Докато не развием туристически отношения с Китай, всичко останало -

...
Докато не развием туристически отношения с Китай, всичко останало -
Коментари Харесай

Китайският път на Момчиловци

" Докато не развием туристически връзки с Китай, всичко останало - вложения и търговия, ще бъде в развой на изчакване и на доста постепенно случване ", споделя Иван Тодоров

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Бор-Чвор " е подготвена да стъпи на китайския пазар

Чака се Китай да утвърди пример на здравен документ за млечни артикули - импорт от България
16 юни 2016
Един министър председател, шестима министри, доста стремежи и две съглашения с Китай

Първият ден от огромната аудиенция на кабинета в Шанхай сподели, че България доста желае вложения, а агросекторът е най-привлекателен
23 ное 2015

Загадка е по какъв начин китайският държавен колос Bright Dairy избира за име на киселото си мляко родопското село Момчиловци. Но стартира да създава подсладената напитка в Шанхай преди седем години. Налага Momchilovtsi с реклама, а от скоро в клиповете към този момент стои и българската нишка. Заради китайските усети нашите закваски не се употребяват, само че достигналите 100 млн. $ продажби са първият досег на китайците с нещо, обвързвано с България. Това познание е трамплин за развиване на туристически артикул, който след години да докара хиляди посетители от милиардната страна, счита предприемачът Иван Тодоров, който с изключение на производител на вино е и създател на Българския център за развиване, вложения и туризъм в Китай.

Началото на колоса

" Киселото мляко Momchilovtsi в Китай е по концепция на държавната компания Bright Dairy, основана в Шанхай, която се занимава с произвеждане, импорт и търговия с храни ", споделя Тодоров. Bright Dairy е учредена е през 1911 година, има над 5300 чиновници и е част от Bright Food Group, която по данни за 2014 година има оборот от 19 милиарда $. Млечният подхолдинг е направил продажби за 3 милиарда $ през предходната година.

За пръв път през 2008 година представители на Bright Dairy посещават опознавателно и импровизирано България. Неясно от коя намира се ражда концепцията за марката, само че в основата на посланието стоят чистата природа и дълголетниците в Момчиловци. Производството стартира през 2010 година

Същата година Иван Тодоров открива първите лични контакти с Bright Dairy. По негова концепция през 2012 година е основан неправителственият Български център за развиване, вложения и туризъм в Китай. " Това е и началото на формалните връзки с китайската компания, които се основават на договорно съглашение ", прецизира Тодоров, който е ръководител на центъра.

Фотограф: Надежда Чипева " Марката Momchilovtsi е благосъстоятелност на Bright Dairy и на китайски звучи " Мосълиан ". Млякото се създава в предприятията на корпорацията в Шанхай - без жива заксваска, без лактобацилус булгарикус и без да се отбелязва като " българско ". " За производството му китайската компания си сътудничи с Dupont. Това е мляко за пиянство, което се предлага в шест разновидности с добавки от разнообразни плодове и зеленчуци, да вземем за пример броколи, и е сладникаво на усет. Цената е към един $ за 250 мл, а продажбите му в Китай доближават до към 100 млн. $ годишно ", изясни Тодоров.

На опаковката от 200 грама е разказана историята на марката и е посочен произходът на името Momchilovtsi - село на дълголетниците, където животът е муден и спокоен.

" Производството на мляко е бизнес на Bright Dairy. Това е техен план, който се развива без България. Но марката към този момент се свързва с България и оказва помощ за разпространение на страната ни като туристическа дестинация ", разяснява Иван Тодоров. По думите му центърът също спомага за това, като поддържа интензивно китайската корпорация при правене на рекламни клипове за Momchilovtsi. " Преди ние ревниво да фокусираме нещата към България, рекламата на млякото не е звучала по метода, по който е позната в този момент в Китай. В годините започнахме да променяме лицата, музиката, средата в рекламните клипове и те към този момент се свързват непосредствено с Момчиловци в България ", обобщава той.

За снимането на клипа през 2016 да вземем за пример в селото идва китайски ефирен екип, както и експерти от Холандия и Англия, водени от Bright Dairy. Местните хора, от които над 50 били наети като платени статисти, пресъздават празник на киселото мляко, изнасят пъстри родопски халища, звучи родопска национална музика. Акцентът е върху традицията и дълголетието – главно обръщение за китайския пазар.

От Шанхай към Родопите

В годините стаите за посетители в родопското село се пълнят с от ден на ден гости от Китай. Bright Dairy и Българският център за развиване, вложения и туризъм в Китай отварят звоя зала в музея в селото, който подчертава върху актуалната история и връзките с китайската корпорация, откриват Пътека на дълголетието, маркирана на български, китайски и британски, влагат в част от инфраструктурата на селището.

Популярността на марката, киселото мляко и Момчиловци се ускорява и откакто през 2015 центърът става основател на годишен Фестивал на киселото мляко в родопското село. Инициативата е придружена с изложби на млечни артикули, на национални художествени занаяти, фолклорна стратегия, фотоизложба, павилион на китайската просвета и занаяти, демонстрации на китайски бойни изкуства. Селото посреща голям брой посетители от Китай и България, част от гостите даже се настаняват в Пампорово и Смолян заради дефицит на кревати.

Новината от фестивала тази година бе символичната първа копка на нова плантация с мандра, която ще се назовава " Момчиловци – Брайт ". " Тя ще е с 40 крави и потенциал за преправка на 500 лира мляко дневно. Инвестицията е взаимна и е почти 400 хиляди евро. Малката мандра би трябвало да проработи през септември 2018 година, заетите в нея ще са 10. Млякото ще бъде натурално, типично българско, с лактобацилус булгарикус, изолиран от локалните хора ", прецизира Иван Тодоров.

Отварянето на мандрата значи, че за пръв път кисело мляко " Момчиловци " ще се появи и на българския пазар. " Момчиловци – Брайт " ще бъде привлекателен център, който ще даде подтик на развиването на туризма и ще ускори наличието на китайски туристи ", уверен е Иван Тодоров. Идеята е родопското село да бъде включено в туристически маршрут като съществена за България дестинация. " Гостите ще могат да отседнат в Момчиловци, с цел да видят мястото на дълголетието, и да вземат участие в демонстрации по произвеждане на кисело мляко. В Китай тези турове по дестинации, които са свързани със земеделие и с произвеждане на храни, са доста известни. Това е и нашата най-голяма цел – развиване на туристически връзки посредством продукта " Момчиловци ", показва Иван Тодоров. И прецизира, че през първото шестмесечие България е била посетена от 15 хиляди китайски туристи, а задачата е през идващите пет години броят им да доближи 50 000 - 60 000 годишно.

Износът на български артикули за Китай е другата посока в напъните на Българския център за развиване, вложения и туризъм в Китай. " На ревютата в Китай се оферират храни с дълъг период на валидност – мед, сладко, лютеница, вино, минерална вода, розова вода. Това са и продуктите с максимален късмет за продажба на китайския пазар. Процесът обаче е дълъг и нелек, тъй като изисква лицензионен режим, който е обособен за всяка компания ", обобощава Иван Тодоров. Той е изнасял епизодично свои количества вино за Китай, само че представителите на Bright Food са обяснили, че френското вино се продава без реклама, до момента в който за българското би трябвало мощна реклама, т.е. огромен разход. Затова акцентът е постепенно да се постановат типично български артикули. Q&A

Защо туризмът е значим за Българския център за развиване, вложения и туризъм в Китай?

- Центърът работи по разнообразни планове, провежда да вземем за пример двустранни стопански конгреси. Някои от капиталовите планове за жалост се провалят не по наша виновност. Моят опит до момента демонстрира, че до момента в който не развием туристически връзки с Китай, всичко останало - вложения и търговия, ще бъде в развой на изчакване и на доста постепенно случване. Като цяло България е едва посетена от китайски туристи, те не познават страната ни, те идват спорадично по време на розобера, няма пряк туристически полет.

Говорили сме с доста туристически компании в Китай. Отговорът е, че Bright Dairy би трябвало да заявят, че мандрата в Момчиловци е подготвена и ще е забавна за китайските туристи, и тогава те ще включат селото в своите направления. Засега към момента нямаме задоволително добър туристически артикул, само че имаме вяра, че Момчиловци би могло да бъде един от акцентите за посещаване в България. Нашата цел е китайските туристи да имат опция да поживеят няколо седмици в Момчиловци, даже да поработят малко във фермата. Наясно сме, че те търсят занимания, което значи, че би трябвало да влагаме в зали за игри да вземем за пример, в спортни площадки и други И ще го създадем.

Срещате ли покрепа за Фестивала на киселото мляко?

- Фестивалът на киселото мляко всъщност е среща на две култури. Той се финансира от Bright Dairy, нашият център взе участие с организацията. Фестивалът среща доста мощна поддръжка от локалните управляващи – кметство, община, регионална администрация, а също и от президентската институция, от министерствата на туризма и земеделието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР