Докато анализирали геномите на едноклетъчни микроби, екип от изследователи направил

...
Докато анализирали геномите на едноклетъчни микроби, екип от изследователи направил
Коментари Харесай

Учени откриха 30 000 нови вируса в ДНК-то на микроби

Докато анализирали геномите на едноклетъчни микроби, екип от откриватели направил удивително изобретение: хиляди незнайни до момента вируси са били „ скрити “ в ДНК на микробите.

Изследователите откриха ДНК на повече от 30 000 вируса, вградени в геномите на разнообразни едноклетъчни микроби, оповестяват те в новото си изследване. Обясняват, че вирусната ДНК може да разреши на клетка гостоприемник да репликира цялостни, функционални вируси.

„ Бяхме доста сюрпризирани от количеството вируси, които открихме посредством този разбор “, споделя водещият създател Кристофър Белас, еколог, учещ вируси в университета Инсбрук в Австрия. „ В някои случаи се оказва, че до 10 % от ДНК-то на микроба се състои от скрити вируси. “

Scientists Have Found 30,000 New Viruses Hiding in The DNA of Microbes
— SARS‑CoV‑2 (COVID-19) (@COVID19_disease)
“Тези вируси наподобява не разболяват своите гостоприемници и може да са потребни ”, допълват откривателите. Някои от новите вируси наподобяват на вирофаги - тип вирус, който инфектира други патогенни вируси, опитващи се да заразят клетката гостоприемник.

„ Защо толкоз доста вируси се намират в геномите на микробите към момента не е ясно “, споделя Белас. „ Най-убедителната ни догадка е, че те защищават клетката от заразяване с рисковите, за нея вируси.

Да живееш на Земята значи да се бориш с вируси - най-разпространените биологични единици на планетата, групово заразяващи всеки вид форма на живот. Те са доста разнородни, употребяват доста разнообразни тактики, с цел да експлоатират своите клетъчни домакини.

Независимо от семантичните диспути за това дали вирусите са живи, те сигурно се вмъкват в живота на други живи същества. Някои даже се репликират, като прибавят своята ДНК към клетка гостоприемник и стават част от нейния геном.

Когато това се случи в зародишна клетка, това може да докара до ендогенни вирусни детайли (EVE) или вирусна ДНК, излъчена от едно потомство на последващо във тип гостоприемник.

Учените са разкрили EVE в необятен набор организми, в това число животни, растения и гъби. Например, бозайниците носят разнообразни вирусни фрагменти в своята ДНК, а към 8 % от човешкия геном се състои от ДНК от антични вирусни инфекции.Авторите на проучването изясняват, че множеството от тях към този момент не действат и се смятат за „ геномни вкаменелости “.

have made an unexpected about previously unknown.
— IndiaToday (@IndiaToday)
Изследванията демонстрират, че EVE могат да бъдат адаптивни при хора и други организми, като евентуално оказват помощ за отбиване на актуалните вируси.

Това е правилно за доста едноклетъчни еукариоти, показват откривателите, отбелязвайки, че тези микроби нормално се заразяват и убиват от великански вируси.

Ако вирофаг към този момент населява клетка гостоприемник, той може да препрограмира великански вирус, с цел да построи вирофаги, вместо да се репликира, евентуално спасявайки гостоприемника.

Според новото изследване ДНК от новооткритите вируси е сходна на ДНК на вирофагите, което допуска, че микробите могат да се радват на известна отбрана от великански вируси с помощта на „ вградените “ вируси, пребиваващи в техните геноми.

Изследването на EVE до момента се е фокусирало основно върху животни и растения, пишат откривателите, с малко внимание на протистите – еукариотни организми, които не са животни, растения или гъби.

Откриването на хиляди нови вируси, скрити в микробна ДНК, не е била първичната цел на Белас и сътрудниците му, които възнамерявали да проучат нова група вируси, открити във водите на Госенкьолезе, алпийско езеро в австрийската провинция Тирол.

„ Първоначално с нашето проучване искахме да открием произхода на новите „ полинтоноподобни вируси “, споделя Белас.

Scientists discover over 30 viruses frozen in 15,000-year old ice via ArutzSheva_En
— Israel News Links (@IsraelNewsLinks)
" Ние обаче не знаехме кои организми нормално са инфектирани от тези вируси. Ето за какво организирахме широкомащабно изследване, с цел да тестваме всички микроби, чиито ДНК секвенции са известни. "

За да създадат това, те употребявали помощта на " Лео " - високопроизводителен компютърен клъстър в университета в Инсбрук, който може да проучва големи количества данни.

Забелязвайки гени от вирофаги и други вируси в доста от геномите на микробите, откривателите решили да задълбочат проучаването, употребявайки Лео за последователен разбор на всички геноми на протисти.

Те разкрили EVEs " скрити в повтарящи се, сложни за свързване райони на едноклетъчни еукариотни геноми ", пишат те, като означават, че хиляди интегрирани вируси демонстрират, че те съставляват забележителна, неизучавана до момента част от геномите на протисти.

Проучването също по този начин разкрило доказателства, че доста протистки EVE не са просто геномни вкаменелости, а функционални вируси, допълват откривателите, " което допуска, че разнообразни масиви от тези детайли може да са част от антивирусната система на гостоприемника. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР