Доходите от руските активи в Европа, запорирани заради непредизвиканата агресия

...
Доходите от руските активи в Европа, запорирани заради непредизвиканата агресия
Коментари Харесай

Печалби от инвестиции, конфискация, облигации. Как ЕС може да финансира помощ за Украйна от руски активи

Доходите от съветските активи в Европа, запорирани поради непредизвиканата експанзия на Москва против Киев, ще бъдат употребявани за оръжейна помощ за Украйна. вечерта водачите на страните членки на Европейски Съюз.

Тези доходи се чака да бъдат по три милиарда евро годишно, като един милиард евро могат да бъдат обезпечени до юли. Стойността на замразените съветски активи се пресмята на към 210 милиарда евро.

Лидерите на Европейски Съюз за военна помощ на Украйна. Точният метод, по който това ще бъде направено, е комплициран юридически въпрос, който ще сътвори евентуално противоречив казус, написа. В идващите редове са събрани някои от обсъжданите разновидности.
Отнемане на облагите
По оценки на Европейски Съюз 210 милиарда евро от замразените пари са вложени в облигации и други скъпи бумаги в разнообразни валути, които се съхраняват в Съюза, основно в основания в Брюксел централен депозитар на скъпи бумаги Euroclear.

Когато тези активи станат падежни - доближат крайния си период за погашение - те се трансформират в пари в брой, които по-късно нормално се реинвестират от Euroclear от името на притежателя, в този случай централната банка на Русия.

Юристите на Европейски Съюз настояват, че конфискуването на активите в тяхната целокупност би противоречало на интернационалните правила, само че отнемането на облагите от реинвестираните парични средства би могло да бъде предпазено в съда, в случай че Русия се опита да заведе дело.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия ще се обърне към съда, още преди Европейски Съюз да е взел решението.

Ето за какво Европейската комисия, която е изпълнителният орган на Европейски Съюз, предложи " отделяне " на облагите, генерирани от замразените активи от средата на февруари тази година, без да се визира капиталът.

Предложението би трябвало да бъде публично утвърдено от държавните управления на Европейски Съюз през идващите седмици. Ако всички се съгласят, Украйна би могла да получи от 2,5 милиарда до 3 милиарда евро чисто годишно от тези запорирани облаги. Точната сума ще зависи от международните лихвени проценти.

Технически видяно, Белгия ще вземе налога от облагата, само че ще изпрати тези пари на Украйна. Белгия чака да получи 1,7 милиарда евро от налога през тази година и ще изпрати 1,5 милиарда евро на Украйна незабавно, а останалите 200 млн. евро - през 2025 година

След като предлагането на Комисията се трансформира в закон на Европейски Съюз, парите от облагите ще се изплащат два пъти годишно, като се стартира от юли.
Euroclear би трябвало да задържи 3% от облагата, с цел да покрие оперативните си разноски, и краткотрайно да задържи 10% от облагата, с цел да покрие предстоящите правосъдни разноски.

Euroclear не чака да види още веднъж 33-те милиарда евро, които има по сметката на съветския централен депозитар на скъпи бумаги в Москва, защото в съветските съдилища към този момент са заведени над 100 правосъдни каузи против него. Задържаните от Euroclear 10% от облагата могат да бъдат увеличени, в случай че е належащо.

Представители на Европейски Съюз чакат Русия да се опита посредством правосъдни дейности да нападна и да изиска паричните средства на Euroclear в депозитарите за скъпи бумаги в Хонконг, Дубай и други градове.

Опасенията им са, че това може да докара до източване на капитала на Euroclear и да наложи голяма помощ за институцията, която се грижи за към 37 трилиона евро световни активи.
Конфискация
Политици и адвокати настояват, че съветските финансови запаси могат да бъдат иззети напълно по силата на теория на интернационалното право, известна като " контрамерки ". След това активите могат да бъдат продадени или обезпечени, а приходите да бъдат предоставени на Украйна или на специфичен фонд за възобновяване.

Други, в това число европейски страни и Европейската централна банка, настояват, че това би било в прорез с интернационалните правила и би могло да бъде оспорено от Москва в съда, защото няма легален метод за конфискуване на държавни активи.

Противниците се притесняват, че други страни като Китай или страните от Персийския залив може да се притеснят, че един ден същото може да се случи и с техните пари, и ще се опитат да изтеглят активите си от европейските банки като защитна мярка, което може да има дестабилизиращ резултат.

Страните от Г-7 са разграничени във връзка с концепцията, а чиновници, близки до договарянията, настояват, че политическото съглашение в Г-7 може да отнеме доста месеци, в случай че не и години.

Предишни образци за сходни конфискации - в това число на иракски активи след нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990 година и на немски активи след Втората международна война - се случиха едвам след края на тези войни.
Репарационни облигации
Като метод за заобикаляне на правни проблеми има предложение за " репарационни облигации ". Украйна ще продава скъпи бумаги, които ще се изплащат единствено в случай че получи военни репарации от Русия.

Притежателите на облигации няма да имат договорни искания към замразените запаси на Кремъл. Но защото е малко евентуално Русия да заплати непринудено, тези активи в Европейски Съюз и Euroclear биха били най-вероятният източник на парични средства за погашение на компенсации.

Това би било друго от конфискация, защото активите ще бъдат трансферирани единствено в случай че законен компенсационен механизъм първо постанови, че Украйна дължи обезщетение.

Киев би имал благонадежден метод да събере всички присъдени компенсации до цената на замразените активи. Но това може да стане, в случай че Съединени американски щати, държавните управления на Европейски Съюз и други съдружници са подготвени да купят скъпите бумаги.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР