Добре изяснени са ползите от кориандъра за здравето на кожата

...
Добре изяснени са ползите от кориандъра за здравето на кожата
Коментари Харесай

Кориандър – билката срещу афти


Добре изяснени са изгодите от кориандъра за здравето на кожата и положителното храносмилане . С тях обаче надалеч не се изчерпват всички потребни дейности на тази билка, употребена всеобщо и като фалшификация, поради чудния си мирис.

Кориандърът, Coriandrum sativum, работи извънредно добре за допълващо лекуване на афти и други възпалителни процеси по лигавицата на устната празнина.

Благоприятният резултат на кориандъра в това отношение се изяснява с изявеното му антисептично , противовъзпалително и противогъбично деяние . Всички те се дължат на богатото наличие в кориандъра на:
Етерични масла – най-много цитронелол и гераниол; Органични киселини – най-много аскорбинова киселина (витамин С) и пантотенова киселина (витамин В5); Микроелементи – калий, натрий, калций, магнезий, цинк; Витамини – А, С, В1 и В6, К;

Лечебният резултат на кориандъра върху афтите се дължи в най-голяма степен на мощното антисептично деяние на цитронелола . Той убива огромна част от болестотворните бактерии в устната празнина, които може да обострят възпалението на лигавицата и да влошат положението на афтите. Благоприятното въздействие на цитронелола върху лигавицата се добавя от антиоксидантното и укрепващо деяние на останалите съставки на кориандъра.

Редовното сдъвкване на листа от кориандър или локалното отнасяне с етерично масло от билката форсира заздравяването на афтите и укрепва положението на лигавицата и структурата на венците. В допълнение доста приятният мирис на кориандъра също оказва своето удобно въздействие за ободряване на дъха в устата .

Свързани публикации.. Кориандър за по-красива кожа 0 Магданоз – против отичане на корема и неприятен мирис 0

Потенциалът на кориандъра да усъвършенства общото положение на устната празнина изяснява необятната приложимост на билката и на етеричното

масло

от нея в производството на пасти за зъби, води или освежители за уста и други дентални и козметични артикули.

Благоприятният резултат на кориандъра се употребява сполучливо и при лекуване на шарка . Възпалителните процеси в устната празнина, съпътстващи кожните обриви при шарка се повлияват резултата на кориандъра съвсем толкоз добре, колкото и афтите. Билката може да се ползва и за по-бързо преодоляване на самите кожни прояви. Био масло или настойка от кориандър може да се употребяват локално

за възстановяване типа на кожния обрив и

усмиряване

на сърбежа.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР