Докато гледам препълнения си мейл с отложени или отменени събития

...
Докато гледам препълнения си мейл с отложени или отменени събития
Коментари Харесай

Ева Майдел: Време е да изберем какво да правим с коронавируса, за да се спасим

Докато виждам препълнения си мейл с отсрочени или анулирани събития и пътувания, си давам сметка за възприятието на обезсърчение в хората, които са изгубили часове работа, с цел да създадат някои от тези конференции, единствено с цел да видят, по какъв начин те отиват в канала. Представям си паниката, която доста от моите другари и познати с дребни и междинни бизнеси в България, Италия и на всички места в Европа изпитват сега: банкови заеми, ипотеки, заплати на техните чиновници, контракти към снабдители, които не могат да бъдат изпълнени. Това написа евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел.

И продължава: "Разбирам и желанието на доста хора, може би тъй като не желаят да се предадат на суматохата, да омаловажават обстановката с ковид. Не искаш толкоз елементарно да се предадеш – себе си и всичко, което си направил, на опасност, която наподобява не по-опасна от сезонен грип. Данните, а и обстановката в Италия обаче демонстрират, че сме изправени пред нещо малко по-тежко от сезонния грип. Не съм експерт и няма да влизам в елементи. Вярвам обаче на обстоятелствата: хората с вируса в Италия и Испания са се нараснали най-малко три пъти последната седмица, немислимо огромен брой умряли хора, един от които в България. Опасност, която не признава държавни и политически граници, както виждаме, не подминава известни, небогати или богати ".

По думите й доста от страните към този момент взеха съществени ограничения. "Италия, Дания са под обсада. Всичко това води до прекъсване на 80-90% от стопанската интензивност в страната и цялостен блокаж на стопанската система. Загубите занапред ще се пресмятат. Затварянето единствено на няколко дребни магазина значи загуби за притежателите им, за техните доставчици, като и за всички останали по веригата. За доста от бизнесите една такава обсада значи прекъсване на бизнеса им от придвижване със 100 на 0 км/ч, единствено в границите на няколко дни. Време, което не ти дава опция нито да се подготвиш, нито да потърсиш избавителен излаз ", написа още в публикацията си евродепутатката.

Според нея през днешния ден всички в Европа би трябвало да си зададем ясно въпроса – кое ще е по-опустошително?

"Единият ни избор е да не вземем ограничения в този момент. Водени единствено желанието да не се предаваме елементарно, или от вярата да запазим бизнеса си, не желаеме крайности, без блокади и ограничавания. За мен този избор е риск да докараме още по-голяма вълна на вируса, която би държала в плен стопанската система и обществения ни живот за месеци напред и би унищожила здравето на главния капитал на Европа – хората й ", написа още в публикацията.

Според Майдел другият ни избор е да приемем строги ограничения, които да лимитират болестта. "Спиране, блокиране, уединяване. С цената на ясни жертви за всички, които вземат участие в обществото и икономическия живот. Но с една вяра – да запазим здравето си, да удържим здравната си система и най-много да ограничим интервала на действието на вируса ", споделя евродепутатката. По думите й успеем ли с такива ограничения да обърнем наклонността за разгръщане на болестта, ще сме избавили магазините си, компаниите си, производствата си от банкрут, въпреки и с цената на съществени загуби.

"Разбирам, че това не е елементарен избор, само че е избор, който обществото би трябвало да направи. И той би трябвало да се направи въз основата на познание и препоръки от способени хора ", декларира Ева Майдел.

И заключава: "Моят избор е за втория вид. Останете си у дома. Спасете бизнеса си и хората си. Да останем с студен разум! "

"Разбира се, едно решение за обсада обаче би трябвало да е съпроводено от ясни ограничения за поддръжка на бизнеса в цяла Европа. Вече се дискутират в Италия, Германия, Франция и даже в България. Трябва да обмислим границите на такава помощ. Тя би трябвало да е доста добре преценена и да цели, тъкмо там, където има най-голяма потребност от нея. Възможни ограничения са банков мораториум върху заемите за избран интервал, пролонгация върху заплащанията на осигуровки и налози, директни заплащания на потвърдени загуби. Президентът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен към този момент съобщи, че Европейски Съюз ще отпусне от бюджета си 25 милиарда евро за справяне с рецесията от ковид. Сега е доста значимо да се намерят точните принадлежности за систематизиране на тези средства. Аз и мои сътрудници от Екологичен потенциал започваме диалози, с цел да предложим на Европейска комисия механизъм, който да подкрепя най-засегнатите от рецесията дребни и междинни бизнеси, изключително в по-слаби стопански системи, където съживяването ще бъде по-трудно ", се споделя в публикацията на члена на Европейския парламент.

И най-после: "Това е тестване, което идва рядко, евентуално един път за всяко потомство. И всички ние би трябвало да сме задоволително рационални, с цел да го преодолеем, като останем единни. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР