Добрич. Деца от клубовете към Народно читалище (НЧ) Български искрици“

...
Добрич. Деца от клубовете към Народно читалище (НЧ) Български искрици“
Коментари Харесай

Деца от клубовете към Народно читалище „Български искрици“ в Добрич ще пресъздадат чрез „жива картина“ епизод от Априлското въстание по повод Международния ден на музеите

Добрич. Деца от клубовете към Народно читалище (НЧ) „ Български искрици “ в Добрич ще пресъздадат посредством „ жива картина “ епизод от Априлското въстание във връзка Международния ден на музеите. Това заяви Пламен Николов, началник на клуба по практическа история в читалището и организатор в Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Събитието ще се състои на 15 май от 16.00 часа. „ Живата картина “ ще бъде показана във фоайето пред зала „ Възраждане ” в Художествената изложба, където е подредена изложбата „ Пред олтара на свободата ”.

Според Пламен Николов децата са приели концепцията за тази самобитна възстановка със сърце и душа, с голямо предпочитание са взели участие и в подготовката на сюжета. Те ще пресъздадат един малко прочут епизод от историята на Априлското въстание – несполучливия опит за съставяне и излизане на въстаническа чета от Горна Оряховица, залавянето и осъждането на ръководителите на Горнооряховския революционен комитет Георги Измирлиев и Иван Панов Семерджиев.

В четири подиуми децата ще опишат в деяние историята за гостите на Регионалния исторически музей. Така изложбата на РИМ ще оживее с помощта на дребните родолюбци от НЧ „ Български искрици ”. Публиката ще се наслаждения на театрализирана „ жива картина “. Инициативата е на читалището, чиято идея е запазване на занаятите, традицията и историята на народа ни и предаването им на съвременниците и идващите генерации.

Живата картина е измежду поредицата събития, с които в Регионалния исторически музей ще бъде маркиран Международният ден на музеите – 18 май. В самодейността се включва и РК „ 46-и пехотен Добрички полк ”, който за следващ път оказва решаващо подпомагане осигурявайки униформи, снаряжение и атрибут, без които живата картина не би имала историческа меродавност. Част от декорите са предоставени от Младежки център „ Захари Стоянов ”. Идеята е на малчуганите от Школата по практическа история „ Възрожденска работилница ” към НЧ „ Български искрици ”, които са главният мотор в подготовката и организацията на живата картина. В нея ще вземат участие деца, родители и ръководители от школите към читалището и младежи от РК „ 46-и пехотен Добрички полк ”.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР