Докато има събиране на данъци от фирмите и хората в

...
Докато има събиране на данъци от фирмите и хората в
Коментари Харесай

Къде се държат парите, за да не бъдат намерени?

Докато има събиране на налози от компаниите и хората в света, ще се измислят способи те да не се заплащат или да понижат размера на заплащанията до най-малко. Има принадлежности, които оказват помощ законно да се избегне заплащане на пари на страната: това се подкрепя от страни, които дават опция на богати бизнесмени, милиардери и други състоятелни персони да съхраняват големи суми пари в банкови сметки и да заплащат най-малък налог върху тях. Бизнесмените трансферират положението си в задгранична сметка и заплащат по-малко за това, в сравнение с в личната си страна, а страната, което съхранява парите, печели.
 Снимка 327401
Източник:

Такива страни са получили постоянно употребяваното име, изключително когато става въпрос за нелегално добити пари - офшорки. А другояче офшорните зони, наричани в някои контексти и данъчни убежища, най-често напълно законно оферират 2 съществени услуги на своите клиенти - усъвършенстване на налози и укриване на идентичност. Може да се препише и едно друго преимущество, демократичен регулаторен режим и улеснени процедури по регистрация на компания, само че тази функционалност е по-скоро спомагателна за главните две. Офшорните зони могат да бъдат както цели страни (Аруба например), по този начин и обособени юрисдикции, като някои острови в състава на Англия. Терминът произлиза по-скоро от обстоятелството, че клиентите на тези зони са задгранични резиденти и компании, а не толкоз от местоположението им. Локациите са разнородни, като даже в Европа има значително страни и юрисдикции със статут на офшорна зона или близка до офшорна зона дестинация - Ирландия, Люксембург, Кипър, Малта, някои кантони в Швейцария.

Икономически развити страни (като Англия, Съединени американски щати или Швейцария ) и дребни страни като Каймановите острови, Панама и други могат да станат офшорки. Услугите на офшорните страни се употребяват необятно и постоянно, защото доста от тях не разкриват информация за финансови транзакции, което не разрешава на външни лица да знаят сумата на парите, съхранявани в сметки. Ще ви разкажем за някои по-известни от тях.
 Снимка 467870
Източник:

Кайманови острови

Каймановите острови са дребна страна, състояща се от 3 острова сред Южна и Северна Америка. Преди това островите са били колониална страна на Англия, а в този момент са отвъдморска територия на Англия: Каймановите острови не са част от страната, а са подчинени на суверенното кралство.

Основният източник на приходи за Каймановите острови е туризмът, защото има невероятна природа и плажове. Офшорните действия също носят доста пари в бюджета на страната - стотици банкови компании, взаимни фондове и застрахователни компании имат юридически адрес на островите. Общият брой на фирмите, регистрирани на островите, надвишава 115 хиляди, като се усилва с 10-11 хиляди годишно. А Каймановите острови са населявани непрекъснато от едвам 61 000 души.
 Снимка 322223
Източник:

Швейцария

Когато става въпрос за офшорни сметки на милиардери, Швейцария незабавно идва на разум за мнозина. Страната си сътрудничи единствено с тези страни, които могат да подсигуряват цялостна дискретност на данъчната и финансовата информация. Страните с разрастващи се стопански системи постоянно не могат да си разрешат това, заради което не могат да си сътрудничат с швейцарските банки. Също по този начин значимо изискване за локалните банкери е цялостната взаимност при предаването на информация, с която доста бизнесмени не са съгласни.

Местната офшорна система постоянно се забърква в интернационалните кавги, защото клиенти на швейцарски банки постоянно правят транзакции в заобикаляне на закона. През 2015 година реномиран осведомител заяви за това, само че съдът го осъди за интервенция в поверителни каузи на банка HSBC и нейните клиенти. Самата банка бе санкционирана с 40 милиона франка.
 Снимка 621363
Източник:

Сингапур

Преди да придобие суверенитет, градът-държава в Азия е бил комерсиално населено място. Когато Сингапур стана самостоятелен, неговият министър председател Лий Куан Ю сподели, че няма да елементарни кражбата на пари от бюджета на града-държава, само че няма да обърне внимание на обстоятелството, че искащите да влагат в Сингапур ще откраднат тези пари от другаде. Благодарение на това и други решения на министър-председателя на дребна страна, Сингапур бързо се снабди с една от най-мощните стопански системи на планетата.

През 2019 година съвсем 1 трилион $ са били съсредоточени в офшорни сметки в Сингапур, съгласно калкулации на Boston Consulting Group.
 Снимка 276531
Източник:

Съединени американски щати

Държавата с най-силна стопанска система в света също е офшорна, само че такива сметки са налични единствено за непознати жители - американците не могат да подават пари в тях и заплащат по-малко налози. Държавите са приели обединен стандарт за продан на данъчна и финансова информация с други страни. Съединени американски щати упорстват сътрудниците им да получат информация за придвижването на финансовите потоци, само че самите те не желаят да издават тези данни. Чужденците могат да скрият парите си в Съединените щати и да не се тормозят, че страната ще разгласява какъв брой пари имат вложителите в сметките си. Сега Съединените щати имат най-големия дял в офшорния пазар, само че надеждна информация за размера на парите в локалните сметки не е налична за никого.
 Снимка 216141
Източник:

Хонгконг

Китайският район е един от най-бързо разрастващите се финансови центрове в света. Хонконг е страна в друга страна, има пазарна стопанска система и доста други детайли на капитализма и има автономност. Комунистическата партия на Китай обаче от няколко години се пробва да ускори въздействието си в района и да подчини разпоредбите си на общия закон на страната.

От 2010 година до 2017 година размерът на парите в офшорките на Хонконг се е нараснал с съвсем 130% - това е най-високият индикатор за напредък измежду всички офшорни страни в света. Някои страни, предоставящи такива услуги, в противен случай, претърпяха спад в тази област, да вземем за пример Швейцария.
 Снимка 257642
Източник:

Неплащането на налози става все по-трудно

Единствените, които обичат попечителите на милиарди долари в офшорни сметки, са самите страни, където се съхраняват тези пари, тъй като те получават приходи за тях. Но страните, от които тези налози " изтичат ", като ги трансферират в банки в други страни, са извънредно неодобрителни към обстоятелството, че милиардер, да вземем за пример, има огромни предприятия на тяхна земя и не заплаща пари от облагата за тяхната активност.

Ето за какво през юни 2021 година страните от Г-7 подписаха съглашение, което излага нови условия за офшорната политика. От интернационалните компании към този момент ще се изисква да заплащат налог в страната, в която бизнесът им работи и прави пари, а не в страната, в която е записана компанията. Също по този начин данъкът, натрапен на транснационалните корпорации, беше избран на единно ниво - 15%. Други 130 страни се причислиха към решението на Г-7, в това число Кайманите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР