Докато по-голямата част от света се бори с повишението на

...
Докато по-голямата част от света се бори с повишението на
Коментари Харесай

Китай се бори... с ниска инфлация

Докато по-голямата част от света се бори с покачването на цените, невиждано от 80-те години на предишния век, то Китай има напълно различен проблем.

Потребителски цени в страната се покачиха едвам с 1% през февруари, съгласно Националното статистическо бюро на Китай. За съпоставяне през януари то беше 2,1%. Основната причина е намаляване на разноските за хранителни артикули. Вероятно смекчаването на ограниченията и отварянето на страната няма да увеличат глобалния инфлационен напън.

Междувременно износът на Китай понижа през първите два месеца на годината. Миналата година популацията на страната се сви за първи път от повече от половин век, което сложи под въпрос способността на страната да извърши задачата за растеж от 5% Брутният вътрешен продукт, сложена от китайските управляващи за 2023 година

Цените за суровините не се трансформирали от януари до февруари, само че има смяна в цените на производител в Китай, които регистрират спад през декември и януари. 
 Февруарската инфлация в Германия се форсира до 9,3%
Февруарската инфлация в Германия се форсира до 9,3%

На месечна база потребителските цени в страната са се повишили с 1%

Общият показател на потребителските цени в Китай се увеличи единствено с 2% за 2022 година, а китайските управляващи сложиха нова граница от 3% инфлация за 2023 година Очаква се инфлация да се форсира през идните месеци след отварянето на стопанската система, макар, че надали ще доближи темповете, регистрирани в други стопански системи след отварянето им.

Като цяло представянето на стопанската система през предходната година е едно от най-слабите от десетилетия насам, поради усложненията от трите години на пандемичен надзор, спад в имотния бранш и репресии върху частните компании.
 Икономиката на Китай може в никакъв случай да не изпревари тази на Съединени американски щати
Икономиката на Китай може в никакъв случай да не изпревари тази на Съединени американски щати

Огромният ритъм на напредък на Китай през последните четири десетилетия стопира

Въпреки ниската инфлация и данните за износа, икономисти от Capital Economics чакат Китай да приключи годината с растеж 5,5% Брутният вътрешен продукт, само че без поддръжка от държавни тласъци.

" Властите явно желаят да оставят проблемите от последните няколко години зад тила си, да върнат стопанската система в " правия път " и да възвърне доверието в ръководещите ", пишат икономисти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР