Докъде може да стигне клонирането и какво изобщо бихме правили

...
Докъде може да стигне клонирането и какво изобщо бихме правили
Коментари Харесай

Бинго! Дино ДНК! Можем ли да възкресим динозаврите

Докъде може да стигне клонирането и какво въобще бихме правили с куп динозаври? На 30-ата годишнина от премиерата на емблематичния филм изследваме дали можем – и дали би трябвало – да създадем Джурасик парк в действителния живот.

Казват, да внимаваме какво си пожелаваме, само че не желаеме ли всички да отидем в Джурасик парк? Преди да настъпи целият безпорядък и всичко да се трансформира в кланица с изядени в тоалетната хора, фантазията на Джон Хамънд за остров с динозаври изглеждала като страхотна концепция. Ако пренебрегнем доста действителния риск от бърза и мъчителна гибел, каква е вероятността един ден хората да клонират динозаври? Ще получим ли в миналото същински Джурасик парк?

How far can cloning go, and what would we do with a bunch of dinosaurs anyway? On the 30th anniversary of the iconic movie’s release, we investigate if we could – and whether we should – create a real-life Jurassic Park.
— IFLScience (@IFLScience)
Откакто преди 30 година излезе филмът „ Джурасик парк “, по романа на Майкъл Крайтън, за първи път излезе на екрана, клонирането е минало дълъг път. Феновете на кино лентата несъмнено са били изключително разчувствани в деня, когато овцата Доли била сполучливо клонирана от клетка на възрастен образец. Разбира се, няма живи възрастни динозаври, от които да се вземе клетка, само че какво сподели господин ДНК в „ Джурасик парк “?

„ Една ДНК верига, като мен, е отпечатъкът необходим за построяването онлайн създание. Понякога животните, изчезнали преди милиони години, като динозаврите, оставят своите отпечатъщци, с цел да ги намерим. Просто би трябвало да знаем къде да търсим! “

Бинго! Дино ДНК!

Техниката на Mr DNA за добиване на генома на динозавър се основава на кръвосмучещия метод на живот на комарите, които съществували преди милиони години – и даже са открити екземпляри, напоени с кръв. Един подобен образец комар е открит в северозападна Монтана, макар че бил непокътнат в канара, а не в кехлибар. Редкият образец съдържа пренасящата О2 група на хемоглобина в кръвта на гостоприемника. Така че май имаме бинго, нали? С изключение на това, че „ Големите и нежни молекули като ДНК не могат да оцеляват във вкаменелост “, изясняват създателите на публикация от 2013 година, а екземплярът по този начин или другояче се разминава с времето на динозаврите с към 20 милиона години.

Contrary to popular belief, the Jurassic Park trilogies palaeontology has never lined with the real world, rather, what Jurassic Park has always had was a fictional fossil record, sacrificing science in favor of the RULE-OF-COOL.
— The Dinosaur Man (@THEDINOMAN1984)
Кехлибарените вкаменелости обаче са разнообразни от скалните. Те са способни да замразяват организмите във времето и да резервират забележителни елементи, като да вземем за пример гениталиите на буболечка палач живяла преди 50 милиона години. От тук поражда въпросът може ли кехлибарен фосил да съдържа ДНК от динозавър?

„ Когато гледаме инсекти в кехлибар, това, което откриваме, е външната страна на насекомото, хитиновата му обвивка, само че не и вътрешността. Така че в тях не се съдържа никаква кръв “, сподели доктор Сузи Мейдмънт, откривател на динозаврите от Лондонския природонаучен музей (NHM).

Въпреки че Мейдмънт не изключва опцията някой ден да открием непокътната кръв във вкаменелости на комари от мезозойската епоха, може да се окаже, че хапещите инсекти не са единствената ни опция. През 2015 година тя била част от екип, който разкрил червени кръвни кафези във вкаменелост на динозавър. Наличието на ядра в кръвните кафези и приликите им с тези на птиците означавало, че е малко евентуално да са били нечисти. Въпреки това, по-внимателно изследване осуетило фантазиите на всеки, който искалс да язди анкилозавър.

Jurassic Park in your back garden - yes please!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР