Добрич. Видими следи“ е озаглавено 20-ото юбилейно издание на Художествения

...
Добрич. Видими следи“ е озаглавено 20-ото юбилейно издание на Художествения
Коментари Харесай

В Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик ще се проведе 20-ото издание на Художествения пленер „Художници, Балчик, Любов“

Добрич. „ Видими следи “ е озаглавено 20-ото юбилейно издание на Художествения пленер „ Художници, Балчик, Любов “, което стартира от през днешния ден, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Домакин и уредник на събитието е Държавен културен институт-Културен център (ДКИ-КЦ) „ Двореца “ в Балчик.

За своята двадесет годишна история фестивалът „ Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета “ е натрупал богата история. От 2001 година до момента в границите на фестивала са се състояли 20 пленера – живопис, показани са 32 изложения: общи от пленера и независими на участници в него, в галерии в Балчик, Варна и София, както и 11 арт събития – театрални представления, концерти камерна музика, лекции и презентации. Във всички издания до в този момент са взели участие 55 художници от България и Хърватия.

В пленера са се включвали както изявени създатели с одобрени към този момент имена, с богати креативен биографии, по този начин и млади художници, които занапред декларират себе си. Изданията на „ Художници, Балчик, Любов “ са протичали като креативен срещи, на които обособените характерности са обменяли хрумвания и са си влияели взаимно, с цел да основат творби, заредени от контакта с неповторимите естествени и архитектурни дадености на Белия град и от общуването с сътрудници и съидейници. Творческият развой постоянно е завършвал с проявлението на резултатите пред аудитория. Това се е случвало във фестивал, насочен към галерия и съпроводен от арт събития, свързани с тематиката на пленера, като отворени студия, концерти, презентации, срещи.

От пленера във фонда на Художествена изложба - Балчик са постъпили над 100, а във фонда на ДКИ „ Двореца “ – над 50 произведения. Проявите на „ Художници, Балчик, Любов “ постоянно са били топло посрещани от публиката и необятно отразявани от медиите. Пленерът „ Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета “ тази пролет ще се организира от 19-ти до 28-ми април в ДКИ „ Двореца “ – Балчик и ще бъде на тематика „ Видими следи “. Участници в двадесетото, юбилейно издание са Аглика Гайтаникова, Бисера Вълева, Дарина Янева, Силви Басева, Тереза Зиковска, Андрей Янев, Михаил Лалов, Стефан Чурчурлиев. Изложба от този пленер и ретроспективна галерия с произведения от предишните пленери ще бъдат подредени в Градската изложба в Балчик и в ДКИ „ Двореца “ през лятото на 2021 година. За двадесетгодишнината на „ Художници, Балчик, Любов “ се възнамеряват също издаване на азбучник, изложения във Варна и София, презентации и креативен срещи.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР