Догодина ще затворят последните домове за деца, каза министърът на

...
Догодина ще затворят последните домове за деца, каза министърът на
Коментари Харесай

Закриват домовете за възрастни в страната

Догодина ще затворят последните домове за деца, сподели министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

" Имаме заложен запас в Плана за възобновяване, с цел да стартираме закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Както и, в случай че се постанова, да има дребна, доста уютна постройка, в която подготвени хора да оказват помощ на възрастните, които имат потребност ", изясни още общественият министър.

Става дума за 82 дома за остарели хора, където има 4200 души, както и за 71 дома за пълнолетни с увреждания, където живеят близо 4000. От началото на годината има 9 закрити дома, изясни министърът.

Според Шалапатова потърпевшите от наводненията могат да получат еднократна помощ, която възлиза до 1512 лева Заявленията за няколко дни се обработват от чиновниците, изясни общественият министър. Другата поддръжка е топъл обяд, до края на тази седмица чакам заявки от общините за финансиране. Готови сме да подадем ръка и със закупуването на електроуреди, имаме подготвени 800 хиляди лева, сподели още Шалапатова пред bTV.

 Моят приоритет е подпомагането с прочувствена поддръжка и психическа помощ, това е останало обратно в България, сподели министърът. " Много е значимо потърпевшите, които са сами и нямат близки, да получат обществена помощ ", съобщи тя.

Според нея приоритет на ръководството ще е качеството на живот на всеки човек. Тя описа, че акад. Николай Денков я е поканил персонално да стане министър. По думите й няма да разреши да бъде дискредитирана по отношение на подправена вест за джендър идеологията.

Тя разяснява също, че пенсиите се усилват с 12% от юли.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР