Докато действията на руския президент Владимир Путин в Близкия изток

...
Докато действията на руския президент Владимир Путин в Близкия изток
Коментари Харесай

Какво прави Путин в Африка

Докато дейностите на съветския президент Владимир Путин в Близкия изток притеглят публичното внимание, ангажираността му с Африка остава отвън обществения фокус, макар все по-настойчивите му опити да възкреси старите връзки, построени по времето на Съветския съюз, за разширение на световното въздействие на Москва. От Алжир до Мозамбик Путин изпраща оръжейни доставки, оказва помощ на разлюбени автократи с изборни тактики, разполага военни наемници и взе участие в планове за естествени запаси, написа Foreign Policy.

Африка не е водещ приоритет за външната политика на Русия, само че Москва възприема континента като плодороден регион за насърчаване на остарели и нови партньорства. Путин смесва политика с бизнес, с цел да противостои на западните наказания и да разшири геополитическите си позиции.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Демонстриране на световна мощ

" Това е на ниска цена и ефикасен метод за разширение на въздействието на Русия. Не виждам дълготраен проект за Африка, само че това е в унисон с съветските външнополитически цели за следване на разкрилите се благоприятни условия и демонстриране на световна мощ ", споделя Джоузеф Сийгъл от Africa Center for Strategic Studies.

Руското разширяващо се наличие в Африка е задвижвано от комбинацията от останало от Студената война завещание и от благоприятни условия, основани от грешките на Запада. Съветският съюз беше преобладаваща мощ на континента в недалечното минало, само че след колапса на Съюз на съветските социалистически републики доста от връзки се разпаднаха, въпреки че руската поддръжка към момента се помни в доста африкански страни. Сега запазването на връзките от руската епоха в Африка е измежду задачите на Москва.

" За Русия това завръщане в Африка е като скок в последния вагон на влака. Има към момента някои елити на континента, които имат връзки със руската ера, само че идващите генерации нямат същите връзки с Москва като преди. Така че би трябвало да се възползваме от опцията да се върнем в този момент, до момента в който към момента има хора с връзки ", твърди Олга Куркова от Института по африкански проучвания към Руската академия на науките.

Намален интерес на Съединени американски щати

Руското нахлуване в Африка е подтиквано и от понижения интерес на Съединени американски щати при ръководството на президента Доналд Тръмп. По принцип през 2018 година беше показана американска тактика за континента, центрирана към задържането на въздействието на Пекин и Москва. Но неналичието на ангажираност на високо ниво, както и расистките мнения на самия Тръмп сътвориха вакуум, който Путин запълва.

Европейски Съюз пък е фокусиран върху ограничение на африканската имиграция към Европа, което докара до търкания с водачите на континента. Докато в това време Русия поддържа военните връзки, укрепва комерсиалните връзки и дава рамо на автократи да останат на власт и да устоят на западния напън в Африка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР