Доха. Боледували сте от Covid-19 и сте загубили обонянието си?

...
Доха. Боледували сте от Covid-19 и сте загубили обонянието си?
Коментари Харесай

Al Jazeera: Как да възстановим обонянието си след боледуване от коронавирус

Доха. Боледували сте от Covid-19 и сте изгубили обонянието си? В тази публикация ще ви покажем по какъв начин да възстановите чувствителността на вашите рецептори без медикаменти, разяснява катарският ефирен канал Al Jazeera на своята интернет страница.

Научното название за понижено подушване е хипосмия. Сред пациентите с ковид делът на пациентите с хипосмия може да доближи 25%. Според изследване, оповестено в списанието PLOS Medicine, невъзможността да се направи разлика сред миризмата на четири неща: чесън, лук, кафе и парфюм може да демонстрира зараза с ковид.

Загубата на подушване е индикативен признак за Сovid-19 и може да продължи дълго време.

Как да се лекува?

Като лекуване на хипосмия вследствие на коронавирусна зараза, екипът предлага да се тренира обонянието. Според новинарски уеб сайтове проучването е извършено от учени, ръководени от професор Карл Филпот от Медицинския факултет на Норич в Университета на Източна Англия и оповестено в Международния конгрес по алергия и ринология.

По време на обонятелното образование пациентът бива помолен да вдишва четири познати храни, като портокал, мента, чесън и кафе, два пъти дневно в продължение на няколко месеца.

Изследователите обаче предлагат кортикостероидите, клас медикаменти, които имат противовъзпалителни резултати, да не се употребяват за лекуване на хипосмия в следствие от коронавирусна зараза.

„ Кортикостероидите са клас медикаменти, които понижават възпалението в тялото. Те постоянно се предписват от лекарите за лекуване на положения като астма и се смятат за опция при лекуването на хипосмия, породена от ковид. Те обаче имат странични резултати. Сред тях са задържането на течности в тялото, високото кръвно налягане и умствени промени “, сподели професорът в изявление за Eurekalert.

Екипът е провел изцяло изследване, учредено на сегашни доказателства, с цел да дефинира дали кортикостероидите могат да оказват помощ на хората да възвърнат обонянието си.

„ Както се оказва, има доста малко доказателства, че кортикостероидите оказват помощ при хипосмия. И защото те са добре известни със мощните си странични резултати, съветваме да не ги предписвате след коронавирусна болест “, сподели професор Филпот.

За благополучие множеството хора, изгубили обонянието си вследствие на заболяването Сovid-19, независимо възстановяват чувствителността си към миризмите. Според изследването 90% от хората са изцяло излекувани от хипосмия след 6 месеца.

Филпот добави: „ Обучението с миризми може да бъде доста потребно и е евтина и елементарна опция за лекуване без странични резултати за огромно многообразие от аргументи за загуба на миризма, в това число Сovid-19 “.

Тренирането на обонянието, споделя той, включва възобновяване въз основа на невропластичност, което е способността на мозъка да се възвръща и по този метод да компенсира промени или увреждания в тялото.

Загуба на сензитивност към миризми

Според една от научните версии, обясняваща загубата на миризма, хипосмията е резултат от увреждане на обонятелния епител по време на зараза. Колкото по-повърхностни са вредите, толкоз по-кратък е интервалът на загуба на аромат и усет и назад.

Според материал на Deutsche Welle в края на март лекарите от Медицинския факултет на Университета в Дрезден в катедрата, профилирана в миризмите и вкусовите рецептори, търсят способи да оказват помощ на пациентите да възвърнат предходната си сензитивност към миризмите. В резултат на това те са създали способ за трениране на обонянието, което задейства обонятелния епител.

Д-р Томас Хомел, началник на катедрата по отоларингология в университета, изясни механизмите на този развой: „ Всяка заран и вечер в продължение на 30 секунди пациентите с хипосмия би трябвало да вдишват миризмата на 4 разнообразни субстанции. Тези извършения би трябвало да се извършват постоянно в продължение на най-малко 4 месеца. Понякога срокът може да бъде до 9 месеца. "

Какви са тези миризми?

Според доктор Хомел човек може да избере детайлите или храните, които желае да упражнява. Това обаче би трябвало да са разнообразни аромати, които карат тялото да реагира по някакъв метод. Етеричните масла като розово масло или парфюми, направени от цитрусови кори, както и билки като канела и мащерка са най-хубавите образци за субстанции, които имат това свойство.

Ментата и другите типове оцет също могат да бъдат потребни в това отношение.

Не забравяйте да се консултирате с Вашия доктор

Както означи немският доктор, този способ за лекуване на хипосмия е подобаващ единствено за тези, които страдат дълго време от загуба на усет и аромат. В същото време той подчертаwa, че сходно лекуване би трябвало да бъде предшествано от посещаване при доктор експерт, било то отоларинголог или невролог.

В допълнение, аргументите за загубата на чувствителността към аромат и усет са многочислени и заради това е нужна цялостна диагностика на обстановката.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР