Добрич. ного са традициите и обичаите, свързани със светлия християнски

...
Добрич. ного са традициите и обичаите, свързани със светлия християнски
Коментари Харесай

Лена Кирилова, етнограф: Много са традициите и обичаите, свързани със светлия християнски празник, но основното послание на Великден са любовта, доброто, вярата и надеждата

Добрич. ного са традициите и обичаите, свързани със светлия християнски празник, само че главното обръщение на Великден са любовта, положителното, вярата и вярата. И хората в действителност са вярвали, че с Възкресение Христово възкръсват всички тези добродетели и това е един самобитен лимит, начало на нещо положително в живота на всеки един човек. Това описа етнографът Лена Кирилова, гл. организатор в Етнографска къща - Добрич, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . По думите на експерта практиката да се боядисват яйца на Великден има хилядолетна традиция.

„ Сведения за боядисване на яйца има още отпреди 4000 години от античния Изток, като в тези езически показа, свързани с яйцето, почиват космогоничните вярвания, че в миналото светът е зародил от огромното галактическо яйце и по този метод е била основана вселената. Поради тази причина яйцето в древността символизира безконечния кръговрат на живота, като оплодителен знак, знак на живота, на пробуждащата се природа напролет. Поради тази причина в яйцето са били влагани сходни вярвания и показа, които са се запазили и по-късно. В християнството то към този момент придобива друга символика, става знак на страданието и христовата кръв “, описа Лена Кирилова.

Цветовете, които се употребяват за шарене на яйца на Велики четвъртък, с изключение на аленият цвят, обвързван със упомената символика, са свързани със света, който хората виждат към себе си - зеленото е знак на зеленината, синьото - на небесната простор, жълтото, това е разцъфналата латинка и лалето. Винаги първото яйце, което се боядисва, е алено. „ Самата декорация върху великденските яйца е една самобитна комбинация сред езически и християнски знаци. На първо място ние срещаме кръста, свастиката, които са антични слънчеви знаци, свързани с култа към слънцето. Рибата е един самобитен християнски знак, петелът също е още веднъж безоблачен знак. Освен тези съществени детайли върху яйцето могат да се видят птички, разцъфнали клони и самобитни стилизирани ромбове, квадрати, които също са антични слънчеви знаци “, описа етнографът.

По думите й тогавашните рисувачки са употребявали специфична химикалка с восък, с която се обрисуват разнообразни фигури. Това са и първите изрази на античното национално творчество. Яйцата участват и като наложителен детайл върху великденските краваи, които главно са с кръгла форма. Това още веднъж е отпратка към концепцията за слънчевия диск. Другата форма, в която се срещат е удължената и преплетена - по този начин наречените великденски кукли. Те са били забъркани с мълчана вода. В тази мълчана вода, донесена от кладенеца, са се поставяли ароматни цветя и билки. Всичко се прави с благопожелание за здраве и шанс.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР