Докато градовете се борят да приютят мигранти, администрацията на Байдън се противопоставя на предложенията, които според официални лица биха могли да помогнат

...
Ню Йорк — Властите в Ню Йорк събират палаткови градове
Коментари Харесай

Ню Йорк — Властите в Ню Йорк събират палаткови градове за онези, които не могат да бъдат настанени в система от подслон от повече от 200 хотела и други съоръжения, в които вече са настанени 60 000 мигранти и повече от 50 000 бездомни жители.

В Чикаго, където са настанени над 7 000 мигранти, полицейски участъци и паркове са превърнати в импровизирани приюти, а плановете за настаняване на бежанци са търсещите свободни училища предизвикаха яростна местна реакция. В градове като Сакраменто и Денвър някои мигранти се оказаха на ръба на бездомността. В Бостън и други части на Масачузетс пристигането на хиляди семейства и бременни жени, търсещи убежище, накара губернатора на щата да обяви извънредно положение.

Перфектна буря доведе до историческата миграционна криза по границата между САЩ и Мексико до някои от най-големите градове на Америка. Напливът натовари градските и щатските ресурси, подтиквайки местните демократични лидери открито да критикуват администрацията на Байдън и тества ценностите на либералните анклави, които исторически са приветствали мигранти, търсещи убежище.

програми за организации, подкрепящи мигранти. Администрацията наскоро помоли Конгреса да разреши 600 милиона долара допълнителни средства.

Но администрацията се въздържа от предприемане на други действия, поискани от местните лидери, като предоставяне на временен правен статут на мигранти, за да могат да кандидатстват за разрешителни за работа по-бързо . Настоящи и бивши служители на САЩ, които пожелаха анонимност, за да обсъдят вътрешните обсъждания, казаха, че опасенията относно съдебните дела и възможността за насърчаване на повече неразрешени пристигания по южната граница са сред причините, поради които администрацията не желае да направи повече.

От политическа гледна точка опасенията на градовете относно броя на мигрантите, нуждаещи се от подслон, поставиха администрацията в неудобната позиция да отправи публична критика от съюзниците на Демократическата партия по въпрос, предизвикващ разногласия, който републиканците с нетърпение изтъкват, навлизайки в изборна година.

„След като това се измести от идеологическа борба за границата към реален въпрос за цената, която градовете поемат, това промени политическите изчисления“, каза Андрю Сийл, президент на Института за миграционна политика, безпартиен мозъчен тръст . „Видимо е. Коства скъпо за градовете. И предизвиква реакция сред градските лидери, повечето от които са демократи.“

Представители на Белия дом и Министерството на вътрешната сигурност отбелязаха, че администрацията е координиране с градовете, за да се определи как федералното правителство може да им помогне, въпреки че те казаха, че Конгресът трябва да одобри допълнителна помощ и да „поправи повредената имиграционна система.“

„Администрацията се ангажира да работи за идентифициране на начини за подобряване ефективност и максимизиране на ресурсите, които федералното правителство може да предостави на общностите в цялата страна“, каза говорителят на Белия дом Анджело Фернандес Ернандес пред CBS News. „Наскоро старши съветник на президента Том Перес пътува до Ню Йорк, за да продължи тясната координация с нашите щатски и градски партньори.“

Перфектна буря

Предизвикателствата пред градовете произтичат от сложна мрежа от фактори, включително освобождаването на 2 милиона мигранти от граничния арест на САЩ за две години, усилията на Тексас да превозва мигранти с автобуси до ръководени от Демократическата партия градове и пристигането на мигранти, които нямат връзки с други хора в САЩ.

< p>Трудностите също се изостриха от недостига на достъпни жилища, ограниченията върху способността за работа на търсещите убежище и имиграционната система, която е претоварена на всеки етап.

При президента Байдън САЩ обработиха рекорден брой мигранти. Докато много от тях са били експулсирани, най-малко 2,1 милиона мигранти са били освободени от граничните служители на САЩ между февруари 2021 г. и юли 2023 г., според анализ на правителствени данни на CBS News. Те получиха съдебни известия или инструкции да се регистрират при имиграционните служители, докато техните случаи се преразглеждат, процес, който обикновено отнема години.

Като част от усилията на губернатора републиканец Грег Абът да протестира срещу границата на г-н Байдън стратегия, Тексас е превозил с автобуси повече от 12 000 мигранти до Ню Йорк, 11 000 до Вашингтон, 5600 до Чикаго, 2300 до Филаделфия, 710 до Денвър и 330 до Лос Анджелис. Десетки хиляди допълнителни мигранти са пристигнали в тези и други градове сами или с помощта на властите и доброволци в граничните градове на САЩ.

Много от мигрантите в градските приюти са избягали от икономическия колапс на Венецуела и не нямат роднини в САЩ, които могат да ги приемат. Те също така пристигнаха по време на криза с достъпни жилища, подхранвана от пандемията от COVID-19, която направи огромен брой жилища под наем недостъпни за семейства с ниски доходи.

< p>САЩ законът за имиграцията не позволява на търсещите убежище да отговарят на изискванията за разрешение за работа до 180 дни след като подадат молба за убежище. Изискването, въведено поради опасения, че мигрантите ще използват системата за убежище единствено за работа в САЩ, може да бъде променено само от Конгреса, който е блокиран в имиграцията повече от две десетилетия.

В действителност, огромното мнозинство от търсещите убежище трябва да чакат много повече от 180 дни, за да получат разрешителни за работа поради напрежението, пред което е изправена имиграционната система на САЩ. Мигрантите с имиграционни съдебни дела чакат средно повече от четири години, за да бъдат обработени молбите им от система, в която по-малко от 700 съдии наблюдават 2,5 милиона висящи дела.

Стотици хиляди мигранти бяха освободени без съдебни дати през последната година и могат да чакат с години, за да се изправят пред съдия. Тези мигранти могат да поискат убежище чрез процедура на службите за гражданство и имиграция на САЩ, но често не знаят, че могат или се нуждаят от помощ от адвокати, за да кандидатстват.

Дори след като подадат молба за убежище и изчакат 180 дни, мигрантите трябва да изчакат молбите им за разрешение за работа да бъдат прегледани. Говорител на DHS каза, че молбите за разрешение за работа, основаващи се на убежище, се решават средно в рамките на два месеца.

Потенциални решения

Демократическите членове на делегацията в Конгреса на Ню Йорк настояха DHS да предостави на мигранти в Условно освобождаване в Ню Йорк и други градове, краткосрочен правен статут, така че да могат да заобиколят свързания с убежище период на изчакване за разрешителни за работа.

Но предложението беше посрещнато със скептицизъм в администрацията на Байдън, която вярва, че това би било рисковано от правна гледна точка предвид съдебни дела от водени от републиканците щати, които оспорват използването на условно освобождаване, казаха двама американски служители. През юли министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас каза на законодателите в Ню Йорк, че DHS смята предложението за твърде непрактично и правно неубедително, казаха участници в частната среща пред CBS News. политика, или TPS, която позволява на отговарящи на условията мигранти от засегнати от криза държави да кандидатстват за разрешителни за работа и закрила при депортиране. Местните лидери призоваха администрацията да позволи на скоро пристигналите от Венецуела и други страни да кандидатстват за TPS, което ще даде шанс на значителна част от тези в приютите да получат разрешителни за работа. Програмата TPS за Венецуела понастоящем е от полза само за онези, които са пристигнали в САЩ преди март 2021 г.

Но администрацията не е склонна да разшири програмата TPS за Венецуела поради опасения, че този ход ще се превърне в „притегателен фактор“ това насърчава повече венецуелци да преминават незаконно южната граница, казаха настоящи и бивши служители на САЩ, запознати с въпроса. Администрацията отказа да разшири програмата TPS за Никарагуа по-рано тази година поради подобни опасения.

„За да се справим с въпроса с правителственото финансиране за жилища и храна за хора, които идват в Съединените щати, това може лесно да бъде разрешено, ако разширим TPS за венецуелците, които са поне в Ню Йорк , повече от 60 процента от мигрантите“, каза конгресменът Адриано Еспайлат, демократ от Манхатън.

Миналата година служители също обмисляха изпращането на мигранти от границата между САЩ и Мексико до градове по техен избор в САЩ, включително Бъфало, Денвър, Детройт, Маями, Ню Орлиънс, Нюарк, Лос Анджелис и Вашингтон, имиграционната и митническа служба или ICE, след това ще ги обработват там, според вътрешни документи на агенцията, получени от CBS News и трима настоящи и бивши служители на САЩ.

Планът е предназначен да облекчи натиска върху съоръженията на граничния патрул и граничните градове, които обикновено транспортират мигранти до вътрешните градове, като същевременно работи с организации в тези градове, за да гарантира, че мигрантите могат да бъдат настанени. Федералните служители биха се координирали с приемащите градове, преди да транспортират мигранти, за разлика от усилията на Тексас за автобуси.

Но предложението беше блокирано от Белия дом поради опасения относно политическата оптика на федералното правителство, транспортиращо мигранти през САЩ и възражения от някои от градовете, поискали да участват в програмата, според трима настоящи и бивши служители на САЩ. Служител на Белия дом каза, че планът вече не се разглежда.

Бивш служител по имиграцията на администрацията на Байдън каза, че планът за вътрешна обработка е щял да разпредели мигрантите и ресурсите по-"пропорционално" в САЩ по подреден начин.

„Вътрешният капацитет за обработка щеше да осигури достъп до допълнителни ресурси и да намали натиска върху много градове. Белият дом отхвърли тези планове през 2021 г. и 2022 г. поради политиката и изискването Белият дом да притежава координация“, каза бившият служител.

Републиканските законодатели казаха, че кризата, пред която са изправени градовете, може да бъде смекчена чрез по-строги политики по южната граница, които позволяват на първо място да бъдат освободени по-малко мигранти.

„Вместо да се оплакват от справянето с част от граничната криза, с която нашите малки гранични градове се сблъскват всеки ден, тези демократи трябва да призоват президента Байдън да предприеме незабавни действия за осигуряване на границата“, каза Андрю Махалерис, Прессекретар на Abbott.

Администрацията на Байдън каза, че е предприела действия, за да отговори на опасенията на градовете, като е създала програми, които позволяват на определени мигранти да кандидатстват за разрешителни за работа веднага след влизане в САЩ Едната пуска до 30 000 кубинци, хаитяни, Никарагуанци и венецуелци с американски спонсори летят до САЩ всеки месец. Друг позволява на близо 1500 мигранти в Мексико да влизат в САЩ всеки ден след осигуряване на срещи чрез приложение.

Говорителят на DHS каза, че молбите за разрешителни за работа за тези програми се разглеждат средно за шест седмици. Програмите обаче не са от полза за мигрантите, освободени от ареста на граничния патрул, включително много от тези, които живеят в приюти в Ню Йорк.

Служители от администрацията на Байдън казаха, че няма сребърен куршум за отстраняване на неволите на градовете – без Конгресът да реформира имиграционната система — като се има предвид големият брой мигранти, достигащи до САЩ

„Във всяка част на Ню Йорк системата е напрегната. Съдилищата са задръстени. Има опашки пред офиса на ICE. Приюти са пълни. Просто има твърде много хора", каза настоящ служител на администрацията пред CBS News.

"Не можем да продължим напред"

Без разрешителни за работа много мигранти в Ню Йорк са били заседнали във финансирани от града хотели, неспособни да излязат от тези стаи. Някои щастливи мигранти са намерили концерти в сивата икономика, в ресторанти или строителни обекти. Но тази работа е незаконна, нестабилна и широко разпространена с кражби на заплати.

Патриша, мигрант от Венецуела, каза, че тя и съпругът й Рони не са намерили стабилна работа, откакто пристигнаха в Манхатън миналата есен. Тя каза, че е работила в McDonalds в продължение на три месеца, докато новият мениджър поиска от всички служители документи за работа.

„Не можем да продължим напред“, каза Патриша на испански, като поиска фамилното й име да бъде задържано поради заради опасенията, че ще бъдат изгонени от хотела й.

Патриша, Рони и техният 11-годишен син Сезар избягаха от Венецуела миналата година, присъединявайки се към повече от 7 милиона венецуелци, които избягаха от южноамериканската страна, за да избягат от икономическото бедствие . Като част от едноседмичен преход през повече от половин дузина страни, семейството премина през скандалния Дариен Гап в Панама, някога непроходима джунгла, превърнала се в основен маршрут за мигранти, пътуващи към САЩ.

Те пристигнаха в Ню Йорк през септември 2022 г. и живеят в хотелски стаи вече почти година. Патриша каза, че е благодарна за помощта, която семейството й е получило и че Сезар е записан на училище и учи английски. Но тя каза, че невъзможността да си намери работа и дългите часове, прекарани в тясна хотелска стая, са били емоционално изтощителни. Сезар, каза тя, постоянно я моли да го „изведе от тази стая“.

„Това, което най-много искам, е да работя“, добави Патриша.

Патриша каза, че тя и съпругът й обмисля да се премести в Тексас, където са чували, че жилищата са по-достъпни. Но те нямат достатъчно пари, за да се преместят. Те също са в правна безизходица. Докато федералните служители им разрешиха да останат в САЩ, семейството не получи среща в имиграционния съд. Вместо това те са били инструктирани да се регистрират в офиса на ICE в Манхатън — през ноември 2024 г.

„Някои хора смятат, че живеем най-добрия живот тук, в хотелите“, каза тя. „Но това за нас не е живот.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР