„Добре дошли в ада” – така антиглобалисти започнаха маратона на

...
„Добре дошли в ада” – така антиглобалисти започнаха маратона на
Коментари Харесай

Г-20: Срещата на гигантите

„ Добре пристигнали в ада” – по този начин антиглобалисти започнаха маратона на митингите до момента в който самолетите със международните водачи се приземяваха на летището в Хамбург.

Градът на Хазната тези дни ще е сцена на конфликти на световни позиции: на масата ще водят война водачите на най-развитите стопански системи в света, а на улицата ще стачкуват недоволните от политиките им.

В дните на срещата Хамбург ще е най-охраняваната зона в Европа.

Участниците – 20 международни водачи, 6000 делегати и персонален личен състав по сигурността.

За реда наблюдават 20 000 служители на реда, командировани от цяла Германия, а 3000 публицисти отразяват събитията.

Хамбург – градът, в който вършат покупко-продажби със света, ценят всеки цент и знаят по какъв начин да го харчат

Германският град от дълго време е отвоювал прозвището си „ врата към света” и е един от центровете на международната търговия. Хамбург е цялостен противовес на политиката на протекционизъм.

Пристанището е една от най-важните търговски зони в Европа. Тази година по индикатори към този момент има дребна преднина пред другите основни портове Ротердам, Антверпен и Бремен. За първата четвърт на 2017 година общият оборот на артикули на пристанището в Хамбург е 35,4 тона, като максимален дял заема стокообменът с Китай.

Хамбург е и градът на богатите, където се брои всеки цент. За собствен дом са го избрали 42 хиляди милионери, като 863 от тях са мултимилионери, както и 18 милиардери.

Но Хамбург е и градът-средище на най-изявените леви различни групи и антиглобалисти, които имат добра мрежа в цяла Европа. Затова управляващите са подготвени за конфликти и за огромни митинги с до 100 хиляди стачкуващи.

Не на последно място, Хамбург е и градът на медиите. В него са редакциите на едни от най-големите и авторитетни немски печатни и електронни медии.

Темите на срещата

Още в първия ден на срещата главните тематики на масата сред водачите на 19-те най-развити стопански системи и Европейски Съюз ще бъдат климатът и свободната търговия. Американският президент Доналд Тръмп може да попадне в изолираност и по двете тематики. Домакинът Ангела Меркел съобщи, че ще пази немските, само че и европейските ползи. Очакванията са, че на финала страните ще се обединят в обща декларация за осъществяване на поетите задължения по Парижкото съглашение и понижаване на излъчванията на парниковите газове, даже и без единодушието на Тръмп.

Повечето участници в срещата, в това число Русия, поддържат общи правила за свободна търговия, само че съгласно изказване в „ Туитър” Тръмп ще пази друга позиция: „ Съединените щати направиха едни от най-лошите търговски покупко-продажби в международната история. Защо би трябвало да продължаваме тези покупко-продажби с страни, които не ни оказват помощ?”

Теми на диалозите ще бъдат още битката с бедността, миграцията от Африка и допустимо съдействие, човешките права, битката с тероризма, цифровата епоха, споровете в Близкия Изток, Украйна и връзките със Северна Корея.

В навечерието на срещата от „ Оксфам” още веднъж подсетиха, че единствено осем мъже в света имат благосъстояние колкото половината население на Земята. „ От основна значимост е, че Г-20 включва в дневния си ред тематиката за понижаване на неравенството”, разяснява Стив Прайс Томас от неправителствената организация.

Срещите на „ четири очи”

Лидерите ще седнат на една маса по международни тематики, само че ще имат двустранни срещи по национални ползи. Още в навечерието американският президент беседва с домакина – немския канцлер Ангела Меркел.

На фона на обтегнатите връзки сред Берлин и Анкара, Реджеп Ердоган няма да може да приветства уместно своите последователи и да произнася речи във федералната република, само че се срещна с немския канцлер.

В Хамбург за първи път на „ неутрална” територия ще беседват Доналд Тръмп и съветския президент Владимир Путин, до момента в който в Съединени американски щати продължава абсурда за интервенция на Русия в предизборната акция на Тръмп.

Путин ще се види уединено и с френския президент Еманюел Макрон, с цел да приказват за европейските наказания към Русия и Украйнската рецесия.

След като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета към Япония, а Южна Корея и Съединени американски щати дадоха отговор сходно на провокацията, водачите на Съединени американски щати, Русия, Китай и Южна Корея също имат своя обща тематика за спор.

Две денонощия 20 топ политици с разнообразни позиции ще договарят на масата. Всички дружно съставляват две трети от популацията на Земята. В света, който всеки поотделно търси ново място за позициониране, международните водачи се чака да покажат какво може да ги сплоти и на каква цена.

Г20 е основава през 1999 година като неофициален конгрес за взаимно съдействие по световни стопански тематики. Заради финансовата рецесия от 2008 година клубът на богатите страни и Европейски Съюз се среща всяка година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР