Докато българинът върти техническата гордост на нацията – чушкопека, японската

...
Докато българинът върти техническата гордост на нацията – чушкопека, японската
Коментари Харесай

Докато въртим чушкопека: Пътят зарежда елколите в Япония

Докато българинът върти техническата горделивост на нацията – чушкопека, японската строителна група Obayashi и доставчикът на авточасти Denso са почнали да тестват пътна настилка, предопределена да зарежда електрически транспортни средства, до момента в който се движат, заяви Nikkei. Партньорите чакат да са подготвени с технологията за серийно внедряване до 2025 година



На затворен тестов полигон в изследователския център на Obayashi в Токио дребен електрически автомобил се движил съвсем непрекъснато с 15 км в час по трасе с непрекъснати линии от електрически намотки, вградени под повърхността. Малката скорост не тормози разработчиците, тъй като работата е в начален стадий и сигурно ще се усили.

Obayashi създава специфичен бетон, заздравен с нишки, който покачва издръжливостта на настилката. Той би трябвало да устоя на общоприети натоварвания от пътния трафик и в това време да разрешава монтирането на съставените елементи за зареждане допустимо най-близо до повърхността. Denso дава отговор за производството на намотки и други електрически елементи.

Съществува обаче и въпросът за разноските. Въвеждането на спомагателни детайли в пътното платно доста ще оскъпи строителството и последващия ремонт на пътищата. Освен това самите безжични зарядни устройства би трябвало да са мощни (да се чете скъпи), защото пластът асфалт и бетон над тях ще всмукват част от излъчената сила.

Подобна технология не е нова, такава се тества и в Европа. Иновацията употребява индукция на магнитно поле, при което електричеството, подадено в намотките на пътя, създава ток в намотките в електрическия автомобил. Инсталирането на електрически бобини под настилката ще докара до загуба на мощ при предаване, което прави тази технология по-малко ефикасна при зареждане на EV спрямо потреблението на електрически кабел. Партньорите ще събират данни до март идната година, с цел да дефинират по какъв начин се показва технологията на действителна улица.

 

 

 

Francisco-website-crop-2

 

 

 

Obayashi също по този начин си партнира с японския производител на кабели Furukawa Electric, с цел да конфигурира електрически и интернет кабели край пътищата, с цел да са обезпечи презареждане и връзка за електрически автомобили и самостоятелни транспортни средства. Очаква се тази инфраструктура да помогне за навлизането им по-масово.

 

Автобусите без водачи, които работят непрекъснато, биха били главното приложение на тази технология. Безжичното зареждане може да отстрани потребността от огромни акумулатори и да разшири обсега на придвижване на електрическите автомобили - един от най-важните фактори за това какъв брой бързо те ще станат всеобщи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР