Договорът от Тордесиляс е споразумение между Кралство Испания и Кралство

...
Договорът от Тордесиляс е споразумение между Кралство Испания и Кралство
Коментари Харесай

Испания и Португалия подписват Договора от Тордесиляс, с който си поделят Новия свят

Договорът от Тордесиляс е съглашение сред Кралство Испания и Кралство Португалия за разпределението на сферите на въздействие в света сред двете страни (скоро преди този момент е подписана и персоналната уния сред Кралство Кастилия и Кралство Арагон, скрепено с династическия брак сред монарсите Изабела Кастилска и Фердинанд Арагонски, издействан от Томас де Торквемада. Споразумението е подписано на 7 юни 1494 година в испанското село Тордесиляс. Ратифициран от Испания на 2 юли 1494 година, а от Португалия — на 5 септември. Одобрен с була на папа Юлий II от 1506 година
Договорът дефинира разграничителната линия Inter caetera открита една година по-рано в була на папа Александър VI. Мислената линия пресича меридиално Атлантическия океан, като по гледище на португалската страна е изместен от 100 на 370 лиги (1770 км, 1100 мили) западно от Кабо Верде - на картата е означен със актуалния меридиан 49°32`56 " западна дължина по Гринуич, който се назовава още „ папския меридиан “. Моретата и земите на изток от тази линия се дефинират за притежание на Кралство Португалия, а на запад — на Кралство Кастилия и Арагон (Испания). Папите Николай V и Калист III в годините към завладяването на Константинопол (1452-1456) дават право на Португалия да владее земите на юг и на изток от нос Бохадор „ до индийците “. Кастилия признава това право през 1479 година, а през 1481 година Сикст IV със своята була „ Aeterni regis “ удостоверява това право на Португалия за цялата земя ситуирана на юг от Канарските острови. Завръщането на Христофор Колумб от първата му експедиция и новината, че той е разкрил „ Западните Индии “, разтревожва Португалия, тъй като откритието я лишава от авансово откритото ѝ право като изискване по териториалните ѝ права според папските були. Кастилия обаче отхвърля да признае папското възлагане, като опълчва като правно съображение аргумента на правото на първо изобретение.

Разрешаването на зародилия спор сред двете страни по отношение на правата върху територията открита от Колумб може да бъде решен единствено от главата на католическата черква, чието дефинитивно решение намира удостоверение и позволение с контракта от Тордесиляс. Мислената разграничителна линия е условна, само че прокарването й има значение за обезвреждане на зараждащите спорове сред страните във връзка с последвалите я Велики географски открития. Когато през 1500 година Педру Кабрал открива Бразилия, излиза наяве, че тя е подарена от Испания, защото „ папския меридиан “ е изместил на запад бъдещите владения на Испания. Изпълнението на контракта се усложнява неимоверно, когато Фернандо Магелан открива необятното пространство на Тихия океан след завръщането на членовете на екипажа му от първото околосветско странствуване през 1519-1522 година Откритието на Магелан слага страните пред нуждата да дефинират и „ източния папски меридиан “ за разграничаване на владенията им. Това става със Сарагоския контракт от 1529 година, като новата демаркационна линия е открита на 257,5 лиги източно от Молуските острови. Трите „ ощетени “ и останали без земи европейски сили - Нидерландия, Англия и Франция отхвърлят да признаят съглашението и пристъпват към поощряване на пиратството като държавна политика. Договорът от Тордесиляс е денонсиран от страните през 1777 година по силата на контракта от Сан Инделфонсо.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР