Добрич. Авторски концерт на Даниела Белчева На Север от Изтока“

...
Добрич. Авторски концерт на Даниела Белчева На Север от Изтока“
Коментари Харесай

Авторски концерт на Даниела Белчева „На Север от Изтока“ ще бъде представен в Добрич

Добрич. Авторски концерт на Даниела Белчева „ На Север от Изтока “ ще бъде показан в Добрич, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Музикалните осъществявания ще изпълнят с нордическа мистичност скейт парка в Добрич. Участие ще вземат също водещи български джазмени Милен Кукошаров-пиано, Димитър Семов-ударни, Михаил Иванов-контрабас и Нейко Бодуров-тромпет, флюгелхорн. Младият глас на Варна към този момент направи мощна поръчка за наличие в зоната сред поп и джаз със своя дебютен албум „ Acoustic me “, който излезе през предходната година.

Проектът показва Мария Кондова, управител на промоутъра „ Елит проджектс мениджмънт “: „ На Север от Изтока “ е авторски план на Даниела Белчева. Включва композиции, в които и музиката и текстовете са основани от нея. Живяла и работила в Норвегия, Даниела Белчева се въодушевява от загадъчното обаяние на скандинавската просвета, което кореспондира със заглавието „ На Север от Изтока ”. Идеята за плана се появява по време на първия локдаун, когато Даниела намира път към надълбоко скрити в себе си истории и ги пресъздава в песни. Някои от тях осъществя в дебютния си албум „ Acoustic me ”, публикуван през лятото на 2020 година Музиката е със модерно акустично звучене, с съвременна европейска стилистика и носи на слушателя чувство за носталгичност и фина женска сензитивност. В песните си Даниела споделя за „ концепциите за теб и мен “, за значимото „ в този момент “, за чувството за безкрайност, за красивото „ тъжно “. Деликатният акуратен глас на Даниела Белчева припомня за естетиката на Нора Джоунс и Ева Касиди, а мелодичните линии са въодушевени от творчеството на Джони Мичъл, Кейти Мелуа, Ан Брун “. В реализацията на плана са привлечени ярки имена от българската джаз сцена като Милен Кукошаров, Димитър Семов, Михаил Иванов и Нейко Бодуров.

Самата Даниела Белчева споделя: „ В Норвегия бях мощно допряна от тяхната музика – тя е по-съзерцателна, някак мистична, и аз намирам доста общо с моята музикална сетивност. Дали съм се повлияла от дългия си престой там, дали си е било у мен, не знам, само че ми се появи концепцията, че мога да свържа моята музика с празника на слънцето 21-22 юни. Търсих заглавие и счетох, че тази отпратка към името на романа „ На изток от парадайса “ на Джон Стайнбек също прибавя атмосфера, както и препратката към разказите на Мирослав Пенков „ На изток от запада “. Свързаността на посоките е обичан претекст в изкуството, а и моята музика има в себе си доста от тази съгласуваност – с нашия източен бряг и със северните крайбрежия на Скандинавието. Много желаех в композициите ми да звучат джаз детайли, по тази причина се насочих към музиканти, с които можем да осъществяваме това “.

Концертът „ На Север от Изтока ” е част от плана „ Споделени музикални пространства ”, модул „ Свободна музикална сцена ” на Елит Проджектс Мениджмънт и се реализира с поддръжката на Национален фонд Култура и партньорството на Община град Добрич. Входът е свободен. Концертът е с начален час 19.00.

Жулиета НИКОЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР