Консолидираният неодитиран финансов отчет на tbi за първото тримесечие на

...
Консолидираният неодитиран финансов отчет на tbi за първото тримесечие на
Коментари Харесай

Финансова институция отчете рекордна печалба за първо тримесечие в историята си

Консолидираният неодитиран финансов доклад на tbi за първото тримесечие на 2024 година демонстрира чиста облага в размер на 11,3 млн. евро – растеж от близо 40% спрямо резултата за същия интервал на предходната година (8,2 млн. евро).

През регистрирания интервал tbi подписа редица нови партньорства, в това число с търговци от нови браншове и към този момент участва в над 26 хиляди търговски обекта на главните си пазари - България, Румъния и Гърция. Този впечатляващ обсег способства за това банката да утвърди водачеството си във връзка с предлаганите платежни артикули в трите страни. Наред с това, tbi продължи да се приспособява към пазарната среда и към желанията на клиентите.

През първото тримесечие на 2024 година банката е обслужила 500 хиляди заявки за финансиране в България, Румъния и Гърция, което бележи растеж от 33% в съпоставяне със същия интервал на 2023 година През първата четвърт на актуалната година tbi bank е одобрила близо 200 хиляди заема на обща стойност към четвърт милиард евро (21% повече в съпоставяне със същия интервал на 2023 г.). За този растеж способстват резултатите в сегмент банкиране на дребно и на трите пазара, на които tbi оперира.

Банката регистрира впечатляващ растеж на активите от близо 35% към края на регистрирания интервал за 2024 година, достигайки 1,57 милиарда евро (при 1,16 милиарда евро в края на март 2023 г.). Кредитният портфейл доближава 1,1 милиарда евро (28% растеж по отношение на края на първото тримесечие на 2023 г.).

Благодарение на тези положителни резултати, приходите на tbi bank нарастват с 30% до 58 млн. евро, основно с помощта на нарастването на чистия лихвен приход с 36%. Така оперативната облага за първото тримесечие на 2024 година доближава 40 млн. евро.

Наред с това, депозитното портфолио на tbi bank доближи 1,2 милиарда евро в края на март 2024 година – растеж от 37% спрямо края на март 2023 година, който доста изпреварва пазара. Този резултат се дължи основно на срочните депозити в сегмент крайни клиенти, където нарастването е даже по-голямо – 45% по отношение на март 2023 година

Увеличението на общите разноски на банката с 21% до 27 млн. евро се дължи основно на непрестанните вложения в нови технологии и изкуствен интелект, които способстват за развиването на продуктите на трите съществени пазара.

Към края на март 2024 година банката стои устойчиво и несъмнено във връзка с ликвидността и капитала. На консолидирана база коефициентът на ликвидно покритие (LCR) е на равнище 722% (много над междинната стойност за банковия сектор), а коефициентът на финансова адекватност (CAR) – 21,5%. Дейностите на tbi bank за интервала се отличават с усъвършенствана успеваемост в ръководството на разноските (съотношението оперативни разноски към оперативни доходи доближава 46,7%, спрямо 50,1% през първото тримесечие на 2023 г.), като в това време възвръщаемостта на заемите е на равнище от 21,7%, което разрешава възвръщаемостта на капитала (ROE) да доближи 19,4%.
 Питър Барон
„ През първото тримесечие на 2024 година tbi още веднъж показва впечатляващи резултати, с помощта на отличното показване на екипа ни и на фокуса, който имаме върху потребностите на клиентите. Не стопираме да влагаме както в развиването на продуктите и услугите ни, по този начин и в новаторското мислене на гениите от екипа ни “ – споделя, CEO, tbi fs. „ Продължаваме да предоставяме достъп до гратис всекидневно банкиране и до нужното финансиране на клиентите и комерсиалните ни сътрудници в България, Румъния и Гърция. Като един от одобрените иноватори в региона на цифровото банкиране в района, през идващите години ще се стремим посредством нашия модел да реализираме още по-голям растеж на бизнеса “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР