Договорените с концесионера на летище София Соф Кънект АД инвестиции

...
Договорените с концесионера на летище София Соф Кънект АД инвестиции
Коментари Харесай

Акценти за 10 - 16 септември от Banker Weekly

Договорените с концесионера на летище София " Соф Кънект " АД вложения в размер на 624 млн. евро потекоха към аеропорта като пълноводна река. Това демонстрира последната информация, с която разполага БАНКЕРЪ. Проблемът е, че вместо към коренно възстановяване на летищната инфраструктура  " паричният поток " тече в напълно други направления - към възстановяване на благосъстоянието на чужденците, които ръководят аеропорта, за осребряването на контракти за услуги по цени, неведнъж по-високи от пазарните, и така нататък

Около 15 000 души незабавно би трябвало да подадат заявление в Национален осигурителен институт за преизчисляване на пенсиите по новата методика, с цел да не бъдат ощетени. За това сигнализираха шефове на частни пенсионни сдружения. Причината е, че от 1 септември понижението на държавната пенсия при съществуване на втора пенсия към този момент е на половина - от 20 на към 10%, а за автоматизирано преизчисляване от страна на Национален осигурителен институт не става и дума. Преизчислението и нарастването се отнася за хора, които в последните няколко години са се пенсионирали и получават към този момент държавна пенсия, само че са предпочели да си оставят парите в универсалните пенсионни фондове вместо да ги трансферират в Национален осигурителен институт.



Милионни задължения, недостроени и изоставени призрачни градове - това е резултатът от инвеститорската инвазия в родните ни курорти (преди рецесията от 2009 г.) на знайни и незнайни адепти на бързите облаги. Ако някой си мисли, че цена от 80 до 120 лева за квадратен метър е някаква нескопосана смешка, може да се обърне към синдиците на оповестените в неплатежоспособност сдружения. Формулата с банкрутите, изключително когато става дума за " непознати " вложители, работи безотказно. 

Очертаващото се по едно и също време осъществяване на изключителни парламентарни и президентски избори даде мотив за голям брой прогнози, опасения и спекулации за резултатите от това съвпадане. Някои от евентуалните проблеми са от финансово и организационно-техническо естество. Те са естествени, подлежат на ясно дефиниране и допускат използване на ефикасни (в една или друга степен) ограничения за превъзмогването им. По-интересна обаче е тематиката за политическите последствия от съчетаването на разнообразни типове избори.

След неуспеха на „ ИТН ” като първа политическа мощ, призвана да сформира държавно управление и да поеме ръководството на страната, хората на Слави Трифонов май са решили да разклатят и останалото  в българската политика. Проблемът на тази партия е, че може да се трансформира в най-бързо залязлото политическо знамение. В този парламент тя съумя да се скара с всички. И най-много с обединенията, с които дружно трябваше да реализират обещаната смяна. Изненада обаче е самоубийствената податливост на Трифонов и обкръжението му да изнася в общественото пространство „ кухненски ” детайлности от персонални или конфиденциални срещи и диалози. Целта очевидно е да се харесат, да разсънят благосклонности, само че май реализират противоположния резултат.

Първият стадий от преброяването на популацията в България е напът да се провали тотално, откакто цифровата Информационна система " Преброяване 2021 " още веднъж бе спряна в четвъртък (9 септември). Вечерта в сряда (8 септември) Национален статистически институт предизвести, че достъпът до електронната система и всички системи и уеб сайтове на Националния статистически институт ще бъде усложнен или неосъществим. От института прецизираха, че казусът е в поредност офанзиви вид " Отказ от услугата ", с трафик над 250 гигабита в секунда. Екипи от виновните институции подхващат механически и софтуерни ограничения за възобновяване на услугите.



Надявам се " ИТН " да са си взели поука и да не повторят сюжета с листчето министри, които ние би трябвало да гласуваме. Очевидно е, че се нуждаем от коалиция с доста ясно съглашение. Очакваме повече зрялост от Има Такъв Народ в идващия парламент. " Демократична България " в този момент има 34 депутати, само че и 50 да станат - отново ще е нужна коалиция, а ние с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не желаем да управляваме. Кирил Петков и Асен Василев са наши съидейници, те са измежду учредителите на " Да, България ". Най-нормалното им място е в " Демократична България ".  Иво Мирчев  пред БАНКЕРЪ.



Пенсията за застрахователен стаж и възраст би трябвало да е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако човек се е осигурявал на минимална или даже на половин минимална заплата, а останалите пари е получавал в пликче и върху тях не е плащал налози и осигуровки, то с тях би могъл да си купи апартамент. Този апартамент го е дал чартърен и в този момент от него получава 1000 лева наем. Така фискът е ощетен, налози и осигуровки са укрити, а минималната пенсия идва като спомагателна премия. Обратно, този, който почтително се е осигурявал върху действителните си приходи, в този момент ще има същата пенсия като въпросния Андрешко.  Васил Велев пред БАНКЕРЪ.

Докато партийните водачи и пратениците им в Народното събрание ни лъжат, че мислят за нас, а ние ги лъжем, че им имаме вяра, орлите на правораздаването в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург не престават да потвърждават, че черното няма по какъв начин да стане бяло. Тоест - това, с което България разполага и на което вика " Правосъдие ", " Върховенство на закона " и " Съдебна промяна ", не съществува, в никакъв случай не е съществувало, няма и да съществува.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР