Докато навлизаме в петия месец на военните действия, непоносимите жертви

...
Докато навлизаме в петия месец на военните действия, непоносимите жертви
Коментари Харесай

ООН за човешките права в Украйна: Десетки хиляди убити, изтезавани и разселени цивилни

Докато навлизаме в петия месец на военните дейности, непоносимите жертви от спора в Украйна не престават да нарастват. Заради ежедневни убийства и опустошения, задържане и всеобщо разселване на хора, цивилните понасят тежестта на военните дейности, които наподобява нямат край. Това съобщи в отчета за спазването на човешките права в Украйна във време на война Върховният комисар на Организация на обединените нации за човешките права Мишел Бачелет.

Докладът обгръща интервала сред 24 февруари и 15 май 2022 година Той се основава на информация, събрана от задачата на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна по време на 11 визити на място, визити на 3 места за задържане и 517 изявленията с потърпевши и очевидци на нарушавания на човешките права, както и други източници на информация.

В него обаче има данни за осъществени закононарушения против цивилни лица и медии и от съветска, и от украинска страна.

Бачелет регистрира, че към момента не е обезпечен достъп до територията, превзета от съветските въоръжени сили.

Големият брой цивилни жертви и степента на опустошения, породени на гражданската инфраструктура, не престават да пораждат съществени опасения, че офанзивите, осъществявани от съветските въоръжени сили, не са в сходство с интернационалното филантропично право (МХП).

Макар и в доста по-нисък мащаб, също по този начин наподобява евентуално украинските въоръжени сили да не са спазили изцяло МХП в източните елементи на страната.

Към 3 юли са документирани над 10 000 смъртни случая и ранени цивилни в цяла Украйна, като 335 деца са измежду 4889 документирани като убити.

Тя прави спогодба, че действителният брой евентуално е доста по-висок.

Повечето от документираните цивилни жертви са породени от потребление на взривни оръжия в обитаеми места. Руските въоръжени сили не престават да работят по същия метод - с предвидими последствия за цивилното население и неговата инфраструктура, съобщи Бачелет.

Поставянето на военни обекти наоколо до цивилни обекти и потреблението на човешки щитове от двете страни в спора - както е документирано да вземем за пример в тази ситуация с дом за възрастни хора в Стара Краснянка (Луганска област) - също буди безпокойствие.

Масовото разселване на цивилното население - в това число над 8 милиона в границите на страната - има непропорционално влияние върху дамите, децата, възрастните хора и хората с увреждания.
 Организация на обединените нации чака над 8 млн. украински бежанци до края на годината
Организация на обединените нации чака над 8 млн. украински бежанци до края на годината

Над 100 000 са украинските бежанци в България

Ограниченията върху свободата на придвижване към и от райони, окупирани от съветските въоръжени сили или обвързваните с тях въоръжени групи, понижават достъпа до съществени услуги.

Към днешна дата сме записали обилни вреди или опустошения на над 400 медицински заведения и просветителни заведения , като действителните размери на разрухата евентуално са по-високи. Хиляди жилища са развалени или разрушени. Моят офис отбелязва напъните на Украйна да сътвори изчерпателен механизъм за обезщетение.

Продължават опасенията по отношение на противозаконните убийства, в това число изтезанията по бързата процедура . Нарастващите доказателства дават на моята работа рационални учредения да считам, че в това отношение са осъществени съществени нарушавания на МХП от съветските въоръжени сили.

Към 15 май 2022 година над 1200 тела на цивилни са открити единствено в Киевска област, като моята работа работи за потвърждаване на над 300 изказвания за убийства от съветските въоръжени сили в обстановки, които не са свързани с дейни бойни дейности.

Произволното задържане на цивилни също стана необятно публикувано на територия, следена от съветските въоръжени сили и обвързваните с тях въоръжени групи. Въпреки рестриктивните мерки на достъпа, документирахме 270 случая на случайно задържане и принудително изгубване . 8 души са открити мъртви.

Съобщава се, че Службата за сигурност на Украйна и Националната полиция са арестували над хиляда лица, обвинени в поддръжка на съветските въоръжени сили и обвързваните с тях въоръжени групи . Имаме опасения, че арестите може да не са били осъществени в сходство с интернационалните отговорности на Украйна за правата на индивида.

Ние също по този начин документирахме 12 случая, които може да се равняват на принудително изгубване от украинските правоприлагащи органи.

Продължават известията за изтезания и малтретиране от двете страни, в това число на военнопленници , с дребен прогрес в търсенето на отговорност на виновните.

Оставаме загрижени за хората, измежду които жителите на Мариупол, които не са минали по този начин наречения развой на " пречистване " от съветските въоръжени сили при евакуации. При липса на удостоверение за тяхното местоположение или отношение, въз основа на събраната информация, ние считаме, че те могат да бъдат арестувани и изложени на висок риск да бъдат подложени на изтезания или малтретиране.

Загрижени сме и за доказаните изказвания за насилствена наборна военна работа от свързани с Русия въоръжени групировки в края на февруари 2022 година в Донецк и Луганск.
 Русия стартира да санкционира офицери, изпратили наборници в Украйна
Русия стартира да санкционира офицери, изпратили наборници в Украйна

Путин отхвърли първоначално, след това даде обещание да не праща, в този момент офицерите са отговорни

Моят екип е ревизирал 28 случая на полово принуждение . По-голямата част от случаите са осъществени в региони, следени от съветските въоръжени сили, само че има и случаи, осъществени в региони, следени от държавното управление. Степента на нарушаванията към момента не е ясна поради дейните военни дейности, ограничавания достъп до услуги, всеобщото разселване и непрекъснатата стигма, като оживелите постоянно не желаят или не могат да рапортуват за такива закононарушения. В този подтекст поздравявам неотдавнашната ратификация от Украйна на Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение.

Свободата на изложение фрапантно се утежни , засегна тя и тази тематика. Документирахме 17 случая на гибел на публицисти и блогъри от военни дейности и регистрирахме 14 случая на ранени публицисти.

В Крим новото законодателство лимитира така и така лимитираното пространство за изложение на противоречие с формалната политика. Документирани са 41 случая на наказателно гонене на поданици на Крим за " дискредитация " или " апел към възпрепятстване " на съветските въоръжени сили.

Множество медии бяха блокирани, а съветските управляващи ограничиха достъпа до уеб страници, отдадени на правата на индивида и проблемите на МХП.

Призовават се страните да обезпечат безконтролен конфиденциален достъп на наблюдаващи до всички места за задържане, в това число на всички места, където се намират военнопленници.

Двете страни би трябвало да обезпечат навременни и ефикасни следствия на всички изказвания за нарушавания на интернационалното филантропично право и правата на индивида, заключи Бачелет в прегледа си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР