Докато новият космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън е прикачен

...
Докато новият космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън е прикачен
Коментари Харесай

През последните 15 години Конгресът е дал около $50 милиарда на НАСА за държавна ракета и кораб, а резултатът е почти нулев

Докато новият галактически транспортен съд на СпейсЕкс “Крю Драгън ” е прикачен към Международната галактическа станция, хубаво е да погледнем по какъв начин се развива държавната стратегия на НАСА за основаването на ракета и галактически транспортен съд, които би следвало да извозват хора към далечния космос. Анализаторката Лаура Форцик е установила следното (източник: нейния туитър акаунт): Към сегашния миг за основаването на ракета “SLS ” са изхарчени $14 милиарда $, а за основаването на галактически транспортен съд “Орион ” – $16 милиарда. И това е единствено след 2010-та. Ако разтеглим времевия интервал още малко, до 2005 година, когато по времето на президента Джордж Буш бе стартирана програмата “Съзвездие ” (предшественичката на “SLS ” и “Орион ”), за държавни пилотирани планове на НАСА са изхарчени $46 милиарда $. 

През това време напредъкът, демонстриран от американската галактическа организация, е напълно маргинален. През 2009 година бе изстреляна ракета “Арес 1 ” на височина от едвам 40 километра с макет на горна степен и капсула. Година по-късно създаването на тази ракета бе прекъсната. След това през 2014 година НАСА изстреля безпилотен транспортен съд “Орион ”, само че ракетата му “SLS ” не беше подготвена и той се насочи в космоса с “Делта 4 Хеви ”. Вторият полет, този път със “SLS ”, е очакван за 2020 година. На 5-ти март обаче шефът на центъра на НАСА Маршал оповести, че организацията “преосмисля ” тази дата, което значи ново отсрочване за 2021 година. Статистиката сочи, че от няколко години дебютното изстрелване на “SLS ” с “Орион ” е постоянно след две години, и с всяка последваща година се прибавя отсрочване от по още една година.

Много критици на СпейсЕкс и други частни компании в Съединени американски щати мрънкат, че това не са същински частни компании, тъй като те работят по поръчки на НАСА. Истината обаче е, че за доста малко средства те правят главната работа. В СпейсЕкс са усвоени към $2.6 милиарда $ за галактически транспортен съд “Крю Драгън ”, а резултатът го виждате. Освен галактическия транспортен съд, компанията е създала ракета “Фолкън 9 ”, провеждаща постоянно товарни полети до МКС и през 2018 година тя имаше повече изстрелвания от Русия. Това в никакъв случай не може да се случи с държавната ракета “SLS ”, която ще лети максимум веднъж-дваж годишно. Да не приказваме, че “Фолкън Хеви ” (която хвърча през 2018 г.) има потенциал, подобен с този на “SLS ” (63 по отношение на 70 тона товар до орбита). НАСА вероятно възнамерява да направи горна степен за “SLS ”, която да усили товароподемността й до 130-140 тона, само че това ще се случи чак през втората половина на идващото десетилетие. А до тогава и ракетата “Супер Хеви ” на СпейсЕкс ще е подготвена. 

Причината за какво това се случва е доста елементарна – частните компании са фокусирани върху свършването на работата. А концепцията на “SLS ” и “Орион ” е единствено официално да има пилотирана космонавтика и полети до Луната и Марс. Това постоянно е бил политически план, целящ да резервира работните места на хората от към този момент пенсионираната стратегия “Космическа совалка ” на НАСА. И когато задачата преди всичко е асимилиране на едни пари, главният резултат постоянно ще е подобен. 

Въпреки сполучливите проби на хардуера на ракетата SLS през последните години, първото изстрелване остава все по този начин далечно… Photo credit: NASA/Bill Ingalls

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР