Докато официални лица се опитваха да запазят ниски очаквания преди

...
Докато официални лица се опитваха да запазят ниски очаквания преди
Коментари Харесай

BBC: Пет урока от срещата Байдън - Си Дзинпин

Докато публични лица се опитваха да запазят ниски упования преди срещата сред Джо Байдън и Си Дзинпин в сряда, срещата докара до съглашения по няколко основни въпроса, предава материал на Би Би Си.

„ Вярвам, че това са едни от най-конструктивните и продуктивни полемики, които сме имали “, сподели президентът Байдън след срещата. „ Постигнахме значим прогрес. “

Президентът Си призна по-рано, че връзките сред Съединени американски щати и Китай " в никакъв случай не са били гладки ".

След срещата той добави, че вратата за договаряния сред двете суперсили " не може да бъде затворена още веднъж ".

Ето пет неща, които научихме от техните диалози в Калифорния.

1) Имаше общи позиции по отношение на климата
Двете страни, които са най-големите източници на въглеродни излъчвания в света, се договориха за по-нататъшни ограничения за справяне с изменението на климата, само че не поеха ангажимент да прекратят потреблението на изкопаеми горива.

Те дадоха обещание да си сътрудничат за закъснение на излъчванията на метан - изключително мощен парников газ - и да поддържат световните старания за утрояване на възобновимата сила до 2030 година

Експерти споделиха пред BBC, че това са забележителни развития преди огромна конференция за изменението на климата, COP28, в Дубай по-късно този месец.

„ Това са дребни, само че значими стъпки във връзка с изменението на климата “, сподели Бърнис Лий, специалист по Китай и помощник в Chatham House, английски мозъчен концерн.

Дейвид Уаскоу от Института за международни запаси назова съглашението за метана „ огромна стъпка “.

„ Китай е най-големият източник на метан в света и сериозните дейности за ограничение на този газ са от значително значение за закъснение на световното стопляне в кратковременен проект “, сподели господин Уаскоу.

2) Те се съгласиха да се оправят с трафика на фентанил
Двете страни обявиха, че ще си сътрудничат в битката с трафика на опиати, а Китай се съгласи да предприеме репресии против химическите компании, с цел да спре прилива на незаконен фентанил в Съединени американски щати, който способства за увеличение на смъртните случаи от свръхдоза.

Мощният синтетичен опиоид изигра роля в към 75 000 смъртни случая в Съединени американски щати предходната година.

Китайските индустриални компании са източник освен на самото лекарство, само че и на прекурсорни химикали, които могат да бъдат комбинирани, с цел да го създадат.

Ванда Фелбаб-Браун, специалист по интернационалната проведена престъпност в института Брукингс, сподели, че съглашението е " дипломатическо и политическо изказване ", само че действителното му влияние към момента е под въпрос.

„ Остава да се види по какъв начин Китай ще преследва тези компании “, сподели тя. " Ще отиде след трима от тях? Пет? Петдесет? "

Тя сподели, че има вяра, че Китай евентуално ще продължи да употребява съдействието за битка с опиатите като " разменна монета " и " инструмент за осъществяване на по-широка дипломация ".

Китай ограничи директните доставки до Съединени американски щати, което значи, че огромна част от противозаконната търговия се е изместила към направления през Мексико. Американски чиновници споделят, че Китай не е направил задоволително, с цел да спре трафика, до момента в който Китай възразява, че опиоидната зараза в Съединени американски щати е само по виновност на Америка.

3) След под напрежение интервал военната връзка ще бъде обновена
Двете страни също се съгласиха да възобновят връзката сред военните - стъпка, която беше преди всичко в листата с стремежи на американците.

Военните връзки бяха прекратени от Китай предходната година, откакто тогавашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети Тайван.

Отношенията се утежниха още повече, откакто хипотетичен китайски шпионски балон прелетя през континенталната част на Съединени американски щати по-рано тази година, преди да бъде свален над Атлантическия океан.

„ По време на Студената война Съединените щати и Съветският съюз постоянно поддържаха връзка сред военните, с цел да избегнат всевъзможен случай или неправилно пояснение на планове, които биха могли да провокират война сред нуклеарни сили “, сподели Мик Мълрой, някогашен заместник-помощник-секретар на Съединени американски щати Защита. „ Това би трябвало да е по този начин и в този момент сред Китай и Съединени американски щати “ добави той.

Кореспондентът на Би Би Си за Северна Америка Джон Съдуърт, който репортира от Китай в продължение на десетилетие, показва, че към този момент е имало признаци на топене преди срещата в сряда.

Миналата седмица, да вземем за пример, за първи път от години двете страни се срещнаха във Вашингтон за полемики по отношение на своите нуклеарни арсенали.

Двамата президенти също имаха основни полемики за Тайван в сряда. Според китайското външно министерство Г-н Си сподели на американския си сътрудник, че би трябвало да " спре да въоръжава Тайван " и че обединяването на Китай с острова е " неудържимо ".

Високопоставен американски чиновник сподели пред кореспонденти, че американският метод към въпроса няма да се промени.

4) Разговорите ще продължат
Въпреки че имаше няколко съответни точки на единодушие, самият факт, че се е случила среща - и че господин Байдън и господин Си си стиснаха ръцете - е позитивен знак, съгласно редактора за Северна Америка на BBC Сара Смит.

Да имаш двама от най-влиятелните президенти в света, които приказват един с различен, единствено по себе си е дипломатическо достижение. Ако съумеят да се съгласят да поддържат връзка, тогава единствено това може да се смята за триумф.

В началото на срещата господин Байдън сподели на господин Си: „ Оценявам нашия диалог, тъй като считам, че е от първостепенно значение вие и аз да се разбираме ясно, водач с водач, без неправилни схващания или неправилна връзка. “

Китайският водач се съгласи. „ Конфликтът и борбата имат непоносими последствия и за двете страни “, сподели той.

Двете страни към момента са надалеч една от друга по доста въпроси. Въпреки че единодушието за спокойно противоречие е начало, някои наблюдаващи предизвестиха за прекомерно оптимистични прогнози.

„ През последните четири месеца се следи в действителност удивително усъвършенстване в връзките сред Вашингтон и Пекин “, сподели Димитър Георгиев, шеф по китайски проучвания в университета в Сиракюз.

„ Голяма част от това обаче беше директно обвързвано с тази среща на Aзиатско-Тихоокеанското икономическо сътрдудничество... не би трябвало да одобряваме, че позитивният подтик може или ще бъде поддържан “, сподели той.

5) Пандите като „ пратеници на другарството “
След срещата господин Си загатна, че Пекин е подготвен да изпрати повече панди в американските зоологически градини.

Китай - където плюшените мечета се възприемат като " национално богатство " - от десетилетия употребява по този начин наречената дипломация на пандите, с цел да помогне за поощряване на връзките с други страни.

„ Пандите от дълго време са пратеници на другарството сред китайския и американския народ “, сподели господин Си пред публика от бизнес водачи на вечеря в сряда вечерта.

След 23 години в Националния зоопарк във Вашингтон три огромни панди бяха върнати в Китай този месец. Мечките в зоопарка в Атланта - единствените четири останали в страната - ще се завърнат при започване на 2024 година

„ Казаха ми, че доста американци, изключително деца, в действителност не са склонни да се сбогуват с пандите и са отишли в зоологическата градина, с цел да ги изпратят “, сподели господин Си за доста обичаните мечки от DC.

Китайският водач сподели, че Пекин е подготвен да продължи съдействието си със Съединени американски щати за опазването на панди и въпреки да не предложи времева линия, той предложи мечките да бъдат изпратени в зоологическата градина в Сан Диего.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР