Добре дошли отново в Родината след успешно изпълнената мисия. С

...
Добре дошли отново в Родината след успешно изпълнената мисия. С
Коментари Харесай

Министър Тагарев: Участието в международни мисии носи безценен опит за Българската армия

„ Добре пристигнали още веднъж в Родината след сполучливо изпълнената задача ". С тези думи министърът на защитата Тодор Тагарев се обърна през днешния ден, 4 януари, към военнослужещите от контингента, взел участие в оперативния запас на стабилизиращите сили на НАТО в Косово KFOR. Министърът на защитата взе участие в тържествената гала по посрещане на военнослужещите, която се състоя в Благоевград.

В словото си министър Тагарев акцентира, че сполучливото присъединяване в интернационалните задачи разрешава да бъде насъбран извънредно скъп опит за Българската войска, издига нейния авторитет, оказва помощ за повишение на подготовката и покачва доверието измежду съдружниците. Той благодари на военнослужещите за положените старания както по време на интервенцията, по този начин в ежедневната им учебно-бойна подготовка и ги награди военнослужещи от контингента за високи достижения в службата, осъществяване на функционалните отговорности в комплицирана конюнктура и по отношение на сполучливото привършване на присъединяване им.

Помощник-националният пълководец на контингента подполковник Станислав Цонев благодари на военното управление за оказаното му доверие и на персоналния състав за проявените отговорност, професионализъм и мотивация. „ Благодарение на взаимните ни старания ние се изправихме тук като обединен екип, горди и уверени, че се справихме в цялостен размер с поставените ни задания ", сподели той.

На церемонията участваха още генерал-лейтенант Михаил Попов - заместник-началник на защитата, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, кметът на Благоевград Методи Байкушев, регионалният шеф Мария Димова, представители на локалната власт и общественици.

Пред представителите на медиите министър Тагарев разяснява, че след няколко месечна взаимна работа по концепцията е реализирано единодушие и съглашението сред България, Турция и Румъния за съставяне на противоминна група в Черно море ще бъде подписано през идната седмица в Истанбул. „ Тази задача ще стартира скоро, защото започнатата от Русия война в Украйна води до опасности за нашата територия и за сигурността на корабоплаването. За да бъдат минимизирани тези опасности, се включват Военноморските сили на трите страни, с цел да подсигуряваме по-високата сигурност в нашите води ", акцентира той.

„ Няма да изпращаме кораби в Червено море. Никога и на никое място не е ставало въпрос за пращане на военнослужещи в Йемен ". Това съобщи изрично министър Тагарев в отговор на журналистически въпрос за вероятно българско присъединяване в интервенция в Червено море. Той разясни, че присъединяване в такава интервенция може да стане единствено след решение на Народното събрание. „ В момента в изпълнителната власт дискутираме по какъв начин да подходим в актуалната обстановка ", сподели министър Тагарев и изясни, че възможното присъединяване би било с щабни офицери и по други способи, съответстващи на нашите качества.

Министър Тагарев дефинира като сериозен триумф на държавното управление приемането на България в Шенген. „ За половин година държавното управление съумя да обезпечи събаряне на глобите първо от Нидерландия, по-късно и от Австрия - въпреки и отчасти. Отпадането на рестриктивните мерки е един доста сериозен триумф. Преди 6 месеца не бяхме на никое място, а в този момент през март към този момент ще бъдем във въздушен и морски Шенген и тази година чакаме да бъде взето решение по кое време ще влезем и в сухопътен Шенген. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР