Добрич. Проведено е заседание на Областния координационен щаб (ОКЩ) към

...
Добрич. Проведено е заседание на Областния координационен щаб (ОКЩ) към
Коментари Харесай

Отчетен е трикратен ръст при заболеваемостта от COVID-19 в област Добрич за една седмица

Добрич. Проведено е съвещание на Областния координационен щаб (ОКЩ) към Областния съвет по опазване на здравето, управлявано от заместник-областния шеф Галин Господинов, във връзка заповед на министрите на вътрешните работи, опазването на здравето и земеделието, храните и горите, според която се разпорежда основаване на организация за засилен надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Добрич . Пред членовете на ОКЩ доктор Светла Ангелова, шеф на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Добрич и секретар на ОКЩ, е отчела, че заболеваемостта в област Добрич има троент растеж в границите на една седмица.

„ Към днешна дата (10 август 2021 г.) на 14-дневна база заболяемостта е 79,7 на 100 000 поданици. Все още сме под 100 на 100 000 поданици, само че в случай че приблизително на ден имаме по 12 нови позитивни случая, то на 16 август 21 година ще преминем границата от 100 на 100 000 поданици заболяемост и ще влезем в равнище 2 “, е показала доктор Ангелова и е добавила: „ За интервала 1-8 август има 90 регистрирани случая на ковид. 26 лица са приети в болница. Най-голям е делът на разболелите се на възраст сред 20-59 години. Важно е да се означи още, че за интервала от 15.07.21 година до 3 август 2021 година единствено 7 лица, които са имунизирани са болни. Всички останали, които са дали позитивни проби, са без ваксина “.

Тя е съобщила също, че по отношение на нарасналата заболеваемост от 9 август 21 година е издадена нова заповед, с която се усилва броят на леглата за лекуване на пациенти с COVID-19, като към сегашния миг леглата за лекуване на пациенти с ковид в МБАЛ - Добрич стават с 10 повече. В останалите лечебни заведения в региона броят на леглата се резервира.

Ръководителите на лечебни заведения са споделили терзания от бързото разпространяване на болестта и неналичието на медицински фрагменти. Директорът на МБАЛ – Добрич доктор Георги Желязков е обърнал внимание, че новата вълна е с друга от досегашната симптоматика. Пациентите са с болки в стомаха, гадене, повръщане, висока температура, която не се повлиява от антипиретици и внезапно изпадат в дихателна непълнота, предизвестяват медицинските експерти. В рамките на съвещанието е основана организация за взаимни инспекции в курортни обекти, нощни инспекции и такива по сигнали. Определени са виновните институции за осъществяване на инспекции по съблюдаване на наложени карантина и изолираност на жители, в обекти за търговия с храни, в публични обекти и публичния превоз.

Дискутирани са благоприятни условия за въвеждане на спомагателни противоепидемични ограничения, според Националния действен проект за справяне със SARS-CoV-2 при нараснала заболеваемост. Сред дискутираните тематики е и повишение на информираността за изгодата от имунизиране. Решено е кметовете на общини да основат организация за осъществяване на срещи с кметове на обитаеми места, чиновници на РЗИ и общопрактикуващите лекари по места за ускорение на имунизационния развой по места. Гражданите, които имат запитвания по отношение на COVID-19 или имат предпочитание да се имунизират, могат да се обадят на тел 058/655 501 всеки работен ден от 8,30 до 17,00 ч. в РЗИ - Добрич.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР