"Договорите по телефона и извън търговски обект са невалидни без

...
"Договорите по телефона и извън търговски обект са невалидни без
Коментари Харесай

Маргаритов: Без положен подпис договорите са невалидни

"Договорите по телефона и отвън търговски обект са невалидни без положени подписи на двете страни. От разстояние само могат да бъдат контрактувани изискванията по тях. "

Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, предава БНР.

„ Допреди няколко години имаше опция да се подписват контракти по телефона. Но доста консуматори бяха ужилени, в това число и със спекулативни изказвания от страна на търговци, че са дали единодушие за подписване на контракта. Затова законодателят вкара възбрана да се подписват контракти единствено по телефона. По телефон, посредством имейл и чрез всички останали модерни информационни начини могат да се договарят условия. Но, с цел да се стигне до контракт, който поражда права и отговорности за страните по него, би трябвало да има положен подпис”, обясни Маргаритов.

Практиката в този момент е такава, че откакто по телефона са контрактувани изискванията, търговецът изпраща по пощальон екземплярите на договорите, които би трябвало да бъдат подписани.

Важно е преди полагането на подписа потребителят деликатно да се запознае с изискванията, даже куриерът да упорства това да се случи по-бързо.

Друго право на потребителя е да размишления и в случай че реши, в 14-дневен период да разтрогне подписан по този метод контракт.

Маргаритов не скри, че има случаи, в които клиентите прибързват и подписват, без да са прочели или без да са разбрали контракта и общите му условия.

Той уточни, че с оглед оптимална отбрана ползите на потребителите със законодателни промени казусът с дребния шрифт към този момент е преодолян и има обвързване той да бъде еднакъв.

Другият миг е, че има комплицирани клаузи, чието схващане изисква или повече време, или някакви специфични познания, обърна внимание ръководителят.

И даде образец с договорите за бързи заеми, където се съдържат клаузи за спомагателни заплащания при несъблюдение на отговорностите.

Комисията преглежда общите условия на подобен вид институции, с цел да почисти от тях неравноправните клаузи.

През предходната и през 2015 година са оценени типовите контракти с общи условия на 45-50 компании за бързи заеми, при всички са открити нарушавания, само че множеството към този момент са ги отстранили и единствено против 2-3 са заведени групови искове в съда, заяви Маргаритов.

„ Когато потребителите имат подозрения, постоянно могат да се извърнат към кредитни консултанти, които да им разяснят следствията от сключване на контракт и при несъблюдение навреме на някое от отговорностите по него. С новия Закон за ипотечните заеми на физически лица фигурата на кредитния съветник е категорично въведена и тези хора работят под надзора на Българската национална банка”, добави ръководителят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР