Добре дошли! Ерата на евтините пари е към своя край.

...
Добре дошли! Ерата на евтините пари е към своя край.
Коментари Харесай

Новите правила за инвестиране

Добре пристигнали! Ерата на евтините пари е към своя край. Цените на акциите са били и по-лоши, само че рядко нещата са били толкоз комплицирани на толкоз доста пазари на активи едновременно. Инвеститорите се намират в нов свят и се нуждаят от нов набор от правила.

Болката е мощна. Индексът S&P 500 на водещите американски акции се намали с съвсем една четвърт в най-ниската си точка тази година, изтривайки повече от 10 трлн. $ пазарна стойност. Държавните облигации, нормално леговище при спад на акциите, бяха разрушени: Държавните облигации се насочват към най-лошата си година от 1949 година Към средата на октомври доходността от разпределението на портфейла 60/40 сред американските акции и държавните облигации падна до най-ниската си стойност от 1937 година насам. Междувременно цените на жилищата падат на всички места от Ванкувър до Сидни. Биткойн се срина. Златото не свети. Само суровините имаха добра година - и това частично се дължи на войната.

Шокът беше още по-голям, тъй като вложителите бяха привикнали с ниската инфлация. След международната финансова рецесия от 2007 - 2009 година централните банки намалиха лихвените проценти в опит да съживят стопанската система. Тъй като те падаха и оставаха ниски, цените на активите скочиха и бичият пазар обзе всичко. От дъното си през 2009 година до пика си през 2021 година S&P 500 се увеличи седем пъти. Рисковите капиталисти разписваха все по-големи чекове за всевъзможен тип започващи компании. Частните пазари по света - рисков капитал, както и благосъстоятелност, инфраструктура и частно кредитиране - се учетвориха по мярка до над 10 трлн. $.

Драматичният поврат тази година беше провокиран от възходящите лихвени проценти. Федералният запас стегна паричната си политика по-бързо от когато и да било от 80-те години на предишния век насам, а другите централни банки бяха повлечени от Фед. Погледнете обаче по-дълбоко и главната причина е възраждащата се инфлация. В целия богат свят потребителските цени порастват с най-бързия си годишен ритъм от четири десетилетия.
Реклама
Тази епоха на по-скъпи пари изисква смяна в метода на вложителите към пазарите. Докато действителността се избистря, те се борят да се приспособят към новите правила.
Фокусът би трябвало да е върху три правила
Първото е, че предстоящата възвращаемост ще бъде по-висока. Тъй като лихвените проценти паднаха през годините на напредък през 2010 година, бъдещият приход се трансформира в финансови облаги. Недостатъкът на по-високите цени беше по-ниската предстояща възвращаемост. По симетрична линия тазгодишните финансови загуби имат един плюс: бъдещата действителна възвращаемост е по-висока. Това е най-лесно да се разбере, като се вземат поради държавните скъпи бумаги, предпазени от инфлация (TIPS), които имат рентабилност, която е сурогат на действителна безрискова възвращаемост. Миналата година доходността по десетгодишните облигации беше минус 1% или по-малко. Сега е към 1.2%. Инвеститорите, които са държали тези облигации през този интервал, са претърпели сериозна финансова загуба. Но по-високите приходи от TIPS значат по-висока действителна възвращаемост в бъдеще.

Очевидно няма закон, който да споделя, че активите, които са паднали доста, не могат да падат повече. Пазарите са нестабилни, до момента в който чакат сигнали от Фед за темповете на повишение на лихвените проценти. Една криза в Съединени американски щати би смазала облагите и би насърчила бягството от риска, което би понижило цените на акциите.

Въпреки това, както един път сподели Уорън Бъфет, бъдещите вложители би трябвало да се радват, когато цените на акциите падат; единствено тези, които възнамеряват да продават скоро, би трябвало да бъдат удовлетворени от високите цени. Нервните или неликвидни вложители ще продават на дъното, само че ще съжаляват. Тези с уменията, нервите и капитала ще се възползват от по-високата предстояща възвращаемост и ще процъфтяват.
Реклама
Второто предписание е, че хоризонтите на вложителите са се скъсили. По-високите лихвени проценти ги вършат нетърпеливи, защото актуалната стойност на бъдещите потоци от доходи пада. Това нанесе удар върху цените на акциите на софтуерните компании, които дават обещание изобилни облаги в далечното бъдеще, даже когато техните бизнес модели стартират да демонстрират възрастта си. Цените на акциите на петте най-големи софтуерни компании, включени в S&P 500, които съставляват една пета от пазарната му капитализация, са паднали с 40% тази година.

Докато везните се накланят от новите компании към старите, видимо преуморените бизнес модели като европейското банкиране ще намерят нов живот. Не че всяка новосъздадена компания ще бъде лишена от финансиране, само че чековете ще бъдат по-малки и чековите книжки ще се отварят по-рядко. Инвеститорите ще имат по-малко самообладание за компании с огромни първични разноски и далечни облаги. Tesla има огромен триумф, само че производителите на остарели коли ненадейно се оказаха с преимущество. Те могат да черпят от паричните потоци, които в този момент обезпечават предишните вложения, до момента в който даже на заслужаващите и новаторски компании ще им бъде по-трудно да набират пари.

Третото предписание е, че капиталовите тактики ще се трансформират. Един известен метод от 2010 година насам смесва пасивното вложение в показатели на фондовите пазари с интензивно вложение в частни. Това докара до вливане на големи суми пари в частен заем, който беше на стойност над 1 трлн. $ в своя пик. Приблизително една пета от портфейлите на американските обществени пенсионни фондове са в частен капитал и благосъстоятелност. Сделките в стойност с частен капитал съставляват към 20% от всички сливания и придобивания.

Едната страна на тактиката наподобява уязвима, само че не тази част, която доста хора от промишлеността в този момент са склонни да отхвърлят. За неговите критици вложението в показатели е неуспех, защото софтуерните компании имат доста въздействие в показателите, които са претеглени по пазарна стойност. Всъщност вложението в показател няма да изчезне. Това е на ниска цена метод за огромен брой вложители да реализират междинната пазарна възвращаемост. Къде да се тревожим
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР