Докато делегатите на климатичната конференция на Организацията на обединените нации

...
Докато делегатите на климатичната конференция на Организацията на обединените нации
Коментари Харесай

Докато всички минават на ток, Toyota преследва водородната си мечта

Докато делегатите на климатичната конференция на Организацията на обединените народи обсъждаха по какъв начин да спасят планетата предишния уикенд в Глазгоу, основният изпълнителен шеф на Toyota Motor бе на пистата в Япония зад кормилото на пробен водороден автомобил — автомобил, който може да избави милиони работни места, твърди той.

Акио Тойода направи обиколка на Okayama International Circuit зад кормилото на Toyota Corolla Sport, задвижвана от мотор на GR Yaris, конвертиран да работи с водород. Ако залогът на Toyota е сполучлив, това може да избави мотора с вътрешно горене в бъдещия въглеродно безпристрастен свят.

" Врагът е въглеродът, не моторът с вътрешно горене. Не би трябвало да се концентрираме единствено върху една технология, а да използваме и тези, които към този момент притежаваме ", сподели Тойода.

Макар че електрическите автомобили към момента са дребна част от общия автопарк, броят им пораства с 41 % през 2020 година — и то при свиващ се пазар на коли. До 2025 година Toyota възнамерява да има 15 електрически модела и влага $13,5 милиарда, с цел да разшири производството на акумулатори.

Но компанията не се отхвърля и от водорода.

Не единствено на ток

На срещата в Глазгоу шест огромни производителя, в това число General Motors, Gord, Volvo и Mercedes-Benz, подписаха декларация за преустановяване на производството на коли с мотори с вътрешно горене до 2040 година Toyota отхвърли да се причисли към нея, а измежду другите огромни изчезнали бе и Volkswagen.

" Не желаеме на нас да бъде гледано като на производител на електрически автомобили, а като на въглеродно неутрална компания ", съобщи в изявление за Reuters вицепредседателят на Toyota Шигеру Хаякава.В Япония, където всеобщите съкращения са политически сложни, привлекателността на водорода е, че ще донесе по-малко разтърсване в сравнение с прекосяването към електрически автомобили. Изчислява се, че 5, 5 млн. японци са заети в автомобилната промишленост.

Други производители също развиват развойна активност в региона на водородните коли, само че никой различен няма подобен вкус като Toyota.

Предизвикателствата

Един от проблемите е, че моторът, захранван с водород, не е с изцяло нулеви излъчвания. Те са надалеч по-ниски: към 2% от тези на обичаен бензинов автомобил, а в допълнение има и следи от водороден оксид.

Водородните коли се нуждаят и от огромни резервоари под налягане, които в моделите на Toyota заемат огромна част от багажника.

Има и друго: поради терзания за сигурността инженерите на Toyota зареждаха автомобила надалеч от останалите.

Тези терзания забавят и построяването на зарядни станции в Япония, макар че държавното управление публично дава поддръжката си. В края на август там има едвам 154.

Дори и с съответна зарядна инфраструктура, Toyota би трябвало да създаде автомобил, който да се състезава по първична цена и разноски за приложимост с стандартните коли и електрическите автомобили.

В Окаяма Тойода отхвърли да каже дали Toyota счита да пусне всеобща версия на водороден автомобил с ДВГ (моделът Mirai, който също се зарежда от водород, употребява електромотор).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР