Доброто изпълнение на бюджета до момента вероятно ще се влоши

...
Доброто изпълнение на бюджета до момента вероятно ще се влоши
Коментари Харесай

Край на излишъците в хазната

Доброто осъществяване на бюджета досега евентуално ще се утежни през август. Причината са понижените ставки Данък добавена стойност на редица артикули и услуги от 1 юли, както и по-големите разноски за личен състав.

Това излиза наяве от анонса на изявление на служебния финансов министър Росица Велкова пред Българска телеграфна агенция.

Тя напомня, че към края на юли държавният бюджет е с остатък от 1.5 милиарда лева Прем август обаче дейно ще се прояви нулевата ставка Данък добавена стойност за хляба и брашното и понижената на 9% за парно и природен газ от 1 юли, както и премахването на акциза за някои горива. Към тези загуби за хазната би трябвало да се прибавят гласуваните с актуализацията на бюджета от 1 юли отстъпките от 25 ст. за бензин и дизел, мощно повишените данъчни облекчения за деца, новите обезщетения за компаниите и жителите, консуматори на природен газ и други

Трябва да се положат оптимални старания от двете приходни администрации Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ", с цел да можем да осигурим и да подсигуряваме осъществяването на приходите, показва пред Българска телеграфна агенция служебният министър. Велкова прецизира, че до края на годината Министерството на финансите ще успее да събере приходите в бюджета, само че те надали ще бъдат преизпълнени. 

Данните от осъществяването на бюджета към края на юли демонстрират, че до края на годината страната би трябвало да събере малко над 16 милиарда лева от налози и осигуровки. В същото време бюджетът е утвърден с недостиг от 7.6 милиарда лева, което значи, че огромните разноски занапред предстоят. До края на юли бюджетът непроменяемо бе с остатък главно поради замразените държавни вложения, планувани за тази година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР