Добрич. Дом-паметник Йордан Йовков“ в Добрич представя мобилна изложба с

...
Добрич. Дом-паметник Йордан Йовков“ в Добрич представя мобилна изложба с
Коментари Харесай

Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич представя мобилна изложба с врата към виртуалния свят - „Братя Шкорпил - пазители на историческата памет“

Добрич. Дом-паметник „ Йордан Йовков “ в Добрич показва мобилна галерия с врата към виртуалния свят - „ Братя Шкорпил - пазители на историческата памет “, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Гостуващата галерия е живописен план с реформаторски темперамент. Нейната цел е посредством потребление на добавена действителност и мобилни устройства, динамично, налично и атрактивно да показва и разпространява известни и малко известни обстоятелства, документи и фотографии, свързани с братята Карел и Херман Шкорпил, с техния живот и научна активност в България. Малко са хората, за които думата „ предназначение “ важи с такава мощ, както за братя Шкорпил.

Родени са във Високе Мито, един от многото кралски градове в източна Чехия, в фамилията на съпрузите Вацлав и Анна Шкорпилови. Тяхната майка е била сестра на бащата на известния историк Константин Иречек. Семейство Шкорпил е имало 8 синове, петима от които са се посветили на музейното дело. Единият -Владислав Шкорпил, бил шеф на Царския музей в град Керч в Русия. Човек на науката, отличен археолог, който знае доста добре, че Балканският полуостров е цялостен с още неразучени старини. Именно той по-късно в своята преписка с братята си Херман и Карел е давал неоценими препоръки за работата им в България. Вторият от братята работил в Пилзенския музей, а третият - в музея на родния им град Високе Мито в Чехия. Другите двама братя от популярната фамилия - Херман и Карел, са основоположници на българската археология и музейното дело в страната.

Творческият екип споделя: „ Нашата задача е да привличаме и въодушевяваме. Нашата галерия споделя истории, историите на наследството, които сме съхранили и споделяме с вас, нашата аудитория. Така ние отговаряме на провокациите на времето “.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР