Добрич. До края на март посетителите на Художествена галерия -

...
Добрич. До края на март посетителите на Художествена галерия -
Коментари Харесай

До края на март посетителите на Художествена галерия - Добрич могат да разгледат изложбата на Александър Петров - Лавандулата

Добрич. До края на март посетителите на Художествена изложба - Добрич могат да прегледат изложбата на Александър Петров - Лавандулата. Повод за организирането й е отбелязването на 150 години от неговото рождение, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

В експозицията са включени над 55 платна от разнообразни креативен интервали – от 40-те до 80-те години на ХХ век - тематичните цикли „ Розобер “, „ Лавандула “, „ Средна Азия “, „ Маски “ и „ Светлина “. Творбите са изложени в две от залите на галерията. За пръв път в Добрич гостува толкоз представителна галерия, обхващаща целия креативен път на Александър Петров.

За художника проф. Чавдар Попов написа: „ Богатата живописна просвета на Александър Петров, несъмненият естествен подарък по отношение на цветове и тонове, извлечени както от недрата на националните обичаи, по този начин и от опита на изкуството от ХХ век, и високата „ мяра “ по отношение на самостойната хармония на картината дават опция на създателя да реализира на процедура този съвсем неповторим синтез в нашето изкуство. В този смисъл Александър Петров „ конвертира “ своята живопис, без да излиза отвън рамките на откритите конвенции. Яркият му изящен гений и впечатляващата осведоменост намират метод да съчетаят в едно органично, вътрешно непротиворечиво цяло, в една самобитна сплав народностното, фолклора, традициите и модерното “.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР