Договорът от Маастрихт, подписан преди тридесет години, на 7 февруари

...
Договорът от Маастрихт, подписан преди тридесет години, на 7 февруари
Коментари Харесай

Carnegie Europe: Европа се мъчи 30 години след договора от Маастрихт

Договорът от Маастрихт, подписан преди тридесет години, на 7 февруари 1992 година, бе последното огромно мятане на зарове на европейската интеграция. Тогава френският президент Франсоа Митеран убеди Хелмут Кол, немския канцлер по това време, да пожертва немската марка на олтара на европейското единение, с цел да направи обединяването на Германия по-приятно за своите съседи.

Противно на упованията на доста специалисти, еврото стана сполучливо. Но нито един от двамата водачи не очакваше, че валутният съюз ще усили, а не понижи въздействието на Германия или че планът ще се нуждае от главен ремонт по време на финансовата рецесия няколко години по-късно.

Три десетилетия по-късно ерата на радикални нововъведения посредством смяна на договорите отмина. В един уголемен и по-хетерогенен Европейски Съюз държавните управления се борят да намерят общ език. Освен това, защото популистките партии в този момент имат забележителна поддръжка, забележителна смяна в контракта може да провокира голям брой референдуми с непредвидими резултати. Правителствата ненавиждат да играят съветска рулетка. Въпреки това, нуждата от създаване на политики на Европейски Съюз остава и по тази причина фокусът се измести към вторичното законодателство, инструментите с незадължителна юридическа мощ и принадлежности за финансиране.

Днес програмата за промени на Европейски Съюз наподобява на поредност от едва свързани строителни обекти, в това число валутния съюз, икономическото ръководство, климата, цифровите нововъведения, миграцията и защитата.

Конференцията за бъдещето на Европа имаше за цел да означи връщане към повсеместен метод към промените на Европейски Съюз в допълнение към опит в делиберативната народна власт. Гражданските панели показаха голям брой хрумвания, само че доста от тях няма да оцелеят под надзор от страна на държавните управления. Окончателният отчет през май 2022 година може да даде подтик на промените, само че няма да промени описаната нагоре динамичност. Вероятно напредъкът ще остане разграничен и на парче.

Съзвездието от политически сили наподобява по-благоприятно за промените на Европейски Съюз през 2022 година, в сравнение с през последните години. Ако Еманюел Макрон бъде избран отново за президент на Франция, четирите най-големи страни ще имат мощно проевропейски водачи. Групата от по този начин наречените спестовни (Австрия, Дания, Холандия и Швеция), които преди този момент се бореха за рестриктивни фискални политики, може да бъде по-малко ограничаване, защото Холандия и Австрия са смекчили позициите си. Времето сред френските парламентарни избори през юни 2022 година и общите избори в Италия през 2023 година може да се трансформира в прозорец от благоприятни условия, в който редица значими досиета могат да бъдат придвижени напред.

Преходът към климата ще остане отпред на дневния ред. След слагането на амбициозни цели и представянето на вълнуващ политически роман под формата на Европейския зелен пакт, в този момент акцентът се измести към използването. Предстои договаряне на основни законодателни документи за реализиране на по-бързо понижаване на излъчванията през 2022 година С фокуса върху използването идват доста по-големи политически провокации. Настоящият скок на цената на газа към този момент демонстрира мощните насрещни ветрове, тъкмо когато неотложността на напредъка нараства непрекъснато.

Икономическото ръководство също ще получи доста внимание, защото фискалните правила, спрени по време на рецесията с COVID-19, ще влязат в действие след тази година. Големи промени в параметрите на фискалния пакт наподобяват малко евентуални, само че по-голямата еластичност при използването им може да улесни новите вложения в климата, цифровите технологии и устойчивостта.

При реформирането на Шенгенската система страните-членки на Европейски Съюз ще заменят Европейската комисия на мястото на лидера и ще наблегнат на по-строг надзор върху външните граници. Искането на южноевропейските държавни управления тежестта по приемането на търсещите леговище да бъде споделена остава най-голямата спънка при реформирането на системата за леговище на Европейски Съюз.

Що се отнася до сигурността и защитата, през март 2022 година Европейски Съюз ще одобри Стратегически компас, инструмент, предопределен да даде подтик на развиването на тези политики. Европейски Съюз обаче към момента е надалеч от това да е благонадежден геополитически състезател. Водените от Комисията старания за повишение на устойчивостта посредством понижаване на асиметричните зависимости, диверсификация на веригите за доставки и отбрана на Европейски Съюз от външна насила имат още по-голяма необходимост в този подтекст.

Въпреки че подреждането на политическите сили наподобява по-благоприятно, в сравнение с през последните години, е невероятно да не се видят тъмните облаци, надвиснали над Европа.

След две години пандемията към момента господства в европейската политика, като гълтам огромна част от силата на политическите водачи и отвлича вниманието от други предпочитани проблеми. Има вяра, че вирусът най-сетне може да стане ендемичен, само че несигурността остава. Въпреки че икономическите опасности са намалели, публичните вреди ще натоварят Европейски Съюз за дълго време.

Агресивното държание на Русия докара Европа до ръба на войната. Вместо да " научава езика на властта ", както Борелl гордо разгласи при започване на мандата си, Европейски Съюз се връща към остарялата взаимозависимост от управлението на Съединени американски щати. За момента Вашингтон може да помогне за справяне с рецесията. Тази взаимозависимост обаче може да стане проблематична поради несигурните вероятности за градивни политики на Съединени американски щати след 2024 година

И най-после, дефицитът на господство на закона в Унгария и Полша сложи под въпрос самата основа на Европейски Съюз като общественост на правото. Ако нито изборите, нито използването на правни и политически принадлежности от институциите на Европейски Съюз не поправят обстановката, напрежението ще се увеличи в допълнение и ще токсини европейското съдействие в разнообразни области на политиката.

В момента не е ясно дали сегашната градивна позиция на множеството държавни управления ще разреши да се реализира същински прогрес през идващите месеци, или Европейски Съюз още веднъж ще потъне в рецесия от външни или вътрешни провокации. Така или другояче, 2022 година дава обещание да бъде забавна година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР