Добрич. Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица

...
Добрич. Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица
Коментари Харесай

Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция ще бъде открит в село Опанец в област Добрич на 21 декември

Добрич. Център за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с деменция ще бъде открит публично в село Опанец, област Добрич, на 21 декември. Това заяви Красимира Николова, основен специалист „ Връзки с обществеността “ в Община Добричка, на чиято територия се намира обитаемото място, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Това е най-новата обществена услуга за възрастни хора и лица с увреждания в община Добричка. Центърът ще бъде публично открит от кмета Соня Георгиева в 14.00 ч. Той ще действа в актуализирана постройка в двора на настоящия Дом за пълнолетни лица с деменция.

336 100 лева са вложени в преустройството и строителните действия. 179 986 лева са обезпечени по план „ Красива България “, 156 123 лева са от бюджета на Община Добричка. За оборудването и обзавеждането през 2020 година Центърът за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с деменция получава финансова поддръжка и от Фонд “Социална протекция “ на стойност 35 530 лева По този метод общата инвестиция в сградния фонд, в съфинансиране и от общинския бюджет, доближава 371 636 лева Новообзаведената постройка дава отговор изцяло на актуалните стандарти и критерии за материална база за осъществяване на новата обществена услуга от резидентен вид.

Регламентираният потенциал планува новата услуга да се дава на 15 лица с диагноза деменция или Болест на Алцхаймер. За потребителите на услугата ще бъдат обезпечени непрекъснати грижи и наблюдаване. Те ще получават 24-часово подпомагане от дипломиран личен състав за водене на независим метод на живот. За действието на общественото заведение са назначени медицински експерти, трудотерапевт и санитари-болногледачи. Екипът ще се управлява от шефа Наталия Димитрова. До края на 2021 година новата обществена услуга от резидентен вид ще се финансира със лични доходи от бюджета на Община Добричка. 63 525 лева е нужната до края на месец декември сума, при спазването на единния разходен стандарт за 2021г., одобрен с решение на Министерски съвет - 18 150 лева годишна прехрана за едно лице. Очакванията на Община Добричка са през 2022г. обществената услуга да действа като делегирана от страната активност. Към 15 декември в Центъра за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с деменция в село Опанец са настанени пет дами и двама мъже с сегашен адрес в община Добричка.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР