Добрич. При голям интерес е преминала онлайн срещата на Областен

...
Добрич. При голям интерес е преминала онлайн срещата на Областен
Коментари Харесай

Областен информационен център - Добрич представи виртуално подмярка „Инвестиции в земеделски стопанства“

Добрич. При огромен интерес е минала онлайн срещата на Областен информативен център – Добрич по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “ от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, оповестиха от екипа на Центъра .

Експертът Михаела Козовска е показала в детайли изискванията за допустимост на претендентите, какви действия и разноски ще се финансират и по какъв начин ще се правят оценка и подават плановите оферти. С бюджет от 422 218 104 лева ще се поддържат планове, които водят до възстановяване на цялостната активност на земеделските стопанства. Ще се финансират вложения във внедряване на нови артикули, процеси и технологии и възобновяване на наличните индустриални материални и/или нематериални активи, както и тези допринасящи за устойчивото и цифрово икономическо възобновяване.

Подмярката предизвиква съдействието на производителите и преработвателите на аграрни артикули и възстановяване на изискванията на труд. Допустими са и вложения водещи до възстановяване качеството на създаваните аграрни артикули, опциите за произвеждане на биологични аграрни артикули и ограничения за опазването на околната среда. Могат да аплайват аграрни стопани, регистрирани от минимум 36 месеца преди датата на подаване на плановото предложение, както и приети групи или организации на производители за групови вложения.

Минималният общоприет индустриален размер на земеделското им стопанство би трябвало да е не по-малко от левовата равноценност на 8 000 евро (съгласно Приложение № 3 към пакета с документи). Финансовата поддръжка за един претендент е от 29 337 до 2 933 700 лева, като за закупуване на земеделска техника оптималния размер е до 488 950 лева За планове до 1 955 800 лева процентът на финансиране е до 50%, а над 1 955 801,96 лева - до 35%. Ако земеделският собственик или приетата група от производители включат капиталови разноски в плана, безвъзмездната помощ може да нарасне с 25%, или с 10%. Допустими са разноски за строителство или възобновяване на здания и на друга недвижима собственост; закупуване, в това число посредством финансов лизинг, и/или инсталиране на нови машини, уреди и оборудване; основаване и/или презасаждане на трайни насаждения; закупуване на земя, здания, пространства и друга недвижима собственост; закупуване, в това число посредством финансов лизинг, на земеделска техника и профилирани аграрни транспортни средства и други.

Финансира се рехабилитация на съществуващи и създаване на нови уреди и съоръжение за напояване, както и закупуване на техническо съоръжение за употребата им. Пчеларите могат да заложат средства за закупуване на уреди, прикачен инвентар за пчеларство и съответното съоръжение, належащо за производството на мед и други пчелни продукти; както и съоръжение за отглеждане на пчели-майки. Продължителността на един план е до 24 месеца, а за планове, включващи разноски за основаване на трайни насаждения и/или СМР е до 36 месеца от датата на подписването на административния контракт. Крайният период за кандидатстване е 17.30 часа на 23 юли 2021 година Документите се подават по електронен път посредством попълване и подаване на уеб основан формуляр и придружителните документи посредством модула „ Е-кандидатстване “ в Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейски Съюз в България (). Това става само с годен Квалифициран електронен автограф (КЕП).

Пълният пакет документи по подмярката е оповестен в ИСУН 2020, на следния линк:.

Разяснения по изискванията за даване на финансова помощ могат да се желаят до три седмици преди приключването на периода за кандидатстване на електронен адрес: [email protected] или в ИСУН 2020. Експертите от Областен информативен център - Добрич са разполагаем за даване на спомагателна безвъзмездна информация на място в офиса (в постройката на Община град Добрич, ет.1, с. 114), на тел. 058 602-758, е-поща [email protected] и на страницата на центъра във " Facebook ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР