Докато почиващите може да се наслаждават на лятната топлина на

...
Докато почиващите може да се наслаждават на лятната топлина на
Коментари Харесай

Затоплянето на Средиземно море застрашава морския живот в него

Докато почиващите може да се любуват на лятната топлота на Средиземно море, учените климатолози предизвестяват за ужасни последствия за морския живот в него, защото той безусловно " изгаря " в поредицата от тежки горещи талази , предава Associated Press.

От Барселона до Тел Авив учените споделят, че са очевидци на изключителни скокове на температурата, вариращи от 3 градуса по Целзий до 5 градуса по Целзий над нормата за това време на годината. Температурите на водата постоянно надвишават 30 градуса в някои дни.

в Европа и други страни в Средиземноморието сграбчиха заглавията на вестниците това лято, само че повишението на температурата на морето значително не попада във фокуса на осведомителния поток .

Морските горещи талази се предизвикват от океански течения, създаващи области с топла вода. Метеорологичните системи и топлината в атмосферата също могат да усилят температурата на водата. И тъкмо като техните копия на сушата, морските горещи талази са по-дълги, по-чести и по-интензивни заради провокираното от индивида изменение на климата.

Ситуацията е " доста тревожна ", споделя Хоаким Гарабу, откривател в Института по морски проучвания в Барселона. " Притискаме системата прекалено много. Трябва да предприемем дейности по въпросите на климата допустимо най-скоро. "

Гарабу е част от екип, който неотдавна разгласява отчет за горещите талази в Средиземно море сред 2015 и 2019 година В отчета се споделя, че тези феномени са довели до " всеобща смъртност " на морски типове .

Около 50 типа, в това число корали, гъби и морски водорасли, са били наранени по продължение на хилядите километри средиземноморски крайбрежия, съгласно изследването, което е оповестено в списанието Global Change Biology.

Положението в източния средиземноморски басейн е изключително тежко .

Водите край Израел, Кипър, Ливан и Сирия сигурно са " най-горещата гореща точка в Средиземно море ", сподели Гил Рилов, морски биолог в Израелския институт за океанографски и лимнологични проучвания и един от съавторите на публикацията. Средните температури на морето през лятото там в този момент са непрекъснато над 31 градуса.

Затоплящата се морска вода тласка доста локални типове към ръба на оцеляването, " тъй като всяко лято тяхната оптимална температура се надвишава ", сподели той.

Това, на което той и сътрудниците му са очевидци във връзка с загубата на биоразнообразие, е това, което се чака да се случи по-на запад в Средиземно море към Гърция, Италия и Испания през идващите години.

Гарабу показва, че моретата служат на планетата, като всмукват 90% от непотребната топлота на земята и 30% от въглеродния диоксид, изхвърлен в атмосферата от производството на въглища, петрол и газ. Този резултат на усвояване на въглерод защищава планетата от още по-сурови климатични резултати.

Това беше допустимо, тъй като океаните и моретата бяха в здравословно положение, сподели Гарабу.

" Но в този момент сме довели океана до нездравословно и нефункционално положение ", сподели той.

Въпреки че излъчванията на парникови газове на земята ще би трябвало да бъдат фрапантно понижени, в случай че стоплянето на морето би трябвало да бъде лимитирано, учените океанолози особено желаят управляващите да подсигуряват, че 30% от морските зони са предпазени от човешки действия като лов на риба, което би дало късмет на типовете да се възстановят и да процъфтяват .

Около 8% от площта на Средиземно море сега е предпазена.

Гарабу и Рилов споделиха, че политиците значително не са наясно със затоплящото се Средиземноморие и неговото влияние.

" Нашата работа като учени е да обърнем внимание на това, с цел да могат да помислят по въпроса ", сподели Рилов.

Горещи талази се появяват, когато изключително горещото време продължава за избран брой дни, без дъжд или слаб вятър. Топлинните талази на сушата оказват помощ за възникването на морски горещи талази и двете са склонни да се подкрепят взаимно в циничен кръг на стопляне.
 Почти всяка страна може да преживее извънредно горещи години на всеки две години до 2030-а
Почти всяка страна може да преживее извънредно горещи години на всеки две години до 2030-а

Много повече горещи години

Горещите талази на земята са станали нещо всекидневно в доста страни към Средиземноморието , с трагични странични резултати като горски пожари, суши, загуби на годишна продукция и трудно високи температури.

Но морските горещи талази също могат да имат съществени последствия за страните, граничещи със Средиземно море, и за повече от 500 милиона души, които живеят там, в случай че този проблем не откри решение скоро, споделят учените. Рибните ресурси ще бъдат изчерпани и туризмът ще бъде неподходящо обиден, защото разрушителните стихии могат да станат по-чести на сушата .

Въпреки че съставлява по-малко от 1% от международната повърхнина на океана, Средиземно море е един от главните резервоари на морско биоразнообразие, съдържащ сред 4% и 18% от известните в света морски типове.

Някои от най-засегнатите типове са основни за поддържането на действието и разнообразието на морските местообитания. Видове като ливадите с морска трева Posidonia oceanica, които могат да всмукват големи количества въглероден диоксид и приютяват морския живот, или кораловите рифове, които също са дом на диви животни, биха били изложени на риск.

Гарабу споделя, че въздействието върху измирането на типовете е следено сред повърхността и 45 метра дълбочина, където записаните морски горещи талази са били изключителни. Горещите талази засегнаха повече от 90% от повърхността на Средиземно море.

Според най-новите научни публикации температурата на морската повърхнина в Средиземно море се е повишила с 0,4 градуса всяко десетилетие сред 1982 година и 2018 година На годишна база тя се повишава с към 0,05 градуса през последното десетилетие без никакви признаци на намаляване.

Дори елементи от градуса могат да имат пагубни последствия за здравето на океана, споделят специалисти.

Засегнатите региони също са нарастнали от 80-те години на предишния век и в този момент те обгръщат по-голямата част от Средиземноморието, допуска изследването.

" Въпросът не е за оцеляването на природата, тъй като биоразнообразието ще откри метод да оцелее на планетата ", сподели Гарабу. " Въпросът е, в случай че продължим да вървим в тази посока, може би нашето общество, хората, няма да имат къде да живеят. "
 Европейските реки пресъхват - рибата измира
Европейските реки пресъхват - рибата измира

Няма вода и за напояване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР