Договорът за доставка на машините за гласуване не е приключен.

...
Договорът за доставка на машините за гласуване не е приключен.
Коментари Харесай

Машините за гласуване още не са държавна собственост


Договорът за доставка на машините за гласоподаване не е завършен. Разбрахме, че машините към момента не са платени и не са държавна благосъстоятелност. Това разкри в ефира на БиТиВи ръководителят на публичния съвет към актуалната ЦИК Росица Матева, която е номинирана от " Изправи се! Мутри вън " за член на новата комисия. За казуса удостовери и Димитър Димитров, представител на ЦИК и номинация на ГЕРБ за зам.-председател в новия състав.

Димитров добави, че договорът не е завършен, тъй като има противоречиви моменти: " Сиела Норма " не е изпълнила всички отговорности по контракта и най-вероятно идната комисия, тъй като тя ще е приемник, ще би трябвало да прецизира неща, които доста мъчно се прецизират. Може и до съд да се стигне, тези неща ще би трябвало да се уточнят по правосъден ред ".

От евроизборите през 2014 година постоянно, когато е имало устройства, реализатор на поръчките е била точно компания " Сиела Норма ". " Друг снабдител надали ще се откри за същите машини. Да не приказваме че има дълга история на доставка от тази компания. И това (това, че устройствата не са платени - бел. ред) сигурно ще усложни връзките. Каква би била развръзката ми е мъчно да кажа ", уточни Димитров.

Матева също призна, че обстановката е " много притеснителна ". С измененията в Изборния кодекс бе решено, че в секциите с над 300 гласоподаватели ще се гласоподава единствено с машини. Димитров добави, че още не е ясно какъв брой спомагателни машини щe ни трябват за вота след два месеца. " Според изчисленията на един от сътрудниците - Емил Войнов, ще са нужни още към 1500 - 2000 машини ", сподели още той.

Матева обаче не е на същото мнение. " Имаме 9600 секции, в които се гласоподава машинно на последните избори. Няма причина да има огромна разлика в броя на секциите в страната за идващите избори. Трябва да бъде конкретизирано в какъв брой секции в чужбина ще се гласоподава с машини ", сподели тя. Според нея за секциите в страната ще трябват в допълнение не повече от 50 машини, а за броя на устройствата, които трябват за чужбина може да бъде конкретизиран даже от сегашната ЦИК.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР