Добре познаваме мекия, топъл и сладък аромат на канела от

...
Добре познаваме мекия, топъл и сладък аромат на канела от
Коментари Харесай

Бяла канела - действие и приложение

Добре познаваме мекия, топъл и сладостен мирис на канела от кулинарната приложимост на подправката. Всички са осведомени и с приятния шоколадов цвят на ароматната фалшификация. Съществува обаче и различен тип канела, наречена дива или бяла канела, която е също по този начин ароматна, сладка на усет, пикантна и леко стягаща при приложимост.

Бялата канела има лечебни свойства. Произхожда от Ямайка, Антилските острови и Съединени американски щати. Тя съставлява храстче или малко дърво, което пораства постепенно и се познава по плътната маса листа. Цъфти в лилаво-бели цветове, а плодът са блестящо червени топчета, растящи на върха на клоните. Вкусът им е извънредно забавен - припомня както на тамян, по този начин и на черен пипер.

Химичното наличие на бялата канела се отличава основно с кумарина, някои танини и канелена киселина. На състава се дължи естественото цитотоксично деяние на билката. Цитотоксините провокират некротични процеси в злокачествените ракови кафези, т.е. те ги убиват, разграждайки обвивката, ядрото и други елементи на клетката. Те имат имуномодулиращ и антираков резултат. Действат и противогъбично и антимикробно.

Бялата канела се употребява като лек както вътрешно, по този начин и външно.

 Бяла канела

При инфектиране на сливиците, тресчица, проблеми в храносмилането, за гаргара при тонзилити. За облекчение на главобол и махмурлук.

Препоръчва се и при болести на щитовидната жлеза - гуша и поява на аденоми.

Използва се и при разнообразни чернодробни болести, по-специално при хепатит. Освен за лекуване бялата канела е подобаваща и за профилактика на проблеми с черния дроб.

За външна приложимост бялата канела се употребява при ревматични недоволства и артрит. Заради затоплящото деяние се вършат вани на ръцете, краката и цялото тяло с бяла канела. При главоболие се прави сполучлив компрес.

Бялата канела има малко противопоказания и едно от тях е причина за възбраната да бъде употребена при бременност - защото провокира менструация, тя е рискова за бременни дами, може да докара до аборт.

Интересно приложение на бялата канела са намерили индианците - те я употребили за лов на риба, защото приспивала рибата и можели да я ловят с голи ръце. Те употребили бялата канела също и като любовен балсам. Правели с нейно присъединяване масло, което втривали в тялото си.

А в този момент е време да захраните душата с някои апетитен сладкиш с канела или да накарате целият ви дом да заухае с тези канелени кифлички.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР