Добромир Живков е управител на социологическата агенция Маркет линкс. В

...
Добромир Живков е управител на социологическата агенция Маркет линкс. В
Коментари Харесай

Новото политическото лидерство в България се спъва в тежки зависимости от Русия

Добромир Живков е шеф на социологическата организация " Маркет линкс ".
В България има политическо водачество, само че обстановката в този момент е доста особена - то е обречено да не е задоволително мощно в сегашния миг заради тежките зависимости, в които е изпаднала България, в това число от Русия, и всичките тези 30 години, през които не успяхме да се откъснем от тази взаимозависимост. Вместо да диверсифицираме доставките си на газ да вземем за пример, ние станахме още по-зависими. В този смисъл България е изправена пред доста по-сериозната опасност от други европейски страни при вероятно прекъсване от страна на Русия на енергийни доставки да изпитаме доста по-сериозна икономическа рецесия. Затова даже и най-смелото водачество сега не може да бъде изключително дейно в тази посока - да стане България внезапно самостоятелна от съветския газ и петрол.

Има опит да се слагат стратегически цели на България на по-високо равнище, което аз през последните 10 години не виждах в държанието на предходните три кабинета на ГЕРБ. Имаме очакване за мощно водачество, само че в края на краищата има справедливи ограничавания, които попречват това сега да можем да дефинираме задоволително дейна позиция и да стоим паралелно с европейските страни, които са в авангарда на политическите дейности против съветската експанзия в Украйна.

Това е и повода по отношение на другите страни в Европейски Съюз и НАТО българската позиция да наподобява може би като недостиг на храброст. Но и за нашите европейски сътрудници въобще не е загадка, че публичното мнение в България беше предизвикано в посока поддръжка на политиката на Русия и президента Путин . Като територия, на която съветските хибридни офанзиви са извънредно дейни, сме изпаднали в обстановка да сме затруднени даже да разбираем какъв е действителният публичен интерес.
Реклама
Чухме по какъв начин се спекулира с националния интерес. Според мен националният интерес е България да бъде самостоятелна страна, естествено бидейки приближен сътрудник, на който може да се разчита, в Европейски Съюз и в НАТО . Сближаването на турския президент Ердоган с Русия докара до намаляване на южния фланг на НАТО и България, Румъния и Гърция значително се очакваше да поемат частично тежестта на отговорността, която следва да има този фланг. Но за жалост България не съумя външнополитически да отговори на такива упования, и то главно заради главно вътрешнополитически аргументи.

Смятам, че значително засиленият интерес на американската администрация към вътрешнополитическите процеси в страната ни се дължи на това тяхно предпочитание да подтикват по-устойчиво развиване на страната - с устойчиви институции, с господство на закона, с битка против корупцията, тъй че България да стартира да извършва уговорките си, да бъде сътрудник, който влага в защита и на който може да се разчита. А видяхме, че се стигна точно до този миг, когато да се наложи да се разчита на всички сътрудници от НАТО.

По отношение на геополитическата ориентировка на България видяхме и при президента Радев, и при някогашния боен министър Янев блян към позициониране в общественото пространство на концепцията за неутралитет, която в действителност в сегашния миг не може да бъде продуктивна по никакъв метод за нашата страна. Да чакаме, че когато в миналото стигнем до някакъв не дай боже по-мащабен боен спор, ние тук да се спасяваме с дейности, които да не разсърдят нашия " добър другар " Русия, демонстрира много уязвимост.

По същия метод регистрирам и позициите на Българска социалистическа партия. Това е следващата стратегическа неточност от страна на управлението на Българска социалистическа партия, което аз не преставам да считам, че води партията към нейното тотално обезличаване и маргинализиране. Много малко са страните, които биха подкрепяли или поддържат намерено съветската инвазия в Украйна, само че виждаме по какъв начин част от ръководещата коалиция се подрежда в тези редици. Това съгласно мен внася една доста сериозна рискова посока за развиване на взаимоотношенията вътре в обединението.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Добромир Живков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР