Белият бъз е дървесно растение, един от десетките различни видове

...
Белият бъз е дървесно растение, един от десетките различни видове
Коментари Харесай

Бял бъз – цветът носи безценни ползи


Белият бъз е дървесно растение, един от десетките разнообразни типове в разнообразния жанр Sambucus. Най-голям интерес буди цветът на белия бъз , който цъфти през май и юни, ухае доста прелестно и носи доста изгоди за здравето. Белият бъз и екстрактите от цвета му са все по-популярно средство освен в естествената, само че и в класическата медицина у нас и по света.

Най-ценни от фармакологична позиция са няколко вида биоактивни субстанции, откривани в цветовете на белия бъз. С най-голяма централизация се откриват биофлавоноиди като кверцетин и антоцианин, хлорогенова киселина, канелена киселина, тритерпени (основно бета амирин), олеанова киселина и други Индивидуалното и допълващото се деяние на тези разнообразни групи субстанции обезпечава необятния набор от потребни за здравето дейности на цвета на белия бъз. В това число влизат:
Противовъзпалително; Антиоксидантно; Противовирусно; Антибактериално; Диуретично (отводнително); Лаксативно; Обезболяващо; Инсулиноподобно; Антиалергично деяние и др;

Подобно благосъстояние от здравословни резултати мъчно може да се открие у други билки. Това изцяло оправдава интереса към белия бъз и демонстрира за какво той се употребява в толкоз доста лечебни посоки.

Подсилване на имунната система
Екстрактът от цвят на бял бъз има доста положителен резултат върху съставените елементи на имунната система и оказва помощ за усилване и поддържане на имунитета през цялата година. Особено уместно е това деяние за профилактика на честото боледуване при хора с отслабен имунитет .

Профилактика и облекчение на алергичните реакции
Позитивният резултат върху имунната система разрешава белият бъз да се употребява и като средство за преодоляване на алергичната настройка във всяка възраст.

Свързани публикации.. Черен бъз – мощен имуностимулатор 0 Бял бодил – доста повече от билка за черния дроб 0 Кои билки са най-полезни за щитовидната жлеза? 0

Допълващо лекуване на респираторни инфекции
Основната сфера на приложения на цветовете от бял бъз е за лекуване на простуда, грип, синусни инфекции и всевъзможен различен вид остри или хронични инфекциозни болести, засягащи дихателната система. Полезното деяние на белия бъз в това отношение се асоциира с многото биоактивни съставни елементи с изразено противовирусно и антибактериално деяние. Те ускоряват устойчивостта на респираторната лигавица както към вирусните инфекции, по този начин и към техните бактериални затруднения.

Допълване лекуването на диабет, изключително вид 1
Клиничните данни сочат, че белият бъз сполучливо понижава равнищата на кръвната захар като подтиква телесните кафези да я оползотворяват. В това отношение билката има инсулиноподобно деяние и може да се употребява за допълнение лекуването на диабет вид 1, при който секрецията на инсулин в панкреаса е отслабена.

Нормализиране активността на храносмилателния тракт
Диуретичното и лаксативно деяние на белия бъз разрешава билката да се употребява за преодоляване на острите и хронични прояви на запек .

Основен минус на белия бъз е искът от поява на токсични резултати при консумация на огромна доза от него. Най-голям риск от интоксикация крият листата и кората на дървото, както и плодовете, в случаите когато са презрели. Билката следва да се приема след консултация с доктор, изключително при потребност от постоянен банкет, и да се дозира вярно. Добре е да се заобикаля от бременни и кърмачки.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР