Добрич. Военноисторическата възстановка Българският Великден 1876 ще върне на 21

...
Добрич. Военноисторическата възстановка Българският Великден 1876 ще върне на 21
Коментари Харесай

Добрич: Военноисторическата възстановка „Българският Великден 1876” ще върне на 21 април жители и гости на града към героични моменти от Априлското въстание

Добрич. Военноисторическата възстановка „ Българският Великден 1876 ” ще върне на 21 април поданици и посетители на Добрич към героични моменти от Априлското въстание. Това заяви Пламен Николов, член на Регионален клуб (РК) „ 46-ти пехотен Добрички полк “ към Национално сдружение „ Традиция “, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . На празника Цветница – 21 април, над 100 участници от клубове на Национално сдружение „ Традиция “ в цялата страна и реконструктори от чужбина ще върнат публиката към величавите и трагични дни на Априлската епопея, чиито герои с кръвта си са обрисували пътя към свободата. Автентични оръжия от епохата, дрехи, униформи и снаряжение, направени в цялостно сходство с оригиналите ще пренесат съвсем век и половина обратно във времето, към дните на повсеместен национален напредък, ще оказват помощ да бъдат почувствани героизма и трагизма на дръзналите да потърсят свободата с оръжие в ръка. Провеждането на военноисторическата възстановка е допустимо с помощта на поддръжката, оказана от родолюбивото добруджанско семейство Диана и Владимир Боневи от с. Белгун. Община Добрич също е подкрепила провеждането на възстановката със средства от Програмата за развиване на туризма. Организатор на възстановката е РК „ 46-ти хехотен Добрички полк ”.
В пресъздаването на трагичните събития от Априлската епопея ще се включат възстановчици от клубовете на Национално сдружение „ Традиция ” във Велики Преслав, Добрич, Панагюрище, Плевен, Силистра, Троян-Априлци-Севлиево, Шумен, Ямбол, военноисторическите клубове „ Възраждане ” – Търговище, „ Жива история ” – Шумен, Миноносец Дръзки – Варна. За първи път в България възстановка на Априлското въстание ще е с интернационално присъединяване. Потвърдено е наличието на реконструктори от Обществената организация „ Живая история ” от украинския град Виница. Във възстановката ще се включат германка и танзаниец. Ще бъдат показани основни епизоди от Априлската епопея, като оповестяването на въстанието в Панагюрище, освещаването на знамето и потеглянето на Хвърковатата чета, защитата на революционната столица, клането в Батак и отбраната на Перущица. Домакините от РК „ 46-ти пехотен Добрички полк ” ще показват за първи път на възстановката в Добрич направеното от тях цялостно копие на черешовия топ, което ще бъде употребявано при пресъздаването на бойните дейности. Машината на времето ще се задвижи в АЕМО „ Старият Добрич ” тази неделя от 11.00 часа. Организаторите канят жители и посетители на Добрич, всички родолюбиви българи да посетят военносторическата възстановка и по този метод да бъде почетен подвига на героите, жертвали живот и парцел в името на свободата.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР