Докато Европа отново е в плен на пандемията, официалният брой

...
Докато Европа отново е в плен на пандемията, официалният брой
Коментари Харесай

Защо в Китай няма втора вълна на коронавируса

Докато Европа още веднъж е в плен на пандемията, формалният брой на инфектираните с ковид в Китай от седмици остава невисок. Смъртни случаи няма, броят на новите инфекции дневно съвсем в никакъв случай не надвишава 100. Как е допустимо? Защо Китай се оправя толкоз добре с предотвратяването на втората вълна, заляла Европа?

Една от аргументите: управляващите реагират бързо с карантинни ограничения и с всеобщо тестване при експлоадиране на огнища като тези в северозападния район Синдзян. В град Кашгар да вземем за пример над 4 милиона души бяха тествани в границите на броени дни.

Незабавно тестване, строга изолираност на инфектираните и болните: по този начин Китай явно съумява да предотврати втора вълна на пандемията. В допълнение не престават да се ползват рестриктивните мерки за влизане в страната, които плануват строга двуседмична карантина в особено обособени хотели.

Строг надзор

Възможностите за практикуване на надзор, с които разполагат управляващите в властнически Китай, са немислими в западните демокрации. Личните права и свободи, отбраната на персоналните данни - всичко това не играе никаква роля за Пекин при следенето на контактните лица да вземем за пример. Мобилните приложения, които точно наблюдават придвижването на хората, са се трансформирали в част от всекидневието, а който влиза в ресторант, кафене или магазин, наложително се записва, сканирайки специфичен код.

В Китай няма полемики " за " и " срещу " маските

Когато има признаци за ново огнище на инфекции, ограничението на публичния живот и спазването на карантината се управляват доста строго. През лятото да вземем за пример, когато на пазар в Пекин избухнаха инфекции, на всички чиновници беше неразрешено да напущат града. Незабавно бяха върнати и редица ограничавания - началните учебни заведения да вземем за пример останаха затворени.

Паралелно с това Китай систематично уголемява потенциала си за тестване. На всеки милион поданици е очакван по един център за тестване, който при положение на локално огнище да може да прави до 30 000 теста дневно. Задължително изискване е всяка акция за тестване да не продължава повече от седмица. В източнокитайския пристанищен град Циндао да вземем за пример, където при започване на октомври избухна огнище на болестта, в границите на няколко дни бяха осъществени цели 11 милиона теста.

Опитът от предходни епидемии

И още една причина за положителната равносметка на Китай: след ТОРС и птичия грип хората просто знаят какъв брой значимо е да се пазят. Затова в Китай няма полемики за носенето на маски, държавните защитни ограничения нормално не се слагат под въпрос, а доверието в държавното управление е високо. Може би тъй като множеството хора имат вяра, че здравето е по-важно от свободите или отбраната на персоналните данни. А и в Китай не е допустимо да се оплачеш в съда против ограниченията, камо ли да протестираш срещу тях по улиците. 

Източник: БГНЕС
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР