Добрич. Иновативната профилирана гимназия в добруджанския град през изминалите беше

...
Добрич. Иновативната профилирана гимназия в добруджанския град през изминалите беше
Коментари Харесай

Богата програма с иновативни практики представи Иновативна гимназия „Райко Цончев“ в Добрич пред гости от Казанлъшката хуманитарна гимназия

Добрич. Иновативната профилирана гимназия в добруджанския град през миналите беше хазаин по стратегия „ Иновации в деяние “. Това заяви доктор Маргарита Христова, шеф на ЧПГТП „ Райко Цончев “, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Екип от двама учители и 5-ма възпитаници от Профилирана филантропична гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “ в град Казанлък посетиха добричкото учебно заведение.

По остарял български бит гостите бяха посрещнати с самун и сол от осмокласниците на 22 юни. Христо Ташев от 8В показа патрона на гимназията, като описа за живота и задачата му, а по-късно прочете поемата „ Три гроша и половина “. Вторият ден от гостуването включваше представяне на просветителните нововъведения, които се ползват в ЧПГ „ Райко Цончев “, а последвалите събития от програмата бяха проява на реализирането на концепциите.

Гостуването съответства с годишното финално събитие „ Сцена на плановете “, което се провежда в края на образователната година и по време на което учениците демонстрират своите достижения - самостоятелни и групови планове. Специално за подвижността по стратегия „ Иновации в деяние “ бяха готови няколко бинарни урока - екипно преподаване по история и литература („ Паисиевата история като причастяване на българите “ - урок на Виолета Петрова и Иванка Трифонова), по български език и естествени науки („ Лексикална археология “ - урок на Маргарита Христова и Марияна Цанева); по маркетинг и литература („ Бизнес проект и макретингово изследване по байганьовски “ - урок на Жулияна Георгиева и Маргарита Христова). Във фоайето на учебното заведение бяха подредени няколко изложения и кътове с планови артикули по разнообразни образователни дисциплини.

Чрез разнообразието от планове екипът на добричката гичназия съумя да покаже по какъв начин се работи по наддисциплинарните стратегии за развиване на критическото и концептуалното мислене, за развиване на креативното мислене, за самомениджмънт и стратегия „ На учебно заведение отвън учебно заведение “.

Най-голям интерес провокира живото показване на планове - пиеса на испански език „ Бягство в крайградската вила “ (9 и 10 клас), „ Черешката на тортата на испански език “ (8 клас), шоу „ Манипулирай със Слави “ (проектен артикул по новаторския предмет „ Старт в кариерата “), филми на британски език, метафизичен филм „ Любов “ и още доста други, показани през третия ден от подвижността.

Във официални и в неофициални диалози екипите от двете учебни заведения обмениха опит и хрумвания по отношение на просветителните нововъведения, а срещата завърши с заричане за бъдещо съдействие.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР