разтревожени от придобиването й от най-богатия човек в света, който дава обещание по-малко ограничавания върху свободата на изложение на мнение и обмисля въвеждането на избрани спомагателни такси, показва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР