Докато автомобилните производители електрифицират, компютризират и префасонират своите вериги за

...
Докато автомобилните производители електрифицират, компютризират и префасонират своите вериги за
Коментари Харесай

Сътресенията във веригата на доставки променят автомобилната индустрия

Докато автомобилните производители електрифицират, компютризират и префасонират своите вериги за доставки за новата действителност, гигантският бранш претърпява най-голямата промяна от десетилетия Усилията за подражателство на гигафабриките за акумулатори на Tesla също се ускоряват Утвърдените автомобилни компании нямат желание да се откажат от системата на дилърите
Ако желаете да видите по какъв начин технологиите и деглобализацията трансформират световната стопанска система, има малко по-добри места за разглеждане от автомобилната промишленост. Не единствено, че минава през епохална смяна - надалеч от мотора с вътрешно горене и към електрически транспортни средства (EVS). Автомобилите на процедура също се трансформират в компютри на колела. А пандемията нанесе безпорядък в комплицираните световни вериги за доставки на автомобилните компании, най-много тези за полупроводниците. Докато автомобилните производители електрифицират, компютризират и префасонират своите вериги за доставки за новата действителност, гигантският бранш претърпява най-голямата промяна от десетилетия.

След като разпоредиха огромна част от индустриалния развой през последните няколко десетилетия, с цел да се съсредоточат върху дизайна, ръководството на доставчиците и сглобяването на части, автомобилните компании се пробват да упражняват по-голям надзор върху своята верига на стойност - от металите, които влизат в батериите им, до софтуера, ръководен от техните EV. Те желаят да трансфорат своите EV ръце в софтуерни стартъпи.
Реклама
И в двете връзки, надзор и пускане, Big Auto желае да бъде повече като Tesla, безспорният международен първенец при електрическите автомобили. Както при по-ранните образци за компании, които изпреварват съперник, който пробва нещо, което работи, Teslafication-ът на автомобилния бизнес ще се окаже унищожителен.
Всичко под един покрив
Правенето на всичко под един покрив е концепция, която е както остаряла, по този начин и нова. Индустриалната система на Tesla е на пръв взор типичният метод в Силициевата котловина - интернализиране на всички аспекти на производството и по този метод се доближават по-високи облаги. Илън Мъск, шефът на Tesla, който има мнение по съвсем всеки въпрос, един път съобщи, че неговата компания е " неуместно отвесно интегрирана " по всеки стандарт, освен в автомобилната промишленост. Всъщност Мъск заимства доста от предишното на автомобилостроенето. Хенри Форд постоянно набира първични материали като гума за гуми и стомана за шасита от плантации и доменни пещи, благосъстоятелност на неговата компания. Неговата фабрика River Rouge в Детройт се захранваше с въглища от мините на Ford.

В ехтене с фордизма Tesla подписа скорошни покупко-продажби с литиеви минни компании и снабдители на графит и предишния месец удостовери договорка с бразилския добивен колос Vale за придобиване на никел. Планът е да получава по-голямата част от лития, над половината от кобалта и към една трета от никела непосредствено от девет минни компании. Тя ще употребява тези минерали в своите " гигафабрики ", първата от които стартира да създава акумулатори през 2017 година в Невада в партньорство с Panasonic. Компанията възнамерява да направи повече кафези независимо в трите си гигафабрики по света.

Tesla също по този начин прави сама други елементи от задвижващия механизъм. Тя създава свои мотори и доста електроника, което й дава повече надзор върху разноските, както и върху технологията, споделя Дан Леви от швейцарската банка Credit Suisse. Въпреки че слуховете през предходната година, че Мъск може да купи цех за чипове, Tesla проектира свои полупроводници. Това оказа помощ компанията да преодолее световния дефицит на чипове по-добре от съперниците.
Реклама
Софтуерните инженери на Tesla сътвориха централизирана изчислителна архитектура, която да работи на тези чипове, осигурявайки гладка интеграция с хардуера на четирите колела. Мъск даже се отхвърли от модела за продажби, основан на дилърите, вместо това отвори свои лични първокласни магазини на Tesla.

Ревниво наблюдавайки пазарната капитализация на Tesla от 850 милиарда $, което е почти колкото идващите девет най-големи производителя на коли, взети дружно (виж графиката), други шефове на автомобилни компании обезверено желаят да подражават на контрола на Мъск сред купувачите и дилърите. Според швейцарската банка UBS " интеграцията съставлява мощно конкурентно преимущество в среда на структурно тесни вериги за доставки ". Както Джим Фарли, актуалният началник на Ford, неотдавна съобщи: " Най-важното нещо е, че се интегрираме отвесно. Хенри Форд... беше прав. "
Промяна на модела
Това обръща модела на десетилетия на аутсорсинг към огромни снабдители като Bosch, Continental и Denso, с цел да се концентрират фирмите върху ръководството на веригите за доставки, консолидираното на обособени елементи, дизайна и маркетинга. Доставчиците продаваха сходни типове едни и същи съставни елементи на доста клиенти, употребявайки мащаба, с цел да поддържат ниски цени. Това освободи капитал за производителите на коли, само че сложи софтуерните нововъведения на една стъпка разстояние. Карлос Таварес, основен изпълнителен шеф на италианско-американската Stellantis (чийто огромен акционер, Exor, също има дял в компанията - майка на The Economist), сподели, че колите му са 85% " елементи с болтове ". Mercedes-Benz дефинира разделянето на добавената стойност на 70 към 30 в интерес на доставчиците.

Утвърдените автомобилни компании в този момент желаят техните съотношения да наподобяват повече на тези на Tesla, които Филип Хушоа от капиталовата банка Jefferies дефинира на към 50 на 50 и се покачват в интерес на вътрешното произвеждане. Процесът стартира със суровините. Тъй като търсенето на минерали за акумулатори и потенциал за преправка продължава да изпреварва предлагането, автомобилните компании подписват покупко-продажби, които биха предиздвикали Хенри Форд да кима с утвърждение.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Здравеопазване 3 Медийна сергия 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Здравеопазване 1 Пловдив 2 Икономика 3 Здравеопазване Реклама
BMW съобщи през 2021 година, че е вложила 334 млн. $ в аржентински литиев план. Миналата година Stellantis и Renault също подписаха покупко-продажби с Vulcan Energy Resources, а GM разкри " инвестиция за милиони долари " в Controlled Thermal Resources за литий. През април Ford подписа един сходен контракт с Lake Resources за същия минерал. Същия месец Stellantis и Mercedes подписаха съглашение с белгийския химически колос Umicore за доставка на катодни материали за Automotive Cells Company (ACC) - взаимно дружество за батерии на двата производителя на коли. През март китайската Byd, която стартира да създава акумулатори за телефони, преди да купи дребна автомобилна компания през 2003 година и да се трансформира в един от най-големите производители на електрически автомобили в света, разгласи инвестиция от близо 500 млн. $ в китайски литиев план. Информациите са, че е купила шест мини в Африка. Условията на такива покупко-продажби нормално са неразбираеми, само че сумите са огромни и нарастват. Автомобилните босове са съгласни, че те ще станат нещо всекидневно.
По сходство на гигафабриките за акумулатори
Усилията за подражателство на гигафабриките за акумулатори на Tesla също се ускоряват. Производителите на коли се надяват да раздерат хватката на Китай и Южна Корея в производството на акумулатори, приближавайки го до личните си страни, с цел да държат разноските под надзор и доставките надеждни. Volkswagen (VW) основава вътрешен потенциал за произвеждане на акумулатори. Компанията задели 2 милиарда евро за немската фабрика и споделя, че ще построи шест завода за акумулатори в Европа до 2030 година
През идващите няколко години се чака софтуерът да стане главен източник на доходи за промишлеността.
Плановете за такива фабрики остават необичайност (виж графиката), като множеството компании избират да си сътрудничат със профилирани производители. Ford и SK Innovations от Южна Корея ще влагат надлежно 7 милиарда и 4.4 милиарда $ за три взаимни гигафабрики в Съединени американски щати. Миналата година GM разгласи инвестиция 2.3 милиарда $ за цех за акумулатори в Тенеси взаимно с друга южнокорейска компания - lg. Понякога конкурентни автомобилни компании се сплотяват, с цел да споделят разноските за произвеждане на акумулатори. Stellantis и Mercedes (заедно с френската TotalEnergies) ще влагат 7 милиарда $ във заводи за ACC във Франция и Германия. VW има 20% на стойност 1.4 милиарда $ в шведската Northvolt, където вложител е и Volvo.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
Купуването на подготвени електродвигатели от снабдители също не е от изгода. Hyundai и дългогодишният алианс сред Renault, Nissan и Mitsubishi се оправят най-вече сами. BMW, Ford, GM, Mercedes-Benz и VW са измежду тези, които възнамеряват да създават повече мотори в личните си заводи. Въпреки че нито един авто началник не е напът да надмине Мъск и да направи скок в производството на полупроводници, 7.7 млн. автомобила изгубено произвеждане предходната година вследствие на световния дефицит на чипове накараха промишлеността да построи по-тесни връзки с дизайнери на чипове като Qualcomm и Nvidia.

Автомобилните компании също по този начин наемат експерти по чипове, с цел да им оказват помощ да прекроят спецификациите, с цел да ги създадат, както споделя един авто началник, " по-умни купувачи ". VW измисля проекти за планиране на личен персонализиран силиций, както прави Tesla.

Нещо сходно се случва и при създаването на програмен продукт. Миналия месец шефът на VW Херберт Дийс сподели на среща на чиновниците си, че създаването " на нашия личен софтуерен опит е най-големият преход, който автомобилната промишленост би трябвало да направи ". Колегите на Дийс, водачи в промишлеността, споделят неговия разбор. През идващите няколко години се чака софтуерът да стане главен източник на доходи за промишлеността. UBS счита, че продажбите на авто програмен продукт ще донесат към 1.9 трлн. $ годишно до 2030 година (виж графиката).

Нищо чудно, че автомобилните компании желаят да наподобяват по-технологични. През септември Ford сграбчи Дъг Фийлд, който отговаряше за специфични планове в Apple, за която от дълго време се приказва, че има автомобилни упоритости. Джим Роуън, който пое ръководството на Volvo през февруари, е някогашен началник на компанията за електроника Dyson. Дори Ferrari (която също е частична благосъстоятелност на Exor), се ръководи от септември от Бенедето Виня, нает от швейцарска компания за чипове Microelectronics.

През 2020 година VW сътвори настрана софтуерно отделение - cariad, с цел да заобиколи бавната си администрация за взимане на решения. Въпреки проблемите със софтуера на неговия хечбек id.3, който се появи в края на 2019 година, компанията неотдавна съобщи, че се стреми да създаде по-голямата част от личния си програмен продукт след 15 години, по отношение на към 10% в този момент. Това включва проекти за лична операционна система - нещо, което Mercedes и Toyota също обмислят. (Ford и GM вместо това одобряват операционната система Android на Гугъл.) За тази цел VW възнамерява да влага към 30 милиарда евро през идващите пет години. Stellantis желае да наеме 4500 софтуерни инженери до 2024 година Няколко производителя на коли основават центрове за проучване и развиване в софтуерни центрове от Силициевата котловина и Шанхай до Берлин и Бангалор, с цел да употребяват съществуващите гении на тези места.

Що се отнася до продажбите, одобрените автомобилни компании нямат желание да се откажат от системата на дилърите. Тя има потребни функционалности при обслужването. Все отново от ден на ден автомобилни компании минават към " модел на организации ", като продават коли непосредствено на клиенти, като Tesla, а не посредством трета страна. Начисляването на закрепени цени може да усили маржовете. Директните продажби също основават по-тясна връзка с купувачите, които могат да продължат да купуват спомагателни услуги и надстройки.

Ако в действителност желаят да настигнат Tesla, камо ли да я изпреварят, автомобилните компании би трябвало да се " движат със скорост от Силициевата котловина ", както споделят от Barclays. Това значи опростяване освен на техните мрежи от снабдители, само че и на техните корпоративни структури, които са станали комплицирани и разграничени. Още през 2019 година Volvo и Geely, неговата китайска компания майка, сплотиха своята активност за мотори с вътрешно горене в независим бизнес. Това разреши на шведския бранд да се прицели в производството единствено на електрически модели до 2030 година През март Ford съобщи, че ще сътвори EV блок, Ford Model, и ще го отдели от интервенциите на колите с мотор с вътрешно горене. Renault обмисля да направи нещо сходно също с оглед ускорение на нововъведенията.

Всичко това съставлява голям прелом за значима световна промишленост, включваща хиляди компании, милиони служащи и милиарди разноски за потъналата eпоха на бензинови мотори. Преобразуването на веригите за стойност значи харчене на доста време и пари и е обвързвано с риск от неуспех. За доставчиците това евентуално значи по-малко бизнес, защото отвесната интеграция ги прави по-малко значими за производството на коли - вероятност, отразена в намаляващите цени на акциите на някои, в това число Continental, през последните няколко години. За автомобилните шефове това значи повече главоболия, защото те обмислят по какъв начин най-добре да разположат ресурсите и уменията на своите компании, без да провокират реакция от страна на държавни управления и синдикати, страхуващи се от загубата на добре платени работни места в производството. В резултат на това придвижването на Teslafication в бранша ще бъде неравномерно и несигурно. Но посоката на пътешестване е безпогрешно в посоката, по която е тръгнал Мъск.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Сделка за въглища за 166 млн. лева с " Мини Марица-изток " ще избавя Сърбия 22 юни 2022, 15:50 Как да управлявате бизнес в миг на стагфлация 17 юни 2022, 06:08 Автогигантите съществено изостават на пазара на електрически коли в Китай 6 юни 2022, 06:27 SoftBank и Goldman финансираха хърватската компания за електроколи Rimac 2 юни 2022, 10:30 Саймън Прайс: Електромобилите би трябвало да бъдат с по-малък пробег 2 юни 2022, 10:17 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР